Cazul Puiul fericit sau cum a fost linșată mediatic o companie agricolă românească, de la un comentariu pe facebook


Cazul Puiul fericit sau cum a fost linșată mediatic o companie agricolă românească, de la un comentariu pe facebook

Săptămâna trecută, compania Agricola Bacău a fost trecută prin foc și sabie de lumea presei și a internetului, din cauza „postări pe Facebook în care o doamnă oarecare a decis să facă dreptate. Asta pentru că tocmai descoperise chimia”, scrie jurnalistul Ciprian Muntele pe blogul său.
Mai precis, o femeie a scris pe facebook că celebrul „Pui fericit” al celor de Agricola Bacău, nu ar fi natural, acest lucru aflându-l în urma unui experiment: a pus o pulpă de pui în saramură pentru două ore, interval după care i s-a schimbat culoarea respectivului aliment.
„Dom’le, puiul fericit e vopsit, am pus eu puiul două ore în apă cu sare și s-a decolorat. Suntem prostiți, oamenii răi își bat joc de noi și ne iau banii și sănătatea. Huo!
E, cam așa începe povestea unui linșaj devastator, cu implicații amețitoare. Venit de nicăieri.Recunosc, m-a agitat puțin momentul, deși răspunsul celor de la Agricola, (îl veți găsi jos, în finalul articolului) era destul de elocvent. Nu e nicio vopsea, e doar o reacție chimică. Tardiv, însă. Tăvălugul se pornise. Iar bulgărele a fost gigantic. Ce a urmat apoi este uluitor și cu un impact pe care nici nu e foarte greu să-l anticipezi. Peste 40 de mii de share-uri și un val de ură greu de imaginat. Doar la postarea originală”, notează Muntele.
Acesta spune că va fi o minune dacă produsul va rezista pe piață în urma acestui tăvălug mediatic, deși controalele efectuate de către două comisii independente au confirmat faptul că produsul este crescut natural.
„Pentru că pe lângă zecile de mii de share-uri ale postării originale, pagini întregi și publicații online au preluat separat subiectul și au făcut din el o știre. Dacă dai acum o căutare cu Puiul Fericit te îngrozești ce apare la rezultate. Iar toate astea vor rămâne pe net. Nu le mai scoate nici dracu’ de acolo.
Vă spun sincer, dacă produsul ăsta rezistă pe piață, intră la manual. La manualul ăla foarte subțire al cazurilor fericite în care un brand a rezistat unei crize majore. Dar va fi greu. Și iar îmi vine să dau cu basca de pământ și să mă gândesc la cât de nedreaptă e situația asta. Cineva scoate din neant un articol, scrie ce-i trece prin cap, o afacere întreagă intră în colaps, cineva-ul ăla șterge apoi postarea ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat, iar în urmă rămâne apocalipsa.
Mai jos veți găsi rezultatele controalelor și analizelor făcute luni, 25 martie. De către două instituții independente. Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Bacău, respectiv Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bacău. Rezultate astea, pe care le găsiți mai jos în original, arată clar că pentru culoarea puiului sunt respectate toate reglementările existente. Că nu există  nicio formă artificială de colorare sau amplificare a culorii. Nici exterior, nici prin stropire, nici intern, prin injectare sau hrană artificială.
Acuma, eu nu-mi fac iluzii. Vor fi mulți convinși că Agricola a dat bani grei pentru măsluirea rezultatelor. Sunt convins că va fi așa și sunt convins că vor fi mulți. Iar cu așa ceva nu te poți lupta. Oricum, dacă își imaginează cineva că atât de mulți oameni își pun libertatea la bătaie pentru o firmă și pentru orice sumă de bani într-un caz cu o mediatizare atât de puternică, atât de evidentă, atât de pe față, atunci chiar nu mai are rost să discutăm”, scrie el pe blog.
–––––-

Posibil să fi aflat deja, săptămâna trecută s-a vorbit foarte mult despre Puiul Fericit. Celebrul pui al celor de la Agricola Bacău. S-a cam exagarat însă cu celebritatea în urma unei postări pe Facebook în care o doamnă oarecare a decis să facă dreptate. Asta pentru că tocmai descoperise chimia.

Dom’le, puiul fericit e vopsit, am pus eu puiul două ore în apă cu sare și s-a decolorat. Suntem prostiți, oamenii răi își bat joc de noi și ne iau banii și sănătatea. Huo!

E, cam așa începe povestea unui linșaj devastator, cu implicații amețitoare. Venit de nicăieri.

De povestea asta am aflat vineri după prânz, în urma unui mail primit de la agenție:

“Bună, Ciprian,

Avem o situație neplăcută pe pagină, pornită de la o doamnă care a descoperit că saramura are niște reacții chimice cu grăsimile. În cazul în care se răsfrânge în vreun fel și pe pagina ta sau pe blog (ceea ce sperăm din suflet să nu), ai mai jos răspunsul nostru oficial.”

