Tentativa de lovitură de stat din Venezuela – „planificată direct la Washington”


Proteste la Caracas, Venezuela

Ministrul venezuelean de Externe a acuzat opoziția susținută de SUA de planificarea la Washington a loviturii de stat de marţi, rămasă deocamdată la nivel de tentativă și a declarat că guvernul va acţiona pentru menținerea păcii.

 Ministrul de Externe, Jorge Arreaza, a declarat pentru Reuters prin telefon că doar aproximativ 30 de soldați au sprijinit lovitura de stat instigată de liderul opoziției, Juan Guaido. El a descris acest complot drept „un alt capitol” al unui efort american de a răsturna guvernul președintelui Nicolas Maduro.Deși a subliniat amploarea revoltei, Arreaza a spus că nu a venit din cadrul armatei, dar că liderii opoziției au planificat evenimentul de la Washington.

„Nu este o tentativă de lovitură de stat din partea armatei, ci planificată direct la Washington, la Pentagon și la Departamentul de Stat, și de către [consilierul pentru securitatea națională] John Bolton”, a declarat Arreaza pentru Reuters.

„Ei conduc această lovitură de stat și dau ordine acestui Guaido”, a spus el.

Venezuela: colportarea de ştiri false – Maduro şi Rusia resping afirmaţiile lui Pompeo

Nicolas Maduro a respins afirmaţia secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, potrivit căruia președintele Venezuelei ar fi fost gata să evadeze în Cuba, dar că rușii l-au determinat să se răzgândească. Moscova a numit-o „ştire falsă”.

 „Mike Pompeo a spus că eu, Maduro, aveam un avion pregătit, cu care să plec în Cuba, să fug, și că rușii m-au scos din avion și m-au oprit să părăsesc țara. Domnule Pompeo, vă rog, ce lipsă de seriozitate!”, a declarat Maduro, în timpul unui discurs adresat naţiunii, în care a anunţat anihilarea încercării de lovitură de stat.

În toiul tulburărilor civile de marți, Pompeo a apărut la CNN, susținând că Maduro avea „un avion pregătit pe pista de decolare”, cu care urma să plece în Cuba, înainte ca „rușii să îl îndemne să rămână”.

Ministerul de Externe al Rusiei și cel al Venezuelei l-au criticat pe Pompeo pentru ceea ce au numit colportarea de „știri false”.

„[Colportarea] de ştiri false este o modalitate foarte tristă de a accepta faptul că lovitura de stat pe care ați susținut-o a eșuat … încă o dată. Diplomația trebuie restabilită în guvernul Statelor Unite”, a subliniat ministrul de Externe Jorge Arreaza.

„Washingtonul a încercat să demoralizeze armata venezueleană, iar acum a vehiculat ştiri false ca parte a unui război informaţional”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-o declarație pentru CNN.

Într-o apariție la televiziunea națională, Maduro a declarat, marţi noaptea, că opoziția a încercat să impună un „guvern ilegitim” cu sprijinul Statelor Unite, dar a eşuat datorită loialității demonstrate de militari și de popor care au apărat ferm idealurile revoluţionare bolivariene.

Marți dimineața au izbucnit violenţe la Caracas după ce liderul opoziției susținut de SUA, Juan Guaido, flancat de câțiva zeci de bărbați în uniformă militară, a transmis un scurt apel video către armată, chemând-o să se revolte şi să-l înlăture pe Maduro de la putere.

https://ro.sputnik.md/

 

Acest articol a fost publicat în INTERNATIONAL (la zi). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Tentativa de lovitură de stat din Venezuela – „planificată direct la Washington”

  1. Leo Taxil zice:

    Acest Pompeo este unul din cei mai ticălosi politicieni americani; recent el a cerut pedepsirea procurorilor Tribunalului de la Haga care anchetează crimele de război ale soldaților americani!!!

    Apreciază

  2. Ene Constanta zice:

    Iauzi mai….sa fie pedepsiti procurorii Tribunalului de la Haga pentru ca ancheteaza crimele de razboi ale soldatilor americani …dar …pe voi ticalosilor can va vor ancheta ? cand va vine randul…? Sa nu credeti ca veti scapa….

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.