UDMR, șantaj la Iohannis: cere o Constituție fără ”stat național”!


UDMR a anunțat că susține ideea unei noi Constituții. Ce nu a anunțat este ce solicită în schimb pentru a-l ajuta pe Iohannis: eliminarea din Constituție a sintagmei ”stat național”

 Graba cu care UDMR s-a raliat planului prezidențial de a schimba Constituția pare o întâmplare fericită pentru cei care nu cunosc felul în care acționează formațiunea condusă de Kelemen Hunor. Dar UDMR nu a susținut niciodată o idee politică sau o mare schimbare legislativă fără să ia partea leului. De data aceasta, în schimbul ralierii la tabăra lui Iohannis, UDMR plănuiește să ceară nici mai mult, nici mai puțin, decât modificarea ARTICOLULUI 1, alin. 1: ”România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”.

Nu ar fi prima oară că UDMR își încearcă norocul. În 2011, UDMR a depus un amendament la proiectul de lege privind revizuirea Constituției prin care se elimina caracterul național al statului român. Conform amendamentului depus atunci de grupul parlamentar al UDMR, articolul 1. (1) urma să aibă următorul cuprins: „Romania este stat suveran și independent, unitar și indivizibil”, deci ”național” dispărea.

Modificarea Constituției s-a amânat, dar UDMR a avut răbdare. În 2013, când discuția s-a reluat, UDMR a apărut cu pretenții noi. Într-un răspuns către ziare.com, UDMR și-a arătat adevărata față, mărind miza. Din cele 27 de puncte asumate oficial de UDMR, șase erau menite să distrugă caracterul național al statului român și să pregătească terenul pentru autonomie teritorială.

Iată cele șase puncte dorite de UDMR și la care nu va renunța niciodată:

1. Eliminarea caracterului național al statului, definirea României ca „stat suveran și independent, unitar și indivizibil”, care „are ca fundament solidaritatea cetățenilor” săi.

2. Recunoașterea minorităților naționale istorice ca factori constitutivi ai statului.

3. …..

4. Limba regională – În zonele unde o minoritate națională are o pondere semnificativă, limba acestei minorități se va considera limbă regională. Condițiile utilizării unei limbi regionale se vor reglementa prin lege organică.

5. Drepturile minorităților naționale – introducerea prevederilor Cartei Europene a limbilor naționale sau minoritare și principiile înscrise in Convenția cadru pentru protecția minorităților naționale.

6. Introducerea obligației autorităților de a consulta organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale înainte de luarea unor decizii care le privesc, respectiv abținerii statului de a lua „măsuri care modificând proporțiile populației din arii locuite de persoane aparținând minorităților naționale ar putea avea drept consecință pierderea drepturilor și libertăților în principiile înscrise în Convenția cadru pentru protecția minorităților naționale, și Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare.”

7. Se va asigura reprezentarea proporțională a minorităților naționale în conducerea instituțiilor statului. Modalitățile de exercitare a acestui drept se vor reglementa prin lege organică.

Punctul 3 cu siguranță nu va intra la negociere, în el UDMR cerea ca ”Forma de guvernământ: parlamentar, alegerea Președintelui de către Parlament”, sperând că astfel vor putea pune un președinte de la UDMR jucându-se cu prostia politicienilor români, dar nu vor îndrăzni să ridice această problemă în fața lui Iohannis.

Desigur că, din prima declarație despre consultările de la Cotroceni, aflăm de la Kelemn Hunor că „UDMR va susține la consultările de marți de la Controceni ceea ce am susținut și la ultimele consultări legate de referendum, și credem că dacă se face revizuirea Constituției, atunci la capitolul de ordonanțe de urgență trebuie eliminată instituția OUG nu doar pentru justiție, ci pentru orice domeniu”.

UDMR nu mai poate de OUG și de restabilirea credibilității Parlamentului. Planul lor de anulare a caracterului național merge mai departe, dar el va fi scos la negocieri doar când negocierile vor fi atât de avansate încât va fi neapărată nevoie de voturile maghiare. Atunci, tezele separatiste al UDMR vor apărea din nou, cu și mai multă forță.

Întrebarea este: va ceda Iohannis șantajului și va accepta să își pună numele pe o Constituție care elimină sintagma ”stat național”, intrând în istorie ca președintele care a distrus Unirea de la 1918?

BRUXELLES, 4 iun – Sputnik, Daniela Porovăț.

https://ro.sputnik.md/

Acest articol a fost publicat în POLITICA STIRI, UNGURI(politic). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la UDMR, șantaj la Iohannis: cere o Constituție fără ”stat național”!

 1. Ene Constanta zice:

  Puneti-va pofta in cui ungurilor ! Nu va convine???…valea in Ungaria….ROMANIA este un STAT NATIONAL…este al ROMANILOR numai al ROMANILOR ! Ati inteles ???? si atat ! Valea…

  Apreciază

 2. Dobre vasile zice:

  Aaaa… Trebuie pus toporu pe bozgori ăștia. Pe bune chiar trebuie ciomagiti bine de tot

  Apreciază

 3. Odile Popescu zice:

  UDMR A câștigat alegerile cu alegători din Teleorman, Vaslui sau alte regiuni care niciodata nu au avut voturi si nu s-au revizuit formularele, nu s-au refăcut alegerile…dovedește în ce țară locuim, ce conducători am ales, ce juriști avem. O țară prost condusă de manipulanți pro europa si contra tării

  Apreciază

 4. Stefan zice:

  🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬de indivizi. Stiti cum va numiti voi bozgori adica om fara tara. Ati uitat de unde va trageti????? Nu sunteti un popor de sine statator. Preluat din istoria tarilor.🤬🤬🤬🤬🤬🤬

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.