Treizeci de ingineri cu diplome false, descoperiţi la Universitatea de Construcţii din Bucureşti


Treizeci de ingineri cu diplome false, descoperiţi la Universitatea de Construcţii din Bucureşti

Astia sunt descoperiti dar in 29 de ani cred ca sunt cu zecile de mii la toate facultatile si universitatile din tara. Cit despre cele private…acolo diplomele sunt la kg. Azi o diploma de studii superioare face cit max. 8 clase de pina in 1989 pentru 90% din cei cu diplome.

În ultimii 14 ani, 30 de studenţi şi-au obţinut licenţa în cadrul Universităţii de Construcţii din Bucureşti fără să fi urmat cei patru ani de studii, fără să dea examene în sesiuni şi fără să susţină examenul de licenţă. Persoana vinovată ar fi chiar secretara-şefă a Facultăţii de Geodezie, care a demisionat între timp, iar de atunci cel puţin şapte falşi ingineri au obţinut şi autorizaţia de a presta servicii de cadastru

Un audit intern realizat la finalul anului trecut, cerut de conducerea UTCB la Facultatea de Geodezie, una dintre cele şapte ale universităţii, a scos la iveală că 39 de diplome au fost eliberate pe baza unor situaţii şcolare false, fără ca titularii să fi dat examenul de licenţă, să fi urmat integral cursurile sau să fi promovat toate examenele de sfârşit de an, arată jurnaliştii de la Vice.    Dintre acestea, 30 de diplome au ajuns la titulari şi nouă nu au mai apucat să fie ridicate. Falsurile sunt acum obiectul unei anchete penale, iar în acest timp UTCB a anulat diplomele false, printr-un anunţ în Monitorul Oficial.

Neregulile de la Facultatea de Geodezie au devenit publice după ce în vara anului trecut un student care voia să se înscrie la altă facultate a vrut să-şi scoată dosarul. A aflat că figura pe lista celor care beneficiau de bursă socială, deşi nu ridicase niciodată vreun ban de la facultate.

Conducerea Universităţii a dispus un control intern şi a descoperit că unele dintre dosarele de burse sociale fuseseră falsificate de secretara-şefă a Facultăţii de Geodezie, Mirela Bunea, care îşi însuşea sumele respective. În urma scandalului, angajata a demisionat la cererea conducerii şi a înapoiat prejudiciul de 60.000 lei. Ulterior, conducerea universităţii a cerut verificarea tuturor diplomelor eliberate în perioada 2001-2018 şi a descoperit că aceeaşi secretară contacta studenţi din promoţiile din urmă, care nu aveau situaţiile de an încheiate şi s-a înţeles cu ei ca în schimbul unor sume de bani să le completeze acestora numele în tabelul în care sunt centralizaţi toţi cei care promovează examenul de licenţă.

„Nu numai că nu s-au prezentat la examenul de licenţă, dar erau situaţii în care nici şcolaritatea nu era efectuată (nu se duceau la cursuri). Nu sunt diplome false, semnăturile de pe ele sunt reale, ci sunt diplome obţinute în mod fraudulos, pe baza unor date neadevărate. Un inginer, ca să dobândească toate competenţele, trebuie să parcurgă întreg programul de studii. Nu poate să fie altfel”, explică decanul Universităţii de Construcţii pentru Vice.ro. Conducerea universităţii a făcut plângere la Secţia 7 de Poliţie împotriva secretarei şi a anunţat Ministerul Educaţiei despre diplomele întocmite în mod fraudulos.

Inginerul geodez este acel specialist care face cadastru, măsoară suprafeţe, cote, înălţimi şi distanţe la construcţia de clădiri, drumuri, poduri. Diplomele obţinute fraudulos i-au ajutat pe falşii ingineri să se angajeze la firme de cadastru, să-şi înfiinţeze propriile societăţi comerciale sau să lucreze la stat, în oficiile teritoriale de cadastru.

Astfel, pe baza diplomei de la Geodezie, un absolvent poate obţine autorizaţie de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) şi are astfel dreptul să presteze servicii de cadastru. După izbucnirea scandalului de la Universitatea de Construcţii şi anularea celor 30 de diplome prin anunţul publicat în Monitorul Oficial, ANCPI a dispus retragerea certificatelor de autorizare. Cel puţin şapte dintre cei treizeci de falşi ingineri au luat autorizaţie, în urma unui examen, şi au avut, în toţi aceşti ani, dreptul să realizeze şi să verifice lucrări de specialitate.

https://adevarul.ro

Acest articol a fost publicat în INVATAMANT-EDUCATIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.