O boală de când lumea: Cum era tratat cancerul în Grecia Antică


Ca de regula…religia a fost cea care a nenorocit mereu omenirea. In toate ea a distrus….

Primul caz documentat de cancer a fost înregistrat în Egipt, în anul 1.600 î.e.n., însă Hipocrate (410-360 î.e.n.), considerat „părintele medicinei”, a fost cel care a identificat această boală și i-a dat numele de „cancer”.

Hipocrate a descris mai multe feluri de cancer, numindu-le „karkinos” (cuvânt grecesc care înseamnă „crab”), sau „karkinoma” (de unde provine cuvântul „carcinom”). Termenul a fost ales datorită înfățișării unei secțiuni dintr-o tumoare malignă, în care venele sunt întinse în toate părțile, asemeni picioarelor unui crab.

O tumoare îndepărtată chirurgical (1689). Foto: Wikimedia

Hipocrate concepea cancerul prin prisma teoriei umorilor, potrivit căreia corpul umanconține patru umori (lichide corporale): sânge, flegmă, bilă galbenă și bilă neagră. Dezechilibrul acestor umori avea drept consecință boala și se credea că excesul de bilă neagră la un anumit organ cauza cancer.

În secolul II, medicul Galen a denumit tumorile benigne „oncos”, de la cuvântul grecesc pentru „tumoare” sau „umflătură”, rezervând termenul de „karkinos” al lui Hipocrate pentru tumorile maligne. Potrivit Greek Reporter, teoria umorală a cancerului a rămas standard de-a lungul Evului Mediu, timp de mai bine de 1.300 de ani.

Religia a interzis autopsiile

În acea perioadă, autopsiile erau interzise din motive religioase și astfel cunoștințele despre cancer au rămas foarte limitate. Tratamentul bazat pe teoria umorilor a rămas popular până în secolul XIX, când au fost descoperite celulele.

Cum tradiția din Grecia Antică interzicea deschiderea corpului, Hipocrate a reușit să descrie și să deseneze numai tumorile vizibile de pe piele, nas și sâni. Tratamentul se baza pe teoria umorilor.

Un forceps pentru îndepărtarea fragmentelor de oase (denumit „ostagra”), folosit în Grecia Antică. Foto: Virginia.edu

În funcție de umoarea pacientului, tratamentul se baza pe dietă, lăsarea sângelui și laxative. Hipocrate credea că boala cunoscută drept „cancer” era rezultatul unui exces de bilă neagră într-o anumită parte a corpului.

El credea că, dacă splina nu reușea să îndepărteze bila, pacientul dezvolta cancer. De asemenea, Hipocrate a descris drept simptome timpurii ale cancerului apariția unui gust amar în gură, însoțit de pierderea poftei de mâncare.

„Tumori cât un pepene”

Medicii vremii au descris diferite tipuri de cancer, inclusiv cele ascunse și cele evidente, precum și diferite mărimi ale tumorilor, de la cele de mărimea unui glob ocular până la cele de mărimea unui pepene. Grecii antici observaseră până și prezența dilatării vasculare în cazurile de cancer.

Potrivit lui Galen, cele mai comune tipuri de cancer erau cancerul la uter și cancerul la sân. Când examinau pacienții, medicii greci au observat că tumorile erau palpabile și tari, neregulate ca formă, aderente la țesutul înconjurător prin dilatare vasculară și mai degrabă reci din punct de vedere al temperaturii.

Galen și Hipocrate, într-o pictură murală dintr-o biserică din secolul XII din Anagni, Italia. Cei doi sunt înfățișați împreună, chiar dacă între ei a existat o distanță de aproximativ 500 de ani. Foto: Wikimedia

Uneori, în acea zonă a corpului apăreau răni. Tumoarea cauza umflături și nu era însoțită de febră. Un alt simptom caracteristic al cancerului era durerea acută și sângerarea.

În ceea ce privește tratamentul, medicii greci le dădeau pacienților soluții medicale și, dacă nu reușeau să ajute pacientul, îndepărtau tumoarea prin mijloace chirurgicale. Foloseau plante precum lichenii, erbumina și altele.

Pentru a îndepărta bila neagră malignă, medicii foloseau flebotomia (secționarea unei vene, blocând vascularizarea tumoarei). Dacă nu era de ajuns, îndepărtau tumoarea pe cale chirurgicală, dacă era posibil, după care cauterizau vasele din jur pentru a opri hemoragia, care era periculoasă.

După operație, pacientul trebuia să urmeze o anumită dietă și un anumit program de exerciții. Însă numărul mare de ierburi și medicamente folosite arată că medicii antici știau deja cât de reduse erau șansele ca un pacient cu cancer să supraviețuiască bolii.

https://incredibilia.ro/

Acest articol a fost publicat în SANATATE (istorie).. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.