Olanda, cea mai grea lovitură pentru Londra – ar putea urma concedieri masive în UK


Protesters hold up anti-Brexit placards as they take part in a protest in support of an amendment to guarantee legal status of EU citizens, outside the Houses of Parliament in London on March 13, 2017

Dacă Germania și chiar Franța au început să profite de pe urma Brexit, cu siguranță Olanda este cel mai atent pol de putere european interesat și activ în această direcție.

Pentru cine nu știe sau pentru cei care uită, Olanda a fost, în ultimele 6 secole, marele rival al Imperiului Britanic. Două imperii coloniale, cu flote uriașe, cu investiții imense, cu pretenții asupra celor mai interesante zone de pe glob – din America de Nord, până în Africa de sud și extremul Orient.

O bătălie bazată atât pe confruntări deschise, pe întreceri coloniale, dar mai ales pe manevre economice. Mult mai tăcută, mai discretă decât Marea Britanie, Olanda a punctat decisiv în ultima perioadă.

Ca un mic detaliu, Olanda este principalul investitor străin în România, dar și în Rusia –  exceptând China.

Era de așteptat ca Olanda să profite de BREXIT, mai bine zis de lipsa unui plan al Londrei, pentru a pune mâna pe afacerile internaționale găzduite de Marea Britanie.

Pentru neutralitate, iată o știre dată ieri de Mediafax: numai anul trecut, 42 de companii sau filiale au fost aduse din Marea Britanie în Olanda, informează un raport al Ministerului pentru Afaceri Economice de la Amsterdam.

Desigur, asta înseamnă și mii de locuri de muncă dispărute din UK și deschise în Olanda, fapt consemnat în același raport.

Tot aceeași agenție citează o informare recentă a Guvernului olandez – care anunță că ”negocieri cu 250 de companii privind mutarea sediilor din Marea Britanie în Olanda în urma ieșirii Londrei din Uniunea Europeană”.

Evident, nu e vorba de firme mici, ci de companii semnificative, pentru care se poartă ”negocieri” la nivel de guvern. În aceste condiții, cifră menționată anunță o lovitură teribilă (economică) pentru Marea Britanie – deci și consecințe neplăcute pentru mii sau zeci de mii de angajați din Regatul Unit.

Banca japoneză de investiții Norinchukin, compania media TVT Media, companiile MarketAxess și Azimo și clubul de asigurări P&I UK, compania Discovery – sunt menționate în raport. Dar cel mai interesant e că însăși compania Bloomberg, care are unul dintre cele mai importante sisteme de analiză și prognoză economică, și-a anunțat intenția ”de a investi în Olanda în urma Brexitului”.

În plus, alte posibile efecte în lanț pot avea consecințe greu de anticipat. Un fapt e cert: dacă Germania și chiar Franța au început să profite de pe urma Brexit, cu siguranță Olanda este cel mai atent pol de putere european interesat și activ în această direcție.

BUCUREȘTI, 10 feb,- Sputnik, Dragoș Dumitriu.

https://ro.sputnik.md/

Acest articol a fost publicat în EUROPA(Brexit). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.