Un general american a anunțat vestea de care s-a temut ani de-a rândul România!


Generalul american Charles Wald

Un mare sut in cur americanilor…asta trebuie sa faca Romania!

Direct, pe față, generalul SUA spune clar: din motive de ”securitate energetică trebuie să aveți acces la depozitele din România” iar SUA… ”suntem de asemenea interesaţi”

 Acum câțiva ani, o asemenea veste ar fi fost întâmpinată cu manifestații de protest, cu marșuri la care ar fi participat mii de oameni. Era o vreme când doar la uzul noțiunii ”gaze de șist” și, implicit, ”fracturare hidraulică” lumea s-ar fi revoltat.

Acum însă, tăcere! Deși, într-un interviu acordat acum câteva zile, un general SUA, cooptat în conducerea uneia dintre cele mai importante companii americane, o spune în clar: se vor extrage gaze de șist în România!

Este vorba de generalul Charles Wald, fost locţiitor al şefului Comandamentului SUA în Europa, actualmente în board-ul gigantului Deloitte. Alte detalii interesante, oferite de autorul interviului:  Charles Wald are o experienţă semnificativă atât în ​​domeniul militar, cât şi în cel al afacerilor şi este expert în materie de achiziţii de avioane şi armament, politica energetică naţională şi de securitate internaţională”.

Distinsul general a participat în această săptămână la conferința organizată de noua publicație ”Monitorul Apărării şi Securităţii” – titlul reuniunii fiind ”Punţi de securitate transatlantică pe fondul discrepanţelor dintre marile strategii de securitate – Viziunea României”. Un titlu discutabil, pentru că ”Viziunea României” nu poate fi impusă de o publicație privată, aparținând unui grup, Mediafax, cu diverse probleme. Plus că afirmațiile halucinante, de domeniul patologicului, stilul Iulian Chifu, nu pot fi reprezentative pentru statul român.

Revenind, probabil că opinia publică din România nu și-a schimbat părerea față de exploatarea gazele de șist, doar că subiectul a trecut neobservat într-un interviu de mari dimensiuni acordat de Wald Monitorului Apărării și MEDIAFAX – și mascat de Tudorel, Augustin și veșnica zaveră politică. Așa trec neobservate multe chestiuni importante!

Desigur, presa a titrat și citat fraze standard ”Statele Unite menţin sută la sută angajamentele faţă de România”, ”Articolul 5”, în fine povești cu Rusia, provocări și parteneriate, dar noi să megem la subiect.

La un moment dat reporterul îl întreabă pe generalul american ”Cum influenţează noii factori de insecuritate în Europa (naţionalismul radical, ascensiunea populismului, Rusia) viitorul securităţii în zona Mării Negre?”, iar acesta răspunde în altă direcție, că ”Marea Neagră este o zonă disputată foarte proeminentă”, că România ”se află pe linia frontului defensiv al NATO”, dar, atenție ce mai spune brusc:

”Există şi unele lucruri pozitive, resursele de energie din estul Mării Mediterane, energia din România, potenţiale depozite de şist din România” și chiar punctează ”Am discutat puţin despre acestea la cea mai recentă dezbatere”.

Deci, clar, ”depozite de şist din România”. Cum vor evita discuțiile neplăcute pe această temă? Simplu, o spune tot Wald: ”Energia joacă un rol imens, chiar şi astăzi, în cadrul securităţii globale”.

”Securitatea energetică în Europa de Vest, cu problema reprezentată de faptul că Rusia poate manipula o parte din politică de aici ca urmare a gestionării majorităţii resurselor de gaze naturale”, adaugă generalul, conturând justificarea cu care firmele americane vor trece la exploatarea gazelor de șist din România.

Și, nu e singurul pasaj pe această temă, să credeți că i-a scăpat generalului din greșeală. Reporterul întreabă – sau ridică mingea la același fileu: ”Ce măsuri ar fi necesare pentru a asigura securitatea energetică în Europa de Est?”

