UDMR acuză România de legionarism pentru că își cinstește eroii!


Klement Hunor

UDMR a anunțat că va trimite sesizări la toate forurile posibile privind incidentele din Valea Uzului și a acuzat România de ”barbarie”.

 Lista instituțiilor și forurilor cărora UDMR intenționează să le trimit sesizări privind incidentele din Valea Uzului din jurul Cimitirului Eroilor este lungă, și pe ea se află Parlamentul European, Comisia Europeană, ambasadele statelor UE, precum și ambasada SUA.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că a solicitat Guvernului să ia măsuri pentru a nu se ajunge în situația unui conflict pe tema cimitirului: „În momentul în care noi am sesizat Guvernul, în luna aprilie, pentru că atunci am aflat că se lucrează la Cimitirul din Valea Uzului, iar Guvernul ar fi intervenit, nu am fi ajuns aici.”

Hunor apreciază că ”este o problemă uriaşă şi de aceea noi vom sesiza toate ambasadele UE, dar şi ambasada SUA, Parlamentul European şi vom cere audieri în Comisia LIBE, după instalarea noului PE, apoi vom sesiza CE şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, pentru că trebuie o dezbatere despre situaţia din România”.

Liderul UDMR are un întreg arsenal de instrumente cu care vrea să reglementeze situația:

”Vom sesiza şi alte organisme internaţionale, care se ocupă cu apărarea drepturilor omului şi cu apărarea drepturilor minorităţilor etnice, vom cere Guvernului să tragă la răspundere pe cei responsabili, începând cu primarul din Dărmăneşti şi cu cei care au vandalizat cimitirul şi au agresat fizic oamenii paşnici şi vom cere revenirea la starea iniţială, înainte de construcţie”.

Acuzațiile lui Hunor se îndreaptă și împotriva statului român și a poporului român:

„Dacă acesta este modelul românesc, atunci înseamnă că suntem departe de Europa şi de lumea civilizată. Cei care spun că există un model românesc mint şi cei care spun că a fost rezolvată relaţia majoritate-minorităţi, nu spun adevărul”.

Dar cea mai gravă acuzație a lui Kelemen Hunor este cea care face trimitere la legionarism:

 ”Ceea ce am văzut la Valea Uzului seamănă cu anii `30, a secolului trecut, în ceea ce priveşte retorica, gesturile, modul cum au strigat pe nume pe soldaţii români iar cei care erau acolo au răspuns „prezent” arată ce făceau legionarii în acea perioadă”.

Din acest motiv, liderul UDMR consideră că există implicații penale și că atât ministrul de Interne Carmen Dan, cât și prefectul județului Harghita trebuie să plece pentru că nu au asigurat ordinea: ”Solicităm doamnei premier să îi elibereze din funcție pe ministrul de interne, Carmen Dan și pe prefectul județului Harghita”, a cerut Kelemen Hunor.

Hunor a recunoscut de altfel că i-a cerut ministrului de Interne o intervenție mai fermă din partea jandarmilor împotriva românilor adunați la Valea Uzului. Hunor a amintit și de costurile politice pe care le presupune, pentru partidele românești, această situație:

„Am folosit toate mijloacele şi căile politice şi le vom folosi şi în continuare, dar în acest moment tot ce s-a construit foarte greu în ultimii 25 de ani s-a distrus în câteva ore de către unii oameni iresponsabili şi nu va fi uşor să mergem mai departe, să restabilim aceste punţi. Până nu se va reveni la starea iniţială, nu există altă posibilitate decât de a cere, a solicita, a căuta parteneri pentru a ajunge acolo, pentru că nu este bine pentru nimeni să rămână această situaţie”, a fost concluzia lui Kelemen Hunor.

Așadar, departe de a se stinge, incidentul din Valea Uzului va avea repercursiuni majore asupra viitoarelor negocieri politice din Parlament pentru constituirea de majorități, dar și asupra relațiilor româno-maghiare.

Peste 1000 de maghiari formaseră un lanţ uman în faţa Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, Korodi Attila declarând, corespondentului MEDIAFAX, că oamenii stăteau unii lângă alţii, iar pentru că erau foarte mulţi, nu a trebuit să se ţină de mână pentru a bloca accesul.

Ulterior, mai mulţi cetăţeni români aflaţi în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi şi au pătruns în cimitir, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău, Alexandra Dănculea.

„La Valea Uzului a fost ceva de nedescris în cuvinte, au venit sute de români, foarte mulţi ultraşi de la galerii de fotbal la înaintare, jandarmii le-au ţinut piept cât au putut. Au intrat pe lateral în cimitir, au rupt poarta de lemn de la intrare cu pumnii şi picioarele, au aruncat cu pietre şi noroi spre maghiarii care stăteam în lanţul uman, au sărit pe cruci. Din fericire nu au fost persoane rănite, pentru că în momentul în care conflictul s-a radicalizat, am decis să ne retragem pentru ca nimeni să nu păţească nimic. Românii au ocupat cimitirul”, declara Korodi Attila.

Jandarmeria Română preciza, în legătură cu evenimentele din Valea Uzului, că recomandă tuturor participanţilor să aibă un comportament civilizat, calm şi adecvat momentului.

„Toate persoanele care au săvârşit fapte contrare legii vor fi identificate şi, pe baza imaginilor, vor fi dispuse măsuri legale. Jandarmeria Română va menţine în zonă un dispozitiv de ordine publică pentru a preveni producerea unor incidente sau escaladarea unor conflicte”, arătau jandarmii.

BRUXELLES, 7 iunie – Sputnik, Daniela Porovăț.

https://ro.sputnik.md

Acest articol a fost publicat în ROMANIA (alogeni). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la UDMR acuză România de legionarism pentru că își cinstește eroii!

  1. Ene Constanta zice:

    Fiecare tara isi cinsteste eroii ? Sau numai voi aveti voie ticalosilor ? voi nu sunteti legionari…numai ROMANII ….Doamne ati inebunit de tot ….Scapa-ne Doamne de ticalosi…Doamne ajuta-ne !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.