Implanturile mamare au fost strâns legate de apariția unui tip de cancer extrem de rar


Au trecut opt ani de când Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a raportat pentru prima dată o legătură între implanturile mamare și un cancer rar. Dovezile acestei conexiuni sunt acum mai puternice ca niciodată, cu 457 de cazuri confirmate de limfom de celule mari anaplazice (ALCL) raportate la femeile care și-au făcu implanturi în ultimii ani. FDA a emis o declarație actualizată bazată pe o revizuire recentă a rapoartelor dispozitivelor medicale, sfătuind pacienții și furnizorii de asistență medicală să rămână conștienți de riscurile potențiale care implică chirurgia implantului mamar.

„După o analiză detaliată a datelor, putem spune că până în septembrie 2018 agenția noastră a primit un total de 660 de rapoarte medicale cu astfel de implanturi. Dintre acestea, analiza noastră în profunzime sugerează că există 457 de cazuri unice de BIA-ALCL, inclusiv 9 de decese”, se arată în comunicatul trimis presei de cei de la FDA

Natura exactă a legăturii dintre implanturi și ALCL, sau dacă relația este strict cauzală, nu a fost încă stabilită în mod convingător. Implanturile sunt introduse în mod obișnuit sub țesutul mamar existent sau chiar sub mușchii subiacenți, determinând corpul să formeze o capsulă protectoare a țesutului cicatrician. În cele mai multe cazuri, semnele afecțiunii au fost găsite în apropierea implantului sub această capsulă.

„În timp ce cercetările continuă pentru a găsi răspunsuri la această problemă, organizațiile din domeniul sănătății solicită prudență în efectuarea implanturilor. Deși numărul de cazuri identificate de BIA-ALCL este mic în comparație cu cei 1,5 milioane de pacienți care primesc implanturi de sân la nivel mondial în fiecare an, datele confirmate și informațiile publicate și revizuite până în prezent sugerează că pacienții cu implanturi de sân au un risc crescut de BIA-ALCL”, afirmă FDA.

ALCL este un cancer al sistemului imunitar. Din punct de vedere tehnic, există mai multe tipuri, unele sistemice agresive, altele localizate, dar toate sunt cauzate de celulele albe din sânge. În rândul adulților, cazurile de ALCL se formează doar la trei procente din toate limfoamele non-Hodgkin, făcându-l o boală relativ neobișnuită care afectează abia câteva sute de femei în fiecare an. Cu toate acestea, în funcție de subtip, prognosticul poate fi bun, cu o rată de supraviețuire de până la 95% după cinci ani. Diagnosticul din fazele incipiente poate face diferența în multe cazuri, așa că FDA solicită vigilență asupra semnelor de umflături sau niveluri neașteptate de durere în jurul implanturilor.

“Un implant mamar este o decizie foarte personală pe care pacienții și furnizorii lor ar trebui să o facă pe baza nevoilor individuale și cu cele mai complete informații despre produsele lor. Îi încurajăm pe pacienți să citească cu foarte mare atenție studiile și recomandările medicilor în domeniu, și să aibă grijă unde își fac aceste operații”, mai notează FDA.

sursa: https://www.sciencealert.com/more-cancer-cases-have-now-been-linked-to-breast-implants-reports-fda
traducere și adaptare: Radu Ungureanu

Acest articol a fost publicat în SANATATE-CANCER. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.