Am primit mailul ăsta în urma colaborării noastre de anul trecut. Găsiți aici articolul.

Recunosc, m-a agitat puțin momentul, deși răspunsul celor de la Agricola, (îl veți găsi jos, în finalul articolului) era destul de elocvent. Nu e nicio vopsea, e doar o reacție chimică. Tardiv, însă. Tăvălugul se pornise. Iar bulgărele a fost gigantic. Ce a urmat apoi este uluitor și cu un impact pe care nici nu e foarte greu să-l anticipezi. Peste 40 de mii de share-uri și un val de ură greu de imaginat. Doar la postarea originală.

sursă captură: stirileprotv.ro

Pentru că pe lângă zecile de mii de share-uri ale postării originale, pagini întregi și publicații online au preluat separat subiectul și au făcut din el o știre. Dacă dai acum o căutare cu Puiul Fericit te îngrozești ce apare la rezultate. Iar toate astea vor rămâne pe net. Nu le mai scoate nici dracu’ de acolo.

Vă spun sincer, dacă produsul ăsta rezistă pe piață, intră la manual. La manualul ăla foarte subțire al cazurilor fericite în care un brand a rezistat unei crize majore. Dar va fi greu. Și iar îmi vine să dau cu basca de pământ și să mă gândesc la cât de nedreaptă e situația asta. Cineva scoate din neant un articol, scrie ce-i trece prin cap, o afacere întreagă intră în colaps, cineva-ul ăla șterge apoi postarea ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat, iar în urmă rămâne apocalipsa.

Mai jos veți găsi rezultatele controalelor și analizelor făcute luni, 25 martie. De către două instituții independente. Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Bacău, respectiv Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bacău. Rezultate astea, pe care le găsiți mai jos în original, arată clar că pentru culoarea puiului sunt respectate toate reglementările existente. Că nu există  nicio formă artificială de colorare sau amplificare a culorii. Nici exterior, nici prin stropire, nici intern, prin injectare sau hrană artificială.

Acuma, eu nu-mi fac iluzii. Vor fi mulți convinși că Agricola a dat bani grei pentru măsluirea rezultatelor. Sunt convins că va fi așa și sunt convins că vor fi mulți. Iar cu așa ceva nu te poți lupta. Oricum, dacă își imaginează cineva că atât de mulți oameni își pun libertatea la bătaie pentru o firmă și pentru orice sumă de bani într-un caz cu o mediatizare atât de puternică, atât de evidentă, atât de pe față, atunci chiar nu mai are rost să discutăm.

Și apropo de bănuieli sau convingeri. Ale altora. Articolul ăsta există exclusiv din inițiativa mea. Nu mi s-a cerut și nici măcar nu mi s-a sugerat să scriu. O fac pentru că, dincolo de implicarea mea directă și a faptului că eu cred în continuare în produs, necondiționat, subiectul ăsta mă interesează de multă vreme. Cei care mă cunosc de pe Facebook știu la ce mă refer.

Sentința publică, aia fără judecată, e o mică obsesie pe care o am de când exist în online. Să fii supus linșajului public e una dintre cele mai îngrozitoare forme de manifestare în masă. Însă de atât de multe ori s-a dovedit că lucrurile au stat altfel decât ceea ce am văzut noi la primă mână. Am mușcat-o și eu uneori și probabil am s-o mai fac. Dar măcar încerc din răsputeri să învăț să pun totul la îndoială. Mai ales atunci când oamenii vor sânge.

Mai jos, cum spuneam, e răspunsul dat la momentul respectiv de către Agricola. Apoi rezultatele oficiale ale analizelor.

Concluzia e că trăim într-o lume cu pui fericiți, dar plină de oameni triști. Și asta e greu de dus.

Bună ziua, Culoarea galbena a acestui pui (rasa Hubbard, cu crestere lenta), crescut in medie 60 de zile, vine din hrana 100% vegetala (din care 70% porumb si grau, soia, srot de floarea soarelui, gluten de porumb, faina de galbenele, minerale).
Putem observa aceasta culoare galbuie, in comparatie cu puiul asa-numit industrial, la nivelul epidermei (stratului exterior al pielii), sub piele, sub forma de grasime (distribuita anatomic in proportii diferite, de exemplu mai multa si mai galbena pe interiorul pulpei, decat pe exteriorul acesteia) si chiar in tesutul muscular (in carne). Oricine a consumat acest pui in ultimii ani s-a putut convinge de calitatea intrinseca a carnii.
Epiderma, stratul superficial de la suprafata tegumentului, in contact cu mediu acid, mediu salin sau chiar cu apa peste o anumita temperatura (la oparire de exemplu), sufera transformari. Acest fenomen se poate observa intr-o mai mare sau mai mica masura la orice tip de carne.
Va asiguram ca aceasta culoare a puiului este rezultatul exclusiv al hranirii naturale si ca nu utilizam nicio substanta artificiala in hrana puilor. 
Marinel Iacob, director MQ Agricola, medic veterinar

