Nu a fost realizată de oameni dar este una dintre cele mai mari structuri construite pe Terra în Antichitate, cu dislocarea a 10 km cubi de pământ


Una dintre cele mai mari și mai ciudate structuri construite pe Pământ este aproape necunoscută de publicul larg. În nord-estul Braziliei, oamenii de știință au descoperit aproximativ 200 de milioane de movile de pământ având vechimea piramidelor egiptene. Ceea ce este uimitor la acest complex imens, estimat a fi format prin dislocarea a 10 kilometri cubi de pământ, este faptul că a fost construit de termite. Biologul Roy Funch de la Universitatea din Brazilia, Estadual de Feira de Santana, a observat pentru prima dată movilele misterioase la începutul anilor 1980.
Până la investigațiile făcute de noi, unii cercetători au crezut că movilele sunt mușuroaie de furnici sau termite antice, iar alții au fost convinși că sunt formațiuni naturale, făcute de Dumnezeu. Investigațiile actuale sugerează că movilele au aproximativ 4.000 de ani vechime și au fost într-adevăr construite de termite. Datorită întinderii sale, întreaga structură este vizibilă cu ușurință din spațiu și satelit. Prin comparație, movilele ocupă o suprafață aproximativ echivalentă cu Marea Barieră de Corali, o operă de bioinginerie făcută de mai multe specii. Credem că movilele de aici au fost construite însă doar de o singură specie, și anume de termitele Syntermes dirus. Movilele au o înălțime de aproximativ 2,5 metri, însă unele ajung și la 9 metri”, a declarat Funch pentru ScienceAlert.
Potrivit cercetării, sub movile există o rețea masivă de tuneluri, care le permitea termitelor să ajungă ușor la suprafață pentru a accesa sursa lor principală de hrană din zonă, și anume frunzele căzute. Eșantioanele de sol obținute de pe unele dintre movile arată că au fost active între 690 și 3820 de ani în urmă. Până în prezent, cele mai vechi mușuroaie de pe Terra erau considerate cele construite de termitele Macrotermes falciger, într-o zonă a pădurilor Miombo din regiunea Lubumbashi din Katanga de Sus, Republica Democratică Congo. Acestea aveau o vechime cuprinsă între 750 – 2000 de ani.
Acest articol a fost publicat în DESCOPERIRI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.