Maia Sandu l-a numit pe Vladislav Kulminski în funcția de consilier pe politică externă.


Kulminski este un promotor al teoriilor despre „națiunea civică moldovenească” și renunțarea la limba română

Chișinău: Maia Sandu l-a numit pe Vladislav Kulminski în funcția de consilier pe politică externă. Kulminski este un promotor al teoriilor despre „națiunea civică moldovenească” și renunțarea la limba română

Noul premier de la Chișinău, Maia Sandu, l-a numit pe Vladislav Kulminski în funcția de consilier pe probleme de politică externă, informează Deschide.md.
Din păcate pentru România, Vladislav Kulminski este un promotor al teoriei moldovenismului civic, conform căreia adoptarea identității românești și a limbii române „ fost de natură să producă o ruptură între cetățenii Republicii Moldova după destrămarea Uniunii Sovietice, ruptură care a generat la rândul ei conflictele ce au culminat cu separatismul transnistrean. Soluția pentru această fractură? Renunțarea la identificarea etnică și adoptarea unei identități civice”, după cum menționează sursa citată.
Kulminski este autorul unui studiu pe această temă, intitulat „Consolidarea coeziunii sociale și a unei identități comune în Republica Moldova”. Studiul menționează „caracterul multietnic al locuitorilor din Basarabia și  se subliniază în repetate rânduri faptul că de-a lungul istoriei etniile din actuala Republică Moldova au conviețuit în mod pașnic. De asemenea se încearcă acreditarea ideii că limba rusă trebuie menținută ca limbă de comunicare interetnică, în defavoarea limbii materne a majorității populației”. Acestea sunt ideile promovate de către Moscova de zeci de ani.
Kulminski a fost consilier al lui Iurie Leancă(actual membru al partidului lui Ponta) în perioada în care acesta a îndeplinit funcția de prim-ministru. ulminski a condus departamentul intern de planificare strategică și a fost și consilier pe Transnistria. Timp de opt luni, pe lângă salariul oferit de stat, de 9.000 de lei, Kulminski, alături de alți trei consilieri ai lui Leancă, au primit bani de la miliardarul american George Soros, câte 4,200 de dolari lunar, urmare a unei cereri a lui Iurie Leancă.
Din cauza problemelor de ordin legal, banii lui Soros au fost virați prin intermediul organizației germane, Institut für Europäische Politik, pentru niște studii ce vizează Transnistria. Această organizație nemțească a finanțat studiul ce promovează națiunea civică moldovenească: „Consolidarea coeziunii sociale și a unei identități comune în Republica Moldova”, menționat anterior.
Reamintim că liderii formațiunilor USR și PLUS au fost primii politicieni români care au cerut recunoașterea Guvernului Maia Sandu, girată de către președintele pro-rus, Igor Dodon, în urma crizei de la Chișinău.
Acest articol a fost publicat în BASARABIA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.