ŞAPTE VECHI CONVINGERI DESPRE CREIER, CARE S-AU DOVEDIT “FAKE NEWS”


Imagine similară

Dragi lupi, padwani şi hobbiţi aţi fost minţiţi şi despre acest subiect: creierul domniilor voastre! Dar, probabil că dezinformarea este opera unor jurnalişti din Vest suficient de stupizi ca să răstălmăcească declaraţiile oamenilor de ştiinţă, spune Rupert Murdoch. Din nefericire, în redacţiile din Occident nu mai există jurnalişti specializaţi de ştiinţă, tehnologie, economie etc – toată lumea se pricepe la orice – tot spusele miliardarului originar din Australia!
Aceasta este și părerea doamnei Nadia Medjad, doctor în medicină, neurolog şi “coach”. Ca să pună lucrurile la punct, a întocmit un “presse release” care a ajuns şi în posesia mea. L-am primit recent, dar din cauza treburilor și a oaspeţilor, nu am deschis DHL-ul decât astăzi. Acum vă fac parte și pe domniile voastre de ceea ce am citit, dar, pe scurt.
În primul rând să vă spun că, în funcţie de ceea ce gândim, simţim, facem – creierul se modifică în fiecare secundă. Doctoriţa spune de la început, să nu mai folosim formula “celule cenuşii” – gray cells. Aşa arată celulele creierului la autopsie, cenuşii, este vorba de celule moarte. Vii şi în funcţiune, au o frumoasă culoare roz!
Iată şi cele şapte idei preconcepute despre creier, combătute de doamna doctor:
• „Nu utilizăm decât puțin, sub 10% din capacitatea creierului”. Fals! Creierul funcţionează 100%. Nu în permanenţă, pentru că s-ar supraîncălzi, dar în suficient de multe cazuri. De fapt, creierul face o distribuire judicioasă a funcţionării diferitelor zone, operând o succesiune de faze mentale. În timpul somnului, creierul analizează, clasează şi arhivează, consolidează informaţiile într-o vastă „bibliotecă”! De aceea, somnul de calitate şi de durata necesară este absolut obligatoriu!
• „Eşti mai performant la 25, decât la 65 de ani”. Din nou, fals! Este adevărat că începem să pierdem neuroni de la vârsta de 18-20 de ani, la o rată enormă de 100.000 pe zi. Dar, din fericire, avem 86 de miliarde de neuroni, iar pierderile totale din timpul vieţii nu au nicio importanţă. Se poate ca procesul de gândire la tineri să fie mai rapid, au „hard disk-ul” aproape gol şi se ajunge la un rezultat mental mai repede decât un senior care are experienţă, disk-ul lui este aproape plin şi se gândeşte mai mult, analizează, compară, sintetizează. De cele mai multe ori soluţia seniorului este mai bună, iar a tânărului mai rapidă!
• „Când visezi cu ochii deschişi, creierul se odihneşte”. Cute, but wrooong, vorba celor doi căţei prostuţi! Creierul nu se odihneşte niciodată. În stare de reverie el clasează, ordonează, arhivează – cam ceea ce face în timpul somnului. Ţineţi bine minte – nu abordaţi lucrurile foarte grele cum ajungeţi la serviciu. Şi este obligatorie o pauză de cinci minute la fiecare 35 de minute de lucru intelectual. În plus, menţiunea mea, mai toţi lucrăm cu un monitor în faţă, la fiecare 15-20 minute este obligatoriu să vă dezlipiţi privirea de pe cristalele lichide şi să priviţi, undeva, în zare, la peste 50-60 de metri distanţă, cel puţin un minut. Altfel, orbiţi înainte de vreme!
• „Creierele logice iau cele mai bune decizii”. Din nou, fals! Cele mai bune decizii sunt rezultatul unei îmbinări fericite de emoţii şi logică. A demonstrat-o neurologul Antonio Damasio în cartea sa fundamentală din anul 1995, „L’erreur de Descartes”. Emoţiile, care au sediul principal în emisfera dreaptă a creierului, dar se difuzează oricând, sunt indispensabile când se pun în practică protocoalele mentale de adaptare la mediu, la găsirea unei soluţii. Altfel spus, emoţiile nu perturbă procesul gândirii, cum spunea anticul filosof grec, ci fac parte din el! Lucraţi mai mult pe inteligenţa emoţională, care are şi capacitatea de a descifra dorinţele ascunse ale tale şi ale celor din jur. Inteligenţa “logico-matematică” şi “lingvistică” sunt singurele care se dezvoltă în procesul de educaţie şi învăţământ, în Europa, SUA în lume. Dar, nu-i de ajuns…
• „Creatorii au emisfera dreaptă a creierului dominantă”. Nici vorbă! Cele două emisfere lucrează împreună, se coordonează, graţie punţii de legătură. Majoritatea acţiunilor şi proceselor mentale umane necesită conlucrarea dintre emisfera stângă, analitică şi raţională cu emisfera dreaptă, intuitivă şi globală. Un creator poate fi un bun matematician, care descoperă o nouă teoremă! Personal, am întâlnit contabili, ingineri, finanţişti care erau îngroziţi când i-am invitat să scrie la un jurnal, la” Tinerama”. „Suntem oameni ai cifrelor, nu avem imaginaţie!” Este un clişeu păgubos, o superstiţie! Înlăturaţi stresul prin dezvoltarea creativităţii domniilor voastre. Haideţi, nu este greu, aveţi un creier întreg, nu doar o emisferă!
• „Când vrei, poţi! Este suficient să iei o hotărâre.” Creierul are o rezervă de energie foarte limitată, în cursul unei zile. Controlul cognitiv, exercitat de centrul executiv din cortexul prefrontal, serveşte la controlul emoţiilor şi blochează impulsurile noastre. Cu cât ne concentrăm mai mult pe o situaţie, cu atât creşte necesitatea de a decide şi se consumă enorm din stocul nostru de voinţă. Expediaţi repede deciziile care privesc detalii, lucrurile minore şi nu luaţi decizii importante pe seară, la sfârşitul zilei de muncă, când sunteţi deja obosiţi şi cu rezerva de energie a creierului aproape epuizată. S-au pierdut imperii din cauza unei hotărâri luate seara târziu, după discuții interminabile!
• „Ca să reuşeşti, trebuie să-ţi crape capul!” Adică să munceşti mult cu creierul. Nu neapărat. Este o superstiţie răspândită de angajatori. De cei rudimentari. Este necesar să se alterneze timpul de muncă intelectuală, cu creierul, cu multe pauze de reflecţie. Nici Arhimede nu a strigat „Evrika!” în faţa calculelor lui, ci pe când făcea baie! Pot să depun mărturie, am văzut la etajul şase al clădirii RÂND din Santa Monica, un întreg compartiment, care… stătea şi se uita pe fereastră, sau în tavan, cu picioarele pe birou, pe care nu era nimic, nicio foaie, niciun laptop! Erau cei mai bine plătiţi angajaţi. Gânditorii!…
Radu Costin ŞTEFĂNESCU

https://www.delaomlaom.ro/

Acest articol a fost publicat în VIATA LIBERA (creierul). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.