OMV Petrom, stat în stat. Cum își bat joc austriecii de la Petrobrazi de autoritățile de mediu și de ploieșteni


Poluarea din Ploiești a atins cote alarmante și, pentru prima dată în ultimii ani, instituțiile de mediu au comunicat modul în care au reacționat la sesizările populației. Astfel, Rafinăria Vega a fost indicată de ministrul Mediului drept sursa mirosului puternic de gaze și sulf reclamat de numeroși ploieșteni luni dimineață, urmând să fie sancționată de Garda de Mediu Prahova.

rafinaria-petrobrazi-acum_23465900_b910d.jpg

Și Agenția pentru Protecia Mediului Prahova a reacționat printr-un comunicat în care s-a strecurat și un ”detaliu” foarte interesant.

Astfel, pe lângă informația că s-au constat creșteri și depașiri la indicatorul H2S (hidrogen sulfurat), creștere datorată activității ROMPETROL-Rafinăria VEGA Ploiești, APM Prahova menționează următorul aspect:

”În zona Rafinăriei Petrobrazi nu s-au făcut monitorizări suplimentare deoarece am fost notificați cu privire la repornirea instalațiilor abia astăzi, 15.04-ora 9,21. A fost informată Garda Natională de Mediu-Comisariatul Județean Prahova cu privire la situația existentă, în vederea luării măsurilor conform competențelor legale”.

Așadar, austriecii de la OMV, care dețin rafinăria Petrobrazi, nu au considerat de cuviință să anunțe APM Prahova, așa cum îi obligă LEGEA, că repornesc instalațiile. Adică fix momentul în care, de obicei, se eliberează în atmosferă o contitate masivă de poluanți.

Potrivit autorizației de mediu, rafinăriile sunt obligate să anunțe APM Prahova când pornesc instalațiile, astfel încât instituția să poată monitoriza calitatea aerului. În caz contrar, rafinăria, în cazul de față Petrobrazi, riscă o amendă cuprinsă între 50.000 și 100.000 de lei.

În acest context așteptăm cu interes rezultatul controlului Gărzii de Mediu Prahova desfășurat în aceste zile la Petrobrazi.

Și asta nu e tot. Deși rafinăriile din zona Municipiului Ploiești aveau obligația ca până la 15 aprilie să monteze stații proprii de monitorizare a calității aerului, Petrobrazi este singura ca nu s-a conformat.

Oare de ce? Să fie vreo legătură între această ”scăpare” și aerul irespirabil de pe centura de Vest a Ploieștiului, din  apropierea rafinăriei Petrobrazi? Întreb și eu pentru cei 250.000 de ploieșteni otrăviți constant….

https://www.observatorulph.ro/

Acest articol a fost publicat în ROMANIA-RESURSE NAT.. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.