Cum a ajuns România datoare 100 de miliarde de euro la 30 de ani de când Ceauşescu anunţa că am scăpat de datorii


VIDEO Cum a ajuns România datoare 100 de miliarde de euro la 30 de ani de când Ceauşescu anunţa că am scăpat de datorii

Banca Naţională a României a informat vineri că datoria externă a României a mai crescut puţin, în primele două luni din an, ajungând la peste 100 de miliarde de euro. În urmă cu 30 de ani, Ceauşescu anunţa că RSR a plătit întreaga datorie, devenind „cu adevărat independentă şi economic, şi politic”.

„Am lichidat datoria externă a ţării, care în 1980 reprezenta peste 11 miliarde dolari. În total, din 1975 până în martie 1989 am plătit circa 21 miliarde dolari, din care dobânzile reprezintă peste 7 miliarde dolari. În acestea nu sunt cuprinse datoriile pe care le-am avut în ruble şi care, de asemenea, au fost demult achitate”, a mai spus preşedintele de atunci al României.

BNR a informat vineri, 12 aprilie 2019, la exact 30 de ani de când Nicolae Ceauşescu anunţa că România a scăpat de datorii, că, în perioada ianuarie – februarie 2019, datoria externă totală a crescut cu 193 milioane euro.

„În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 68.252 milioane euro la 28 februarie 2019 (68,5 la sută din totalul datoriei externe), în creştere cu 0,4 la sută faţă de 31 decembrie 2018, iar datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 28 februarie 2019 nivelul de 31.358 milioane euro (31,5 la sută din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,3 la sută faţă de 31 decembrie 2018”, informează BNR.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 12,5 la sută în perioada ianuarie – februarie 2019, comparativ cu 21,2 la sută în anul 2018. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii la 28 februarie 2019 a fost de 4,8 luni, în comparaţie cu 4,9 luni la 31 decembrie 2018.   Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 28 februarie 2019 a fost de 72,8 la sută, comparativ cu 74,3 la sută la 31 decembrie 2018.   Finanţele se împrumută continuu pentru a acoperi deficitul bugetar

Ministerul Finanţelor anunţă periodic că se împrumută la diferite bănci interne şi internaţionale, de cele mai multe ori pentru a finanţa deficitul bugetului de stat, generat în ultimii ani de creşterea excesivă a salariilor bugetarilor, dar şi a majorării pensiilor, inclusiv a pensiilor speciale.   În urmă cu o săptămână, MFP anunţa că vrea să împrumute 10-12 miliarde de lei, în trimestrul al doilea al acestui an, cu 2,27-4,27 miliarde de lei peste suma obţinută în primul trimestru al acestui an şi cu 2 miliarde de lei sub cea dorită în aceeaşi perioadă a anului trecut.

“Emisiunea evidenţiază interesul sporit al investitorilor în euroobligaţiunile româneşti. Atât volumul atras de pe pieţele externe de capital, cât şi tranşa de 30 de ani, constituie performanţe deosebite şi demonstrează că România se bucură de încredere pe termen lung. Avem în vedere menţinerea în continuare a prezenţei României pe pieţele externe în vederea completării planului de finanţare previzionat pentru anul în curs şi în situaţia unor condiţii de piaţă favorabile chiar prefinanţarea nevoilor planificate pentru anul următor”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice.

Emisiunea a fost realizată în trei tranşe, din care 1,15 miliarde euro cu maturitatea de 7 ani lung, cu o dobândă de 2%, 500 milioane euro cu maturitatea de 15 ani, cu dobânda de 3,5% şi 1,35 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani şi dobânda de 4,625%. Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor, fiind suprasubscrisă de peste 2,5 ori. Un număr de 450 investitori au participat în tranzacţie, remarcându-se prezenţa substanţială a investitorilor din SUA, dar şi calitatea acestora, mare parte fiind investitori instituţionali.

Tranzacţia face parte din planul de finanţare de pe pieţele externe aferent anului 2019, şi aceste sume fiind destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

https://adevarul.ro/

Acest articol a fost publicat în ECONOMIE ROMANEASCA, SOCIALISM. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Cum a ajuns România datoare 100 de miliarde de euro la 30 de ani de când Ceauşescu anunţa că am scăpat de datorii

 1. Ene Constanta zice:

  Pai de ce credeti dragii mei ca a fost inlaturat Nicolae Ceausescu ? acum cred ca stiti …

  Apreciat de 1 persoană

  • Citadela zice:

   A fost fraierul Europei,
   Mai bine nu platea datoria si nu ne chinua pe noi, ca nu se sfirsea lumea, asa cum in ziua de astazi ABSOLUT NIMENI IN LUME NU-SI PLATESTE DATORIA ci dupa modelul de peste balta TOTI STAU CLAM SI ACUMULEAZA TOT MAI MULT, stind fericiti cu cracii-n sus cu un Pinacolada in mina.

   Nea Nicu in schimb a avut SINDROMUL OBSESIV-COMPULSIV cu inclinatii capoase spre a ne transforma in NORD COREENI.

   Din ce se aude RESETAREA de orice tip care va veni, va sterge toate datoriile tarilor. Problema insa ramine sa vedem care va fi pretul INDIVIDUAL al resetarii si cit vom fi dati in urma dpdv energetic.

   Apreciază

 2. Ene Constanta zice:

  Bineanteles ca de aceea a fost omorat Nicolae Ceausescu….FFF DUREROS….dar…ne meritam soarta….stam….ne uitam…si tacem…Trezeste Doamne poporul roman….

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.