DANIEL ROXIN: Lingvistul rus care pretinde că în Rusia există 50 de tăblițe DACICE din aur mi-a trimis acest mesaj…


La puțină vreme după publicarea cărții mele ENIGMA TĂBLIȚELOR DE LA SINAIA (o găsiți aici: Dacia Art), carte în care am vorbit și despre lingvistul rus Alexei Umnov-Denisov și dezvăluirile sale despre existența a 50 de tăblițe dacice din aur pe teritoriul Rusiei, tăblițe similare cu cele de la Sinaia, Ambasada Rusiei din București l-a informat pe autorul rus despre apariția cărții mele, i-a prezentat conținutul acesteia, iar autorul lucrării „Cartea de aur a tracilor”, apărută la Sankt Petersburg, mi-a trimis replica de mai jos, pe care o public fără alte comentarii.

Reacția lingvistului rus este născută de anumite opinii pe care le-am exprimat în carte: emiterea ipotezei că tăblițele de aur din Rusia, dacă există, sunt cel mai probabil parte din Tezaurul României, pe care rușii „au uitat” să îl înapoieze, respectiv contestarea unora dintre interpretările date de Alexei Umnov-Denisov, care merg pe linia panslavistă, potrivit căreia geto-dacii au fost un fel de protoslavi.

Îi mulțumesc doamnei Elena Dulgheru, critic de film și traducător, pentru traducerea textului din limba rusă în limba română.

Alexei Umnov-Denisov: „V-am citit lamentația.

  1. Niciodată nu am deținut și nu dețin cele 50 de tăblițe (sau plăcuțe)! Am fotografiile scanate, de calitate, după originale de aur. Mi-au fost date cu condiția de a nu divulga sursa.
  2. Autenticitatea textului din asemenea materiale se determină întotdeauna prin testare după o anumită metodologie, iar nu după purtătorul informației.
  3. Tăblițele pe care le-am citit sunt, la rândul lor, copii ale unor texte mai vechi, fapt despre care aceste tăblițe ne avertizează. De exemplu, în descrierea evenimentului din insula Creta din sec. 14 dinainte de Hristos se spune că această descriere este făcută după desene [făcute] atunci când noi [dacii] slujeam acolo. Așa că pe mine nu mă interesează căutarea plăcuțelor originale (de aur).
  4. Chiar dvs. citați: «… la Institutul de fizică atomică de la Măgurele a fost testată o plăcuță de aur, a cărei vechime a reieșit a fi de peste 2000 de ani». Da, este posibil să fie așa. Plăcuțele au fost realizate de-a lungul mai multor secole, textul din ele este din perioade diferite și aparține unor triburi diferite.
  5. Dacă există în arhivele secrete din Rusia plăcuțele românești? Cu această întrebare adresați-vă nu la mine, ci către conducerea Rusiei.
  6. În privința «panslavismului». Eu sunt doar un traducător, iar dvs. polemizați astfel nu cu mine, ci cu anticii autori ai tăblițelor.
  7. In privința geto-dacilor. Geneticienii susțin că în etnogeneza poporului rus au luat parte mai mult de 27 de popoare, printre care și etruscii și geto-dacii. Aceste triburi sunt cunoscute de pe vremea regilor Urartului și s-au desprins în multe ramuri. Dar dvs. vă străduiți să-i vedeți doar pe dacii tracici. Dacă dvs. considerați poporul român un monolit etnic, atunci acesta este pan-românismul dumneavoastră!
  8. In privința lui Mihai Vinereanu. Acesta stă pe poziția de atotștiutor, cum că el ar deține adevărul suprem.. Cu astfel de oameni nu am ce discuta!
  9. Plângerea d-voastră în privința: cine pe cine a jefuit, și că în toate ar fi de vină Rusia, nu ajută cercetării științifice, nici găsirii plăcuțelor de aur. Iar ca rus, vă întreb pe dumneavoastră: nu a fost România cea care a atacat Uniunea Sovietică în compartimentul de tren cu Hitler?
  10. Ultima formulă care mi-a ieșit după citirea tăblițelor: Termenii «Români» și «Roma» au aceeași rădăcină. 2 Românii sunt mai vechi decât Roma. 3.Românii nu provin din termenul «Roma» [adică din romani — n.t.]. Ca să înțelegem asta trebuie măcar să edităm o carte si să o traducem în română, fără să mai vorbim de munca ulterioară. Dar cu Dvs., așa cum spun rușii, «nu putem face ciorba» [nu vom putea face treabă bună — n.t.]”

Cartea ENIGMA TĂBLIȚELOR DE LA SINAIA poate fi comandată online, pe site-ul Dacia Art (Aici: https://dacia-art.ro/index.php/carti/carti-pentru-adulti.html) sau la telefon 0799.073.315. Cartea poate fi găsită și în magazinul DACIA ART din București – pe Bv. Carol I nr. 40-42.

Mai jos puteți vedea și o emisiune pe care am realizat-o împreună cu directorul editurii Uranus despre Tăblițele de la Sinaia, emisiune în care vorbim și despre cartea lui Alexei Umnov-Denisov.

Daniel Roxin

http://www.cunoastelumea.ro/

Acest articol a fost publicat în URMASII DACILOR (tablitele). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.