Rolf, câinele ce ştia matematică şi putea să gândească abstract! Ce-a fost el?


Vă voi vorbi despre un alt câine-minune, pe nume Rolf, care, atingându-i braţul stăpânei sale, Paula Mokel, el îi putea sugera soluţia corectă a unei probleme de aritmetică, în clipa în care doamna Mokel îi dădea fiicei sale indicaţii greşite de calcul. O întâmplare ? Nu era chiar o întâmplare, după cum au constatat profesorii dr. Ziegler şi dr. Scholler de la Universitatea din Berlin.

Cu ajutorul unui alfabet, Rolf demonstra că putea să efectueze calcule complicate, să silabisească, să dea nume culorilor, să identifice monede, să analizeze cuvinte şi chiar să gândească abstract. Astfel, definiţia pe care o dădea toamnei era aceea de „vreme a merelor”.

Câţiva oameni de ştiinţă au confirmat în unanimitate că acest câine a fost mai mult decât un câine – dar ce a fost el? Am fi aproape tentaţi să spunem cinic că el a fost mai bun decât oamenii, căci nu a existat decât un singur cuvânt care n-a putut fi făcut accesibil lui Rolf: cuvântul război.

Interesant este că Lola, fiica lui Rolf, a dovedit cu super-însuşiri asemănătoare cu cele ale tatălui ei. Oamenii de ştiinţă au sondat-o temeinic şi pe ea, dar nu au găsit un răspuns satisfăcător.

Jim, câinele-minune… putea gândi superior multor oameni! Era chiar în stare să înţeleagă mai multe limbi!

jim cainele minune

Poate că cel mai inteligent câine din lume a fost Jim din Sedalina, statul Missouri, SUA. Câinele a început să trezească interes în 1929 ca „minune a pistei de alergări”, ce-i drept, nu, de pildă, ca participant la alergări de câini, ci ca dătător de ponturi la derby. Posesorul său, cumsecadele hotelier San Van Arsdale, îi prezenta lui Jim o listă a cailor participanţi şi setterul londonez punea laba pe numele câştigătorului. Şi aceasta cu mare regularitate. Intrucât aşa ceva nu poate fi ţinut secret multă vreme, cercurile de specialitate s-au grăbit să-i smulgă „câinelui-escroc” masca de pe bot. Fără succes însă.

La numeroasele teste s-a stabilit că talentul de a pronostica al lui Jim nu era decât vârful aisbergului. După cum se părea, el era, în privinţa capacităţii de a gândi şi a instrucţiunii, egal dacă nu chiar superior unor oameni. Profesorii îi dădeau indicaţii complexe în mai multe limbi şi el li se conforma ad litteram.

Câinele a fost cercetat mai de aproape într-un cadru foarte oficial chiar de către corpul legiuitor al statului Missouri. Pentru ca proba să fie şi mai grea, indicaţiile comisiei examinatoare formate din jurişti şi politicieni i s-au dat lui Jim în codul Morse. Pe patrupedul supus sfidării chestiunea aceasta nu l-a împiedicat câtuşi de puţin să le înţeleagă şi să le întâmpine cu reacţia potrivită.

În 1936, cariera uimitorului câine a luat sfârşit. Ca un om ajuns la vârsta senectuţii, el începu să nu mai participe la tumultul din jurul lui. Numai alegerile prezidenţiale l-au mai smuls din letargie. Jim a indicat că următorul preşedinte al SUA va fi Roosevelt. Cu aceasta a infirmat toate rezultatele sondajelor care-l dădeau drept cîştigător sigur pe Landon. Când în 1937 Jim a închis pentru totdeauna ochii săi credincioşi, Roosvelt era deja preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Uimitor!

https://www.lovendal.ro/

Acest articol a fost publicat în MINUNATELE NECUVANTATOARE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Rolf, câinele ce ştia matematică şi putea să gândească abstract! Ce-a fost el?

  1. Ene Constanta zice:

    Amcitit mult despre ceea ce stiu cainii.Aceste animalute destepte inteleg tot ce vorbim cu ei ,nu ne putem intelege pentru ca noi nu stim limba lor…dar ei …o stiu pe a noastra.Deci nu ma surprinde nimic din comportamentul lor.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.