UDMR agită periculos conflictul interetnic


Klement Hunor

De ce nu plecati in Ungaria? Ne-am saturat de miorlaielile voastre, tupeul si nesimtirea cu care tratati poporul roman care va gazduieste de sute de ani. Ce mai cautati in Romania daca nu va place? Invatati sa ne respectati ca stapinii acestui teritoriu, fiind al nostru de mii de ani, altfel mereu o sa aveti probleme …bineinteles pina cind o sa dispareti pe cale naturala si din ce se vede nu mai e mult…

Implicarea UDMR în escaladarea conflictului de la Valea Uzului este covârșitoare. Mai mulți lideri maghiari de frunte s-au implicat în blocarea accesului în cimitirul Eroilor.

Consiliul Județean Harghita a cerut, într-o adresă transmisă ieri orașului Dărmănești să revoce avizul favorabil acordat manifestărilor organizate de români pe motiv că a fost emis ilegal, ”cu încălcarea crasă a prevederilor legale referitoare la competența teritorială a UAT Dărmănești”.

De fapt, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a înaintat o solicitare către prefecturile din Harghita şi Bacău prin care cere oprirea manifestaţiei şi susţine că toate măsurile luate pentru desfăşurarea acesteia sunt ilegale.

Acelaşi oficial a cerut deschis maghiarilor să formeze un lanț uman în jurul Cimitirului Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, de unde a izbucnit și conflictul.

„Mâine (adică astăzi, joi), comunitatea maghiară din judeţul Covasna şi din judeţul Harghita, alături de noi, liderii politici ai acestei comunităţi, vom participa la un protest paşnic, dar ferm, împotriva ilegalităţilor comise de Primăria Dărmăneşti şi le vom spune celor care vor fi acolo că nu suntem de acord ca până la soluţionarea problemei din Valea Uzului să aibă loc orice inaugurare sau orice sfinţire a crucilor de acolo. Suntem convinşi de faptul că acele cruci au fost amplasate ilegal acolo, avem din ce în ce mai multe documente din partea autorităţilor că acele acte, fapte din partea Primăriei Dărmăneşti sunt ilegale şi vom fi acolo de fiecare dată pentru a protesta paşnic, dar ferm, împotriva oricăror încercări de inaugurare a acelor construcţii”, a declarat senatorul UDMR.

Lupta UDMR de a confisca cimitirul se poartă și la nivel de Parlament. UDMR a înregistrat la Senat o interpelare pe această temă adresată premierului Viorica Dăncilă şi a trimis ministrului de Interne o scrisoare în care îi cere să ia măsuri pentru preîntâmpinarea unui conflict în zonă.

Implicat este și liderul UDMR de la Camera Deputaților, deputatul Korodi Attila, care a cerut astăzi anchetarea românilor care au intrat în cimitir. Culmea tupeului, UDMR a implicat statul maghiar în scandal, pentru că a făcut uz de faptul că la cimitirul de la Valea Uzului a fost prezent şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt. Așadar, un oficial străin are acces în cimitir, dar nu și românii!

Nimic din aceste activități ale UDMR nu constituie activități izolate, de vreme ce și Kelemen Hunor a atacat prezența românească în cimitir și a declarat că  acest caz reprezintă motiv de rupere a colaborării cu PSD-ALDE.

Update:

Liderul UDMR Kelemen Hunor a intervenit și a luat apărarea celor care au blocat cimitirul la îndemnul UDMR, făcându-i barbari pe românii care au vrut să își comemoreze eroii:

”Condamnăm ferm orice act de violență și facem apel autorităților să-i identifice imediat și să-i tragă la răspundere pe cei care au recurs la agresiune fizică, s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forța în cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunității noastre. Maghiarii au protestat pașnic față de ilegalitățile comise de primarul localității Dărmănești, fapte care, în ultimele zile, au fost confirmate și de autoritățile românești. Maghiarii care au format un lanț uman în jurul cimitirului nu au instigat la violență și nu au provocat tensiune, au protestat doar față de denigrarea memoriei eroilor comunității lor. În același timp, facem apel posturilor de televiziune TV să pună capăt dezinformării, deoarece acestea contribuie doar la intensificarea conflictului”.

BRUXELLES, 5 iunie – Sputnik, Daniela Porovă

https://ro.sputnik.md

 

Acest articol a fost publicat în ROMANIA(actual). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la UDMR agită periculos conflictul interetnic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.