O sursă ascunsă de căldură contribuie la topirea gheții din Antarctica


Un nou studiu sugerează că există o sursă mare de căldură geotermală sub Antarctica de Est, care topește gheața. Cu ajutorul unui radar, care a sondat la o adâncime de 3 kilometri sub gheață, oamenii de știință au dat peste mai multe roci radioactive și izvoare geotermale, care ies din scoarța planetei și încălzesc ghețarii, accelerând topirea acestora. Totuși, este nevoie de studii suplimentare pentru ca cercetătorii să poată spune cu certitudine dacă topirea ghețarilor are legătură cu aceste izvoare termale și roci radioactive.

Deocamdată aceasta este doar o teorie, care încearcă să ajute la explicarea topirii ghețarilor într-un ritm atât de rapid.

O anomalie similară a fost detectată în luna iulie 2018 și în Antarctica de Vest, sub ghețarul Pine Island. Topirea ghețarilor datorată acestor surse de căldură din subteran are loc de mii sau chiar milioane de ani și nu ar avea nicio legătură directă cu actuala încălzire globală.

Procesul de topire pe care îl observăm se petrece, probabil, de mii sau chiar milioane de ani și nu contribuie în mod direct la modificarea stratului de gheață. Cu toate acestea, în viitor, apa suplimentară de pe patul de gheață poate face această regiune mai sensibilă la factori externi, cum ar fi schimbările climatice.

Acesta a fost un proiect cu adevărat interesant, explorând una dintre ultimele regiuni puțin cunoscute de pe planeta noastră. Rezultatele noastre au fost destul de neașteptate, deoarece mulți oameni au crezut că această regiune a Antarcticii a fost făcută din roci vechi și reci, care au avut un impact redus asupra stratului de gheață. Chiar și în interiorul continental, geologia care stă la bază poate avea un impact semnificativ asupra gheții”, spune cercetătorul principal Tom Jordan, de la British Antarctic Survey (BAS).

Echipa de experți consideră că rocile radioactive și apa caldă care se scurge din interiorul crustei Pământului contribuie la această topire suplimentară. Nu este singura sursă recent descoperită de căldură sub Antarctica. Următoarele cercetări vor viza modul în care aceste roci fierbinți ar putea influența topirea ghețarilor în viitor. Cercetarea a fost publicată în Scientific Reports.

http://www.yogaesoteric.net

Acest articol a fost publicat în DIVERSE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la O sursă ascunsă de căldură contribuie la topirea gheții din Antarctica

  1. Ene Constanta zice:

    FFF INTERESANT ! asteptam cu nerbdare informatii noi ! Multumim !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.