Sarea iodată, pericol pentru organism – se cere scoaterea de la comercializare


Sare

Costel Stanciu, președinte al Asociației Pro-Consumatori, solicită eliminarea restricției legale de comercializare a sării neiodate în magazine – ce relevă o analiză a sării din România.

. Mâncarea nu are gust fără sare. Asta o știm cu toții, însă v-ați gândit până acum că sarea… nu este sănătoasă?

Reprezentanții Asociației Pro-Consumatori ne informează că sarea iodată este un real pericol pentru sănătate.

Inițial, sarea iodată trebuia să conţină 20 ± 5 mg iod/kg de sare, respectiv 34 ± 8,5 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 26 ± 6,5 mg iodură de potasiu/kg de sare. Din martie 2007 s-a modificat procesul de iodare a sării astfel: ”Sarea iodată trebuie să conţină 30 mg iod/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 39,2 iodură de potasiu/kg de sare. Se admite ca limită minimă un conţinut de 25 mg iod/kg de sare, respectiv 42 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 32,5 mg iodură de potasiu/kg de sare, iar ca limită maximă un conţinut de 40 mg iod/kg sare, respectiv 67,2 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 52 mg iodură de potasiu/kg de sare”, informează reprezentanții Asociației Pro-Consumatori.Cea mai multă sare comercializată în țara noastră provine din Grecia, urmată de România, Pakistan, Austria, Turcia, Belarus, Polonia, Italia și Israel.

Cât de toxică este sarea iodată?

Deosebit de important este faptul că sarea neiodată nu are termen de valabilitate, cum se întâmplă în cazul celei iodate.

”Sarea neiodată are termen de valabilitate nelimitat (8% dintre produsele analizate), în timp ce la sarea iodată termenul de valabilitate variază între 1 an și 20 de ani, în funcție de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării, astfel: la 24% dintre produsele analizate, termenul de valabilitate este de 3 ani; la 20%  – 1 an; la 16% – 2 ani; la 12%  – 5 ani; la 8% – 4 ani; la 8% – 6 ani, iar la 4% dintre produsele analizate, termenul de valabilitate este de 20 ani”, informează sursa citată.

În concluzie, aceste variații ale termenului de valabilitate demonstrează toxicitatea sării iodate, dată de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării, mai spun reprezentanții APC.

Românii consumă zilnic de 2-3 ori mai multă sare “iodată” decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care este de 5 grame de sare. Acest consum ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor- circa 40% din populația adultă a țării noastre – precum și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale, informează APC.

“Majoritatea covârşitoare a consumatorilor nu realizează pericolele la care se expun prin consumarea zilnică a sării iodate. Administrarea sării iodate în alimentaţie trebuie realizată numai în baza unei reţete prescrise de către medicul endocrinolog. Având în vedere că se încalcă un drept fundamental al consumatorilor – dreptul de a alege – solicităm eliminarea restricţiei legale de comercializare a sării neiodate din micile şi marile structuri comerciale”, a declarat Conferențiar universitar dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România.

BUCUREȘTI, 21 feb – Sputnik, Georgiana Arsene

https://ro.sputnik.md/

Acest articol a fost publicat în ALIMENTATIE(sare). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Sarea iodată, pericol pentru organism – se cere scoaterea de la comercializare

 1. Ene Constanta zice:

  Mai fratilor,strabunicii,bunicii,parintii nostri au consumat sare iodata,au facut muraturi,au facut slanina si mancare cu sare iodata si nu au avut probleme,acum …dintr-o data…sarea iodata este un pericol pentru sanatate…sigur nu trebuie consumata in cantitate mare..dar…ce inseamna si acest lucru….???? daca nu mai consumam de loc…la ce boli ne putem astepta dragilor…poate ne spuneti si asta…noi asteptam…

  Apreciază

  • Citadela zice:

   Nu inteled de ce, oare nu este buna. Iodul este foarte necesar in cantitati mici pentru sanatate, diluat, se gasesc suplimente chiar la farmacie.

   Apreciază

  • jderul zice:

   Strabunicii, bunicii si parintii nostri nu au consumat sare iodata, ci sare grunjoasa, aia de-i luata direct de la salina doar maruntita doar sumar. Nici pe vemea comunismului sarea nu era iodata, dovada ca dupa Cernobîl s-a distribuit pastile cu iod. Iodarea sarii s-a impus prin lege de niste idioti la comanda si are efecte negative majore asupra sanatatii, cantitatea de iod necesara difera de la un organism la altul in functie de carentele fiecaruia. Crezi ca cei cu exces de iod, datorat unei proaste functionari a glandei tiroide mai au nevoie de iod?

   Apreciază

 2. Chiar voi nu citiți aproape nimic!

  Apreciază

 3. Citadela zice:

  Ati uitat cum aratau dintii romanilor inainte de 89?
  …va spun eu, in mare parte nici nu existau dupa 40-50 de ani…coroane si placi in prostie

  Occidentalii asa talimbi cum sunt au dintii perfecti datorita iodului si a fluorului din apa

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.