Evul Mediu, lucruri incredibile și misterioase despre perioada întunecată a omenirii


Evul Mediu

Evul Mediu este o perioadă controversată din istoria omenirii. Depinzând de continent, Evul Mediu a debutat în anii 200-600, și s-a încheiat în 1500-1700. Această perioadă se caracterizează prin căderea marilor imperii, precum cel roman, dar și crearea celor trei mari religii : Creștinismul, Islamul și Budismul. În Evul Mediu s-au petrecut numeroase lucruri și întâmplări bizare, care i-au împins pe istorici să catalogheze această perioadă precum una de întuneric profund.

Lucruri bizare și fascinante care s-au petrecut în Evul Mediu


#1. Europa secolului al XIV- lea era la marginea colapsului. Oamenii nu aveau de muncă, iar dezechilibrul economic nu se putea remedia. Ca din senin a apărut ciuma, care a răpus milioane de oameni. Din punct de vedere economic și social, această boală a echilibrat balanța.

#2. Evreii sunt considerați iubitori de bani. Această sintagmă s-a născut în Evul Mediu, pentru că creștinilor le era interzis să dea bani cu împrumut. Evreii erau liberi s-o facă.

#3. În Evul Mediu oamenii aveau un program de somn diferit. Ei dormeau noaptea din două bucăți. Prima bucată era cuprinsă între orele 20.00 și 02.00, iar cea de-a doua între 4.00 și 6.00 sau 7.00. Aceasta era o regulă generală, respectată de toți locuitorii Europei.

#4. Mansa Musa, conducătorul Imperiului Mali din secolul al XIV-lea a fost unul dintre cei mai bogați oameni din lume. În pelerinajul său spre Mecca a renunțat la cantități enorme de aur, pe care le-a lăsat prin orașele pe care le vizita. Astfel, în orașe precum Cairo, Medina și Mecca aurul s-a ieftinit atât de mult încât ajunsese la prețul unui metal obișnuit. Aici vorbim despre tone de aur.

#5. În timpul Ciumei Negre, comunitatea evreiască a fost ferită de această maladie. Nu se știe exact care a fost motivul, dar se crede că practicile religioase ale evreilor aveau la bază ideea de igienă. Probabil că din acest motiv foarte puțini evrei s-au îmbolnăvit de ciumă.

#6. Criminali din Irlanda medievală nu erau arestați, ci erau oferiți familiei victimei drept sclavi. Familia victimei putea să decidă dacă să-i pună la muncă sau să-i ucidă!

#7. Armata scoțiană a încercat să profite de perioada ciumei și a invadat Anglia. Mare greșeală, pentru că scoțienii s-au îmbolnăvit și armata s-a întors acasă cu ciudata maladie.

#8. Filosoful medieval arab Al-Ma’arri a scris o lucrare prin care susținea că marile religii ale planetei au la bază vechi fabule și povești prin care se controlau masele sau oamenii în cele mai vechi timpuri.

#9. Oamenii din Evul Mediu acceptau ideea că Pământul este sferic. Conceptul de pământ plat asociat cu Evul Mediu este unul relativ fals.

#10. Una dintrecurele” sugerate pentru Ciuma Bubonică în timpul Evului Mediu a fost să prăvălească un borcan și să-l miroasă.

Alte curiozități despre Evul Mediu


#11. În secolul al XV-lea, regele James al IV-lea a realizat un experiment ciudat. El a trimis pe o insulă pustie o femeie mută cu doi copii, pentru a vedea în ce limbă vor vorbi copiii. Rezultatul experimentului este necunoscut.

#12. Khalid bin al-Waleed, un general al armatei, din secolul al VII-lea, a înghițit otravă în fața inamicilor pentru a le demonstra că este imposibil de ucis. Inamicii s-au predat, fără să știe că Khalid bin al-Waleed avea rezistență la orice tip de otravă încă din copilărie.

#13. În 2014, arheologii din Bulgaria au descoperit un mormânt al unuivampir” din XIII-lea. În Evul Mediu, vampirii reprezentau o amenințare pentru populația din Europa.

#14. Papa Joan a fost de sex feminin. Și-a ascuns atât de bine trăsăturile feminine, încât nimeni nu știa că este femeie. Toți au crezut că este bărbat.

#15. Sfântul Arnold de Soissons este sfântul berii. Acesta a salvat mulți oameni de ciumă pentru că i-a îndemnat să bea bere și nu apă.

#16. Papa Gregory al IX-lea a considerat pisicile ca fiindîncarnarea lui Satan”. În perioada sa, toate pisicile trebuiau ucise.

#17. În vremurile medievale, animalele erau supuse legilor generale. În 1457, o scroafă și șase purcei au fost acuzați de moartea unui copil. Porcii au fost condamnați și apoi uciși.

#18. În Anglia medievală toți copiii erau bătuți în ziua de 28 decembrie. Această tradiția avea menirea să le reamintească oamenilor de cruzimea regelui Irod.

#19.  În secolul al X-lea a trăit un poet sirian numit Al-Ma’arri. Acesta este recunoscut pentru teoriile sale care critică islamismul. În 2013, un grup de musulmani au decapitat statuia acestuia.

#20. Theophrastus Phillipus Auroleus Bombastus von Hohenheim a fost un medic din secolul al XV-lea, care a elaborat o lucrare științifică prin care a demonstrat că toate alimentele de pe această planetă sunt otrăvitoare. Singurul lucru care face diferența este doza în care sunt consumate. El este considerat părintele toxicologiei.

Acest articol a fost publicat în LUMEA ANTICA SI MEDIEVALA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.