Au legătură cu accesul la propriile voastre resurse de energie, răspunde generalul, ”nu trebuie să depindeţi de altcineva care să le folosească ca pe un instrument politic, aşa cum am discutat despre Rusia”. Ipocrizie crasă!… Dar, din nou atenție:

”Deci, trebuie să aveţi acces la alte resurse – am vorbit despre Mediterana de Est, GNL, energia organică sub forma ţiţeiului şi gazelor de şist din România, şi trebuie să eliminaţi o pârghie pe care alte ţări, în acest caz, mai ales Rusia, o are asupra geopoliticii voastre, pe baza faptului că nu poţi supravieţui dacă nu ai energie”.

Și încă o dată atenție, fiindcă generalul vorbește pe față de interesul SUA:

”Deci, trebuie să obţineţi resurse diferite, şi noi, în SUA, suntem de asemenea interesaţi şi de acest lucru, dar această dinamică a descoperirilor de energie din estul Mării Mediterane va schimba lumea”.

Deci, pe față, generalul spune clar: din motive de ”securitate energetică trebuie să aveți acces la depozite de şist din România” iar SUA ”suntem de asemenea interesaţi”. Repet, e pe față!

E un mesaj că, de această dată, marile companii care exploatează gaze de șist nu se vor împiedica de manifestanți, ca în 2013. Iar ca promovare, mă întreb dacă nu cumva relansarea mogulului Adrian Sârbu nu are legătură cu proiectele ”energetice” ale SUA prin România…

Pentru cei mai tineri, iată aici suficient material ca să vedeți de ce România s-a inflamat atunci împotriva tentativelor americanilor de la Chevron să facă exploatări de gaze de șist, spunând un hotărât: ”Stop Fracturare”.

Și, dacă ați uitat cumva bătălia de acum șase ani, iată aici secvențe care să vă trezească amintiri:

BUCUREȘTI, 19 apr – Sputnik, Dragoș Dumitriu.

https://ro.sputnik.md

Acest articol a fost publicat în ROSIA MONTANA - GAZE DE SIST. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Un general american a anunțat vestea de care s-a temut ani de-a rândul România!

 1. Gigi zice:

  generalul sa comande la el acasa

  Apreciază

 2. Ene Constanta zice:

  Corect ! Generalul sa comande la el acasa ! Mai lasati-ne in pace ticalosilor !

  Apreciază

 3. Citadela zice:

  Treaba este ca-i mai bine cu generalii astia decit cu generalii chinezi care ii vor schimba la comanda stapinilor banilor. Sa ne bucuram de timpul care ne-a mai ramas sub stapinirea lor, deoarece odata cu venirea chineJilor, putem spune adio la subventii, ajutoare pe de-a moaca, pensii, salarii pe ochi frumosi. La fel ca si la ei in China, nu o sa mai stea nimeni la misto pe ajutor social sa sparga seminte in scara blocului. Exact ce iti doresti, nu?…mai putin industrializarea, aia la noi nu mai RE-vine in veci!
  Odata cu aparitia lor in scena va intra in vigoare LEGEA BINECUNOSUTA:

  „Cine nu munceste nu maninca”

  Apreciază

 4. Florin zice:

  DACA ESTE ADEVARAT , ESTE O MARE PORCARIE. EI SE BAT CU RUSII SA LE LIMITEZE EXPORTURILE DE GAZE SI PETROL ,IN FELUL ASTA RUSII SA AIBA MAI PUTINI BANI PT.
  INARMARE SI DEZVOLTARE ,IAR NOI NE ALEGEM IN PRIMUL RAND CU DISTRUGEREA TERENULUI AGRICOL ,CU DISTRUGEREA PANZEI FREATICE DE APA ,CARE ESTE VITALA PT. EXISTENTA UNEI TARI SI MAI SUNT SI ALTE URMARI TOXICE A GENULUI ASTA DE EXPLOATARI.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.