Șoc în Europa: Macron fuge de cuvântul ”liberal”. USR-PLUS implicat


Alegeri europarlamentare 2019

USR-PLUS se va trezi într-un grup în care cuvântul ”liberal” va fi interzis din cauza lui Macron care se teme că acest termen îl va face și mai impopular în Franța.

 Deși grupul la care președintele Franței ține foarte mult va fi construit pe baza ALDE european, adică Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Macron vrea să evite termenul „liberal” din denumirea noului grup pe care îl va forma Republica în Mișcare împreună cu susținătorii lui Guy Verhofstadt deoarece, în Franța, „liberal” înseamnă capitalism nemilos și este foarte nepopular.

Totuși, cuvântul „liberal” i se potrivește foarte bine lui Macron, dovadă și protestele Vestelor Galbene, îndreptate în mod precis împotriva politicilor liberale și globaliste ale președintelui francez. Dar Macron nu vrea să își asume public politica pe care o face, așa că își caută alternative nepericuloase, noul grup putându-se numi „Reînnoirea Europei”, ”Europenii”, Europa înainte” sau orice altceva care include cuvântul Europa și exclude periculosul „liberal” din denumire.

USR-PLUS, care a anunțat că își va defini doctrina în perioada următoare pe linia de centru-dreapta, va fi partidul românesc care se va ascunde, la fel ca și Macron, sub o denumire vagă în Parlamentul European, în timp ce practică, de fapt, o politică ultra-liberală. Grupul din care va face parte și USR-PLUS crede că, evitând cuvântul „liberal”, va evita nemulțumirea cetățenilor europeni sărăciți de liberalism. Consecința va fi însă doar aceea că vor denigra cuvântul ”european” și îl vor echivala cu globalismul și politica multinaționalelor.

Proiecția viitorului Parlament European arată că grupul lui Macron cu ALDE va avea 105 locuri, cu peste 30 de poziții mai mult decât Grupul ALDE anterior din care făcea parte și ALDE din România. Deocamdată, până la clarificarea componenței grupului suveranist, grupul Macron-ALDE deține poziția a treia în ordinea numărului de europarlamentari, dar unificarea suveraniștilor îl poate arunca ușor pe Macron pe locul patru în Parlamentul European, o rușine care va fi o nouă palmă dată președintelui francez după ce Adunarea Națională a lui Marine Le Pen l-a învins în alegerile din Franța.

BRUXELLES, 29 mai – Sputnik, Daniela Porovăț.

https://ro.sputnik.md/

Acest articol a fost publicat în EUROPA ( U.E). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.