Vietnamezii aduși în România să-ți izoleze blocul au fost expediați acasă


Aici aveti articolul de la care a plecat raspunsul firmei Erbasu de acum:

Viața de container a vietnamezilor aduși în România să-ți izoleze blocul

Zece dintre ei au refuzat să se urce în avion și au ajuns în custodia agenților de la Imigrări.

Ce spun companiile despre reziliere

Întrebat de ce muncitorii au fost anunțați că nu mai este nevoie de ei chiar în ziua rezilierii, specialistul în marketing de la Construcții Erbașu, Bogdan Popescu, mi-a răspuns:

„Nu există o reziliere contractuală din partea companiei noastre. Eventualele compensații și condițiile în care acestea se acordă pot fi stabilite doar de către angajatorul vietnamez.”

Acesta a enumerat și alte motive ale rezilierii, și anume „consumarea de băuturi alcoolice” și „numărul absențelor nemotivate”.

Tamax JSC nu a răspuns întrebărilor trimise de VICE prin e-mail. În schimb, în ziua rezilierii, muncitorii au primit o scrisoare de la o filială a companiei de recrutare.

„Muncitorii numiți mai sus i-au incitat în mod organizat pe ceilalți, au întrerupt activitățile de producție, au afectat atât imaginea, cât și latura financiară a companiei. Sunt o amenințare atât pentru ei înșiși, cât și pentru cei alături de care lucrează”, menționează scrisoarea.

Tamax înșiră mai multe reguli din Oferta de Muncă semnată cu compania Erbașu, care ar fi fost încălcate. Una este absentarea nemotivată de pe șantier mai mult de trei zile pe lună.

Listele de prezență din ultimele trei luni arată că doar 13 dintre ei au lipsit nemotivat. Iar în cazul unora dintre ceilalți 16, absențele datează după ziua în care și-au văzut numele pe lista indisciplinaților trimisă de Tamax.

În plus față de motivele enumerate până acum, Tamax consemnează și „producerea de pagube reputației companiei”. Iar asta se întâmpla la mai puțin de două săptămâni după ce VICE publicase articolul despre condițiile în care trăiau muncitorii.

Avocatul Vasiliu mi-a spus că această mențiune poate fi interpretată astfel încât să permită concedierea angajaților care vorbesc public despre condițiile grele în care trăiesc.

De aici cred și muncitorii vietnamezi că li se trage. Unul dintre ei, Ha van Than, care între timp a șters de pe profilul său de Facebook clipul în care VICE prezenta viața lor în container, îmi spune:

„Am dat share articolului despre noi. Așa că am fost condamnat”.

Reprezentanții companiei Erbașu au negat, însă, că rezililierea contractelor celor 29 de muncitori ar avea vreo legătură cu articolul din VICE.

Protest pe Aeroportul Otopeni

chien

Chien „sindicalistul”, un muncitor care în cele patru luni de contract s-a ocupat cu coordonarea celorlalți vietnamezi detașați la Erbașu

2 aprilie. Astăzi zboară în Vietnam primii 15 muncitori. Cu o seară înainte, Chien îmi spunea: „Vrem să protestăm la aeroport. Știu că pot primi interdicție, dar nu-mi pasă. Dacă mă întorc, o fac pentru români, nu pentru Erbașu”.

Sunt percheziționați și urcați în două dube de o echipă de intervenție de la firma de pază și protecție SSG. Îi însoțește Mihai Banu, reprezentantul companiei Erbașu. La aeroport, refuză să facă check-in-ul și stau în mijlocul terminalului timp de o oră. Cer să primească în scris o explicație pentru rezilierea contractului înainte de termen și pentru anularea vizelor de România.

„Vreau să-mi scrie compania Erbașu un memo, de ce s-a terminat viza. Poliția îmi pune cătușe? Ok. Nicio problemă! Nicio problemă!”, urlă Chien înconjurat de muncitori și de trupele de securitate de la SSG. Singurul răspuns vine de la Mihai Banu: toate documentele au fost trimise la Tamax, muncitorii nu mai lucrează pentru compania Erbașu.

damian ssg

În centru, Damian, agent SSG Security

Între timp, Damian, unul dintre agenții SSG, îmi explică: „Este a doua misiune [în care duc muncitori vietnamezi la aeroport]. La prima nu am avut nicio problemă, dar acum avem [în grup] un sindicalist care v-a dat un contract și pac, scandal. Credeți-mă că, dacă erați în Vietnam, erați deja arestată”.

Nici muncitorii nu pot fi arestați. Deși pașapoartele lor au fost în permanență în posesia companiei care le-a folosit pentru a le anula viza, aceasta nu a cerut și ordine de deportare de la Inspectoratul General de Imigrări (IGI).

„Tura trecută au fost civilizați. Dar se mai trezește unul revoluționar”, se scuză Mihai Banu când intervin reprezentanții Poliției de Frontieră, nemulțumiți că nu au fost anunțați în prealabil de situație. Unul dintre ei se adresează muncitorilor: „Vezi că ți s-a terminat viza? Ce realizezi dacă rămâi? Mergi la închisoare. Primești interdicție în România. Ajungi cu forța în Vietnam. Dacă te duci de bunăvoie, poți să dai în judecată compania, să mergi la ambasada României, să faci ceva”.

Cinci vietnamezi cedează și se îmbarcă în avion. Zece se întorc în dubele SSG și sunt predați în custodia IGI. Pe numele lor au fost emise ordine de returnare sub escortă și urmează să fie deportați în viitorul apropiat. Al doilea grup de muncitori, care a zburat ieri în Vietnam, nu a protestat.

Ambasada nu se bagă

valiza

Un muncitor și-a scris pe valiză numele, orașul din care este și că merge din România în Vietnam. Oamenii ăștia ne-au dat o lecție de demnitate: și-au strigat nedreptatea și au ținut capul sus până în ultima clipă. „Bye-bye Romani!”

Ambasada Vietnamului la București a ales să nu intervină, deși Chien s-a plâns secretarului secund al reprezentanței diplomatice, Nguyen Hoang Long, acum o săptămână: „Mi-a spus că pot face ceva doar dacă suntem abuzați sau amenințați”.

Într-un răspuns oficial primit de la Ambasadă, diplomații mi-au explicat că: „problema ar trebui rezolvată între angajatorul român, compania de recrutare vietnameză și muncitori”.

Editor: Ioana Moldoveanu

 

Acest articol a fost publicat în SCLAVI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Vietnamezii aduși în România să-ți izoleze blocul au fost expediați acasă

  1. Ene Constanta zice:

    FFF ADEVARAT ! problema trebuie rezolvata de angajatorul roman compania de recrutare vietnameza si muncitori !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.