Apropiat al lui Traian Băsescu şi Elenei Udrea, despre planurile lui Isărescu


Mugur Isărescu

Politologul Gelu Vişan precizează că, după cea mai mare creştere economică înregistrată de România, care e şi cea mai mare din Europa, mai sunt de aplicat câteva măsuri economice.

În 2016, potrivit lui Gelu Vişan, Guvernul PSD a decis să meargă pe modelul economic Krugman-Stiglitz. Atunci, el spunea, neştiind cine sunt economiştii care au lucrat la acest program, că unicul risc este acela de a „prăji” economia, „fenomen care se întâmplă o dată cu creşterea economică bazată pe dezvoltare – atenţie, nu pe consum, ci pe dezvoltare”.

„Ulterior, am aflat, pe unii dintre domniile lor îi cunoșteam, care sunt experții economiști care lucrează, inclusiv acum, la Programul Economic. Experți recunoscuți în România, dar și pe plan internațional. Personal, nu mai am temerea “prăjirii” economiei, dacă programul este respectat de Guvern cu sfințenie, mai ales în perioada următoare, prin stabilirea unui raport optim între consum și dezvoltare, și mai ales prin introducerea pârghiilor economice pentru ca și creșterea economică să se resimtă în țară, nu să fie furată de multinaționale”, a scris Vişan.

Politologul susţine că, după cea mai mare creştere economică din Europa, care transformă România într-un fel de „tigru al Europei”, mai sunt de aplicat câteva măsuri economice, cele mai importante fiind legate de dezvoltare şi de limitarea scurgerii banilor în exterior.

Potrivit lui Vişan, mult contestata Ordonanţă 114 revitalizează domeniul construcţiilor, încurajează capitalul autohton şi limitează scurgerea banilor către exterior, atât cât se poate.

Isărescu, acuzat grav

În asemenea condiţii, mai spune sursa citată, era firesc ca Germania, Austria, , Olanda, băncile, multinaţionalele să „explodeze”, fiindcă au fost împiedicate „să fure” peste 15-20 de miliarde de euro anual din România.

„Acesta este momentul actual, iar pe omul lor de bază, cel cu ajutorul căruia au subjugat economic și financiar România până acum, Mugur Isărescu, tocmai l-ați auzit”, a spus Vişan, referindu-se la ieşirea furtunoasă a Guvernatorului Băncii Naţionale, despre care Sputnik a scris aici.

Vişan spune că Isărescu „a tunat la ordin” pentru că atât el, cât şi o serie de politicieni, doresc cu toată fiinţa lor ca programul economic să se oprească. În caz contrar, adică dacă România va reuşi, ţara noastră va fi aproape de cel mai mare succes al său şi va arăta că vremea Şcolii de la Chicago, principalul instrument de subjugare a ţărilor în curs de modernizare, a apus.

„Iar de aici până la aplicarea pe scară largă a acestui tip de program economic, SUA oricum aplicându-l, nu mai este decât un pas. De asta le este frică și acționează ca Isărescu și ca Iohannis: turbați. Tot in această cheie trebuie citită și blocarea de către Iohannis a celor două ministere: încercarea de a bloca dezvoltarea”, a subliniat Vişan.

BUCUREŞTI, 12 feb – Sputnik, Georgiana Arsene.

https://ro.sputnik.md

Acest articol a fost publicat în BANCI-FMI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.