Ultima oră: FMI vrea să nu mai crească pensiile și salariile


Международный валютный фонд

Dancila…pleaca de acolo si lasa-l pe Boc cu USR-ul sa vina ca stie ce are de facut😡

Misiunea Fondului Monetar Internațional care s-a aflat în România pentru vizita de evaluare a economiei a recomandat moderație fiscală și înăsprirea politicilor monetare.

 FMI a subliniat importanța și nevoia de investiții publice, dar și corelarea creșterilor salariale cu productivitatea.

Șeful misiunii FMI în România, Jaewoo Lee a precizat că, în timp ce creșterea economică ar putea rămâne în țara noastră la 4%, deficitul de cont curent va depăși nivelul de 5 procente din Produsul Intern Brut.

„În timp ce veniturile oamenilor au crescut rapid spre un nivel apropiat de cel al ţărilor avansate din Uniunea Europeană, creşterea economică bazată pe consum a creat dezechilibre macroeconomice. Presiunea inflaţionistă a revenit la suprafaţă, afectând în mod disproporţionat veniturile reale ale oamenilor săraci şi subminând competitivitatea”, a spus Jaewoo Lee, potrivit mediafax.ro.

Potrivit reprezentanților FMI, deficitul fiscal şi cel de cont curent au crescut, iar investiţiile – atât cele publice, cât şi cele private – au scăzut în ultimii ani. Acest lucru afectează perspectivele de creştere.

Jaewoo Lee consideră că deficitele au crescut foarte mult, faţă de vecinii din regiune. Din punctual său de vedere, acest fapt nu este normal într-o perioadă de bunăstare şi creştere economică.

„Este necesară o schimbare a politicilor guvernului pentru a reduce posibilitatea unui scenariu de recesiune. Un trend descendent îi va afecta mult mai sever pe cei cu venituri mici şi standardul lor de trai”, a spus oficialul FMI.

În ceea ce privește legea pensiilor, aflată acum în curs de dezbatere parlamentară, aceasta trebuie reevaluată, pentru a echilibra nevoile sociale și sustenabilitatea fiscală.

Dispoziţiile din proiectul de lege vor genera noi cheltuieli de aproximativ 4 puncte procentuale din PIB, ceea ce ar spori presiunea asupra finanţelor publice, va împovăra generaţia tânără şi va duce la eliminarea altor cheltuieli privind investiţii publice, educaţie şi sănătate, explică sursa citată.

Reprezentanții FMI sunt de părere că majorarea salariilor – inclusive a salariului minim – care depăşeşte câştigurile de productivitate, dăunează competitivităţii. Salariile minime ar trebui stabilite printr-un mecanism transparent şi obiectiv care să reflecte îmbunătăţirile în productivitate.

BUCUREȘTI, 7 iun – Sputnik, Georgiana Arsene.

https://ro.sputnik.md/

Acest articol a fost publicat în ECONOMIE ROMANEASCA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Ultima oră: FMI vrea să nu mai crească pensiile și salariile

  1. Ene Constanta zice:

    De ce ticalosilor nu vreti ??? vreti sa scapati de pensionari cat mai repede…sa nu isi mai poata cumpara medicamentele…sa nu se mai alimenteze …sa nu isi mai plateasca utilitatile….tinerii au plecat din tara cu ajutorul vostru…si doriti o tara goala…aveti nevoie de ea..nu-i asa ??? dar..punti-va pofta in cui….si aveti grija ticalosilor…Dumnezeu nu DOARME ! si va veni momentul cand veti plati pentru ceea ce ne faceti…Doamne ajuta-ne !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.