NOTA DE CONSTATARE NR. 6011/ 25.03.2019
ANSVSA – Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bacau
Control efectuat in unitatea: Abator Prajesti
I Constatari:
„In urma vehicularii in mediul on-line, presa scrisa si televiziune a unor informatii cu privire la
culoarea galbena a puiului Fericit, a fost verificata unitatea mai sus mentionata unde au fost
constatate urmatoarele:
Puiul «Fericit» si puiul «Fermierului» este puiul de rasa Hubbard care provine din fermele proprii
(fermele 3, 11, 12, 20) de La Brad si Ferma SC Avicola Serban SRL.
Puii sunt sacrificati in abatorul apartinand SC Agricola International SA, situat in localitatea Prajesti
cu respectarea prevederilor Reg. 853/2004 si Reg. 854/2004 pe linia de abatorizare nefiind applicate
tratamente sau actiuni de procesare care sa modifice culoarea si consistenta carnii puilor scrificati in
unitate cu exceptia procedeelor de abatorizare, cu respectarea procedurilor de bune practici, de
igiena si lucru referitoare la temperature de racier, depozitare, manipulare, transare, ambalare,
etichetare, depozitare si livrare.”

II. Masuri si recomandari, dupa caz:
“Nu s-au identificat neconformitati cu privire la respectarea prevederilor Reg 853/2004, Reg
854/2004, Reg 2073/2005, Reg 178/2002. Unitatea respecta cerintele prevazute de legislatia
specifica, pentru care a fost autorizata sanitar veterinar.”
PROCES VERBAL DE CONSTATARE NR. 75/206 DIN DATA 26.03.2019
ANPC – Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bacau
C. Operatorul economic controlat: Agricola International SA
D. Unitatea (punctul de lucru): Abator Prajesti, comuna Prajesti, jud. Bacau
F. Produsele supuse verificarii:
„In urma aparitiei pe retelele de socializare, dar si in presa a unor informatii referitoare la culoarea
galbena a produsului Puiul Fericit, institutia noastra s-a autosesizat si a desfasurat un control la
Agricola International SA.”
G. Constatari:
“Marca Puiul Fericit a fost inregistrata la OSIM cu nr. 133756/03.04.2014, iar marca Puiul Fermierului
a fost inregistrata la OSIM cu nr. 133757/03.04.2014.
Atat Puiul Fericit cat si Puiul Fermierului este puiul de rasa Hubbard care provine din fermele proprii.
Odata cu institutia noastra s-a desfasurat si un control de catre DSVSA Bacau. In urma efectuarii
controlului de catre DSVSA Bacau s-a constatat ca dupa scarificare nu se aplica tratamente sau
actiuni de procesare care sa modifice culoarea si consistenta carnii puilor sacrifcati in unitate.”
(continuare cap. G) – verso pagina
„Culoarea galbena a acestui pui provine atat de la rasa cat si de la hrana.
Puii de rasa Hubbard provin din parinti (gaina si cocos) adusi din Franta, sunt cu crestere lenta si sunt
hraniti cu aceleasi ingrediente pe care le folosesc fermierii francezi si cei din celelalte tari europene
de peste 50 de ani, ingredient din reteta prezentata (nr.268/25.03.2019). La crestere se aplica ghidul
furnizorului de rasa cu asigurarea si respectarea normelor sanitar veterinare si bunastare
reglementate la nivel European.
DSVSA Bacau a constatat ca se respecta la abatorizare procedurile de buna practica, de igiena si de
lucru referitoare la temperature de racire, depozitare, manipulare, transare, ambalare, etichetare,
depozitare si livrare. Nu s-au identificat neconformitati cu privire la respectarea prevederilor
Regulamentelor CE 853/2004, 854/2004, 2073/2005, 178/2002.
Stratul superficial de la suprafata tegumentului (epiderma) in contact cu mediu acid, mediu salin sau
chiar cu apa peste o anumita temperature (la oparire de exemplu) sufera transformari.
AGRICOLA INTERNATIONAL verifica permanent conform prevederilor legale calitatea produselor – s-
au prezentat buletine de analiza.”

puiul-fericit-agricola-bacau
puiul-fericit-agricola-bacau
puiul-fericit-agricola-bacau

https://ciprianmuntele.ro/

https://www.activenews.ro

Acest articol a fost publicat în ALIMENTATIE(carne), PRODUSE ROMANESTI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cazul Puiul fericit sau cum a fost linșată mediatic o companie agricolă românească, de la un comentariu pe facebook

  1. Adi zice:

    Am facut un experiment am pus in apa cu sare un pui de la mama 5 ore care nu a mancart gluten de porumb, faina de galbenele si care a crescut in mai mult de 60 de zile si nu a iesit vopseaua dar galben a ramas. Apropo unde gasesc faina de galbenele vreau sa mananc maine sa par bolnav de hepatita pentru 4 zile libere.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.