4 momente în care istoria a părut că se repetă


„Cei care uită trecutul sunt condamnați să îl retrăiască”, spunea filosoful George Santayana, iar istoricii tind să îi dea dreptate. Există un curent de opinie potrivit căruia istoria se repetă, adică anumite procese și evenimente la care suntem martori astăzi au un caracter ciclic și lasă impresia că s-au mai întâmplat în trecut și că, probabil, se vor întâmpla și în viitor, în forme similare.

Deși aparțin unor epoci diferite, întâmplările pe care ți le prezentăm în acest articol sunt exemple care ilustrează foarte bine acest fenomen.

1. Două asasinate – Abraham Lincoln și John F. Kennedy

istoria se repetă Evenimente istorie 01

Deși cele două crime au avut loc la aproape un secol distanță (1865 – Lincoln și 1963 – Kennedy), istoricii au descoperit numeroase coincidențe și similitudini între ele.

De exemplu, ambii președinți americani au fost împușcați în cap, iar ambele crime au avut loc în public: asasinarea lui Abraham Lincoln s-a petrecut în incinta Teatrului Ford, iar John F. Kennedy era într-o vizită în Dallas în ziua morții sale.

O altă coincidență bizară este că mașina în care se afla Kennedy era o limuzină Lincoln. Ambele crime au avut loc într-o vineri și despre ambele există indicii că au fost dirijate politic.

Vezi mai multe despre coincidențele Lincoln-Kennedy: Top 5 cele mai stranii coincidențe din istorie

2. Istoria se repetă: Ioana d’Arc și Emilia Plater

istoria se repetă Evenimente istorie 02

Deși doar una dintre ele este celebră, Ioana d’Arc și Emilia Plater au avut destine aproape identice. Ambele tinere au luptat pentru independența țărilor lor. Ioana d’Arc a fost simbolul luptei francezilor cu britanicii în anii 1420, în vreme ce Emilia Plater a condus trupele poloneze în luptă împotriva Imperiului Rus, în timpul revoltei de 1830.

Ambele tinere proveneau din familii nobile. Inițial, atât Ioanei, cât și Emiliei le-a fost interzis să facă parte din armată și au luptat pentru a fi acceptate în rândul soldaților. În timpul bătăliilor, ambele tinere au purtat haine bărbătești și au contribuit decisiv la mobilizarea trupelor.

Din păcate, amândouă au murit de tinere: Emilia a fost răpusă de o boală necunoscută, iar Ioana d’Arc a fost arsă pe rug, pentru erezie.

3. Ginghis Han și Iosif Stalin

istoria se repetă Evenimente istorie 03

Acești doi bărbați au fost liderii celor mai mari imperii ale timpului lor: URSS și Imperiul Mongol. Atât Iosif Stalin, cât și Ginghis Han erau cunoscuți pentru cruzimea lor. Ambii au inițiat reforme majore în țările lor.

Sub conducerea lui Ginghis Han, în Imperiul Mongol a fost implementat în premieră un set de legi, denumit codul Yassa. La rândul lui, Stalin a instituit celebrele planuri cincinale și a înlocuit agricultura individuală cu agricultura cooperatistă.

Și viețile personale ale celor doi lideri se aseamănă oarecum. Ambii și-au petrecut copilăria în sărăcie și amândoi au intrat în istorie cu pseudonimele lor. Stalin însemna „omul de oțel”, iar Ginghis Han – „marele conducător”.

4. Istoria se repetă pe mare: Tragediile de pe navele Titanic și Vasa

Evenimente istorie 04

Atât celebrul Titanic, cât și nava suedeză Vasa s-au scufundat (în 1912, respectiv în 1628) în timpul primei călătorii, în condiții meteorologice perfecte pentru navigare. În ambele cazuri, pasagerii au murit din cauza lipsei bărcilor de salvare și a proastei organizări a procesului de salvare.

De altfel, ambele nave erau pline cu „pasageri veseli”, care sărbătoreau, iar tragediile lor au șocat o lume întreagă.

Acest articol a fost publicat în CURIOZITATI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.