Cu ce sînt prelucrate portocalele în magazine?


Aviz pentru Romania!

Чем обрабатывают магазинные апельсины?

În hipermarketurile unuia dintre cei mai mari retaileri din Rusia set vînd portocalele egiptene. Fiind ieftine (în jur de 60 de ruble/kg), sînt foarte solicitate.

După cum se întîmplă obicei în hipermarketuri, cumpărătoriilor li se propune să ia fructe direct din cutiile în care portocalele au fost aduse.

Am fost extrem de interesat de inscripțiile de pe cutii: „Cerată și tratată cu T.B.Z. și S.O.P.P.” sau „Cerată și tratată cu Imazalil și O.P.P.” sau ”Cerată cu (E903, E904) și tratată cu T.B.Z. & O.P.P”. Internetul m-a ajutat la descifrarea abrevierilor și iată ce am descoperit.

TBZ – thiabendazole, se marchează ca E233. Este cel mai puternic antibiotic (fungicid) care protejează împotriva mucegaiului și a paraziților. Dar, cel mai important, este interzis în Rusia pentru utilizarea în industria alimentară din cauza toxicității sale.

SOPP (sau OPP) – sare ortofenilfenol de sodiu (sodium ortho-phenylphenol), aditiv alimentar E232. Este permis în Rusia, dar, de asemenea, este toxic și are capacitatea de a pătrunde prin coajă în pulpa citricelor. Este, de asemenea, un antibiotic puternic care poate cauza intoxicații în cazul utilizării excesive a citricilor prelucrate.

Imazalil – un alt antifungic toxic pentru toate mamiferele, interzis în mai multe țări europene, dar permis în Rusia. Conform unor presupuneri, pentru om aceasta este un produs cancerigen, cel puțin experimentele efectuate pe șoareci și șobolani au evidențiat proprietățile lui cancerigene.

Iată așa o poveste. Dar acesta este aproape un caz unic de disponibilitate a informațiilor despre prelucrarea fructelor pe care le cumpărăm. Imaginați-vă ce se află pe coaja merelor importate, a perelor, strugurilor, curmalelor și a altor fructe și legume.

http://ecology.md/

Acest articol a fost publicat în ALIMENTATIE(pericol). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.