Brexit: Plan secret în cazul unui scenariu „apocaliptic”. Proiectul „După”


British Parliament

Un grup secret din fruntea guvernului britanic elaborează un plan pentru stimularea economiei în cazul unui Brexit fără acord, scenariu care pare tot mai plauzibil pe măsură ce termenul ieşirii din UE se apropie.

Planul secret include opțiuni care variază de la reducerea impozitelor și stimularea investițiilor până la reducerea tarifelor.

Planul, denumit de unii miniștri „Proiectul După”, este condus de Sir Mark Sedwill, şeful Serviciului public. Proiectul a reunit persoane importante din Cabinetul de miniștri, de la Trezorerie, departamentul de Afaceri și departamentul de Comerț internațional, aflaţi în strânsă legătură cu Banca Angliei, potrivit Financial Times.

Deși proiectul a fost menționat la reuniunile cabinetului în ultimele săptămâni, totuşi, existența acestuia nu a fost încă făcută publică.

„Este, în principiu, vorba de o serie de pârghii economice, în cazul unui scenariu «apocaliptic», [pârghii] pe care le putem mânui dacă economia este pe punctul de a se prăbuşi”, a spus un politician implicat în proiect.

În timp ce unele idei sunt radicale – cum este reducerea tarifelor și a taxelor –, altele sunt mai convenționale, de exemplu, reforma în privinţa producţiei și sprijinirea exportului.

Unii sunt îngrijoraţi de faptul că reducerea impozitelor și creșterea cheltuielilor publice ar putea duce la inflație şi la scăderea încrederii consumatorilor, precum şi la creșterea ratelor dobânzilor.

Funcționarii publici sunt preocupați în mod special de diminuarea daunelor economice în sectoarele şi regiunile cele mai expuse riscului în cazul unui Brexit fără acord, cum sunt agricultura, industria automobilelor și cea farmaceutică și zone ale țării precum Nord-Est și Midlands.

Potrivit unor oficiali de la Whitehall, munca la „Proiectul După” a început acum doi ani ca o inițiativă în cadrul Departamentului pentru Comerț Internațional. Dar, de atunci, proiectul s-a extins, devenind un plan mult mai larg, implicând şi alte departamente și fiind coordonat de la centru.

BUCUREŞTI, 8 feb – Sputnik, Doina Crainic. 

Reclame
Acest articol a fost publicat în EUROPA(Brexit). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.