Insultă la adresa românilor!


Statuia „Gardianul Carpaților”, incinerată de Armata Română la intrarea în Transilvania, în 1918, a fost ridicată de UDMR în Harghita fără autorizație legală

Insultă la adresa românilor! Statuia „Gardianul Carpaților”, incinerată de Armata Română la intrarea în Transilvania, în 1918,  a fost ridicată de UDMR în Harghita fără autorizație legală

Ministerul Culturii și Identității Naționale, condus de Valer Daniel Breaz, a confirmat faptul că statuia „Gardianul Carpaților”, amplasată de UDMR în localitatea Șoimeni, județul Harghita, nu are avizele legale, după cum reiese dintr-o adresă comunicată de minister către Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, preluată de cotidianul Informația Harghitei.
Potrivit jurnalistului Dan Tanasă, o adresă a Ministerului Culturii către Formului Civic al Românilor „Pentru statuia Gardianul Carpaților, amplasată în anul 2015 în satul Șoimeni, comuna Păuleni Ciuc, județul Harghita, menționează negru pe alb că  nu s-a solicitat aviz pentru această lucrare, așa cum, de altfel, nu s-a cerut aviz nici pentru alte trei.
Ridicată în 1915 ca simbol al protecției granițelor Imperiului Austro-Ungar față de România, statuia „Gardianul Carpaților” a fost incinerată de Armata Română la intrarea în Transilvania, în 1918, și a fost interzisă de autoritățile române.
În aceeași adresă, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș  (FCRCHM), organizație civică reprezentativă a celor 400.000 de români din județele Transilvaniei de Sud-Est,  a solicitat răspuns la întrebarea dacă autoritățile locale au solicitat și primit avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale – Comisia Națională pentru monumente de for public, pentru următoarele monumente:
1.Bustul lui Károly Kratochvil, un ofițer al armatei austro-ungare, amplasat în anul 2009, pe strada Independenței, în municipiul Târgu Secuiesc, județul Covasna;
2. Gardianul Carpaților, amplasat în anul 2015 satul Șoimeni, comuna Păuleni Ciuc, județul Harghita.
3. Secuiul rătăcitor, bust amplasat în parcul central al municipiului Odorheiu Secuiesc, reprezentându-l pe criminalul de război, Wass Albert, statuie contestată din acest motiv vehement de către Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” și Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania (MCA) afiliat la Anti Defamation League (ADL – B’naiB’rith);
4. Statuia soldatului maghiar, amplasată în anul 2010, în comuna Reci, județul Covasna.
Prin urmare, FCRCHM solicită autorităților locale și centrale să ia de îndată măsurile legale față de edificarea acestor monumente cu caracter militar fără autorizații legale.
Istoricul statuii
Statuia originală a fost realizată din lemn de cioplitorul Szaszak Ferenc în 1914. Ea a fost dăruită de moșierul Lyka Dome orașului Cluj-Napoca, dar a fost dezvelită abia la data de 18 august 1915, cu ocazia celei de-a 85 zi de naștere a Împăratului Franz Joseph. Tradiția spune că văduvele și orfanii aveau dreptul să bată câte un cui în statuie în speranța că le va merge mai bine. În cadrul ceremoniei de dezvelire, primul cui a fost bătut în numele Împăratului Franz Joseph de groful Bethlen Odon, care a donat cu această ocazie 1000 de coroane. În 1918, statuia a fost incinerată și distrusă complet de Armată Română, ridicarea ei fiind interzisă. După 1989, reprezentanții minorității maghiare au încercat să relanseze procedurile de ridicare a statuii, însă acest lucru nu s-a realizat. Astfel, statuia a fost relocată în Ungaria, în localitatea Szilvasvarad. Vineri, 5 iulie, o copie fidelă a statuii de 6 metri, realizată de cioplitorul Horvath Beres, a fost dezvelită în Șoimeni. Ordinul „Gardienii Carpaților” a fost instaurat pentru prima dată de Principele Arpad, menirea lui fiind de a apăra pasurile și cheile Carpaților de eventualii cotropitori.
Acest articol a fost publicat în ROMANIA (alogeni). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Insultă la adresa românilor!

  1. vasilejianu zice:

    …..cred ca suntem singura tara din Europa care nu are la conducere „romani patrioti” ci alogeni…….acestia stablesc totul iar poporul tace si suporta asa cum a suportat sute de ani asuprirea turceasca, austriaca, greceasca, ruseasca, iar de 30 de ani tara e condusa de mafia financiara si U.E. care dicteaza totul….o tara bogata cu un popor nedemn si incapabil sa-si apere identitatea…..

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.