Centrele de plasament se închid. Unde dispar orfanii?


Pentru copiii abandonați de părinți a început numărătoarea inversă. România este obligată să-și închidă toate centrele de plasament până în ianuarie 2020, lucru imposibil de altfel. Direcțiile de protecție a copilului din țară fabrică pe bandă rulantă asistenți maternali și se chinuie să construiască, fără sprijin financiar real, case de tip familial.

orfani Centrele de plasament se închid. Unde dispar orfanii?

Aproape 60.000 de copii români se află în sistemul de protecție socială

Proiectul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului, derulat cu Banca Mondială din 2018, prevede ca în 2020 să se închidă toate centrele de plasament, iar îngrijirea copiilor să se facă în comunitate. Mai exact, pentru orfani există doar câteva posibilități: asistentul maternal, plasament în familia extinsă, căsuțe de tip familial, cu maximum 12 copii, și, bineînțeles adopția. Pentru a accelera procesul, Guvernul a emis o hotărâre prin care modifică legislația pentru protecția copilului, introducând stimulente financiare pentru familia extinsă, majorări ale indemnizației pentru orfanii care împlinesc 18 ani și părăsesc centrele și introducând amenzi usturătoare pentru șefii de direcții de asistență socială și protecția copilului care nu închid centrele de plasament. Astfel, familia extinsă care ia în plasament un copil din centru va primi, pe lângă alocația de 600 de lei, și o indemnizație lunară de 400 de lei. Iar orfanii care sunt nevoiți să părăsească centrele la împlinirea vârstei de 18 ani vor primi o indemnizație unică echivalentă cu trei salarii minime brute pe economie. Cele mai multe centrele de plasament care opun rezistență la închidere sunt, de fapt, cele care au copii cu dizabilități, precum și centrele pentru copii care au săvârșit fapte penale sau au o pondere ridicată a copiilor cu comportamente la risc. Rețeaua de asistenți maternali nu are capacitatea de a prelua decât o mică parte din copiii centrelor, existând și refuzuri pentru copiii cu dizabilități, a celor cu vârste de peste 15 ani sau a celor care au comis fapte penale.

9.000 de copii români, abandonați în fiecare an

Șefii direcțiilor de protecție a copilului ne spun că banii pentru căsuțele de tip familial provin din fonduri europene, dar criteriile de acordare a acestora sunt foarte restrictive, iar banii sunt oricum limitați, fiind imposibil să ajungă pentru toate județele. Potrivit datelor Guvernului, în fiecare an în România sunt abandonați 9.000 de copii, iar de la 1 ianuarie 2020 niciun copil nu va mai fi primit în centrele de plasament. Unde se vor duce, concret, acești copii, nimeni nu știe. ”Problema cu centrele astea de plasament este că ele sunt pline de 20 de ani, nu de acum. Acum să facem noi hei-rup în trei ani este foarte greu. Toată lumea zice gata, închidem centrele. Și unde îi duci? Copiii au și ei un rost. Ei trebuie pregătiți, au împlinit 18 ani și ce faci? Îi dai pe poartă afară? Trebuie să îi găsești un loc de muncă, o locuință. Lucrurile astea nu s-au făcut 20 de ani și, cu toate eforturile noastre, nu putem rezolva atât de repede”, ne-a declarat Călin Viorel, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Prahova.

https://www.national.ro/

Acest articol a fost publicat în ROMANIA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Centrele de plasament se închid. Unde dispar orfanii?

 1. Ene Constanta zice:

  De ce nu ati pastrat dragii mei tot ce s-a facut bine in perioada Ceausescu ? de ce ati aruncat totul la cosul de gunoi ??? trebuia sa pastrati tot ce a fost bun…si sa corectati acolo unde s-a gresit …dar…cine sa faca asta ???nu au vrut decat sa se imbogateasca de parca ar avea 10 vieti…dar…dragii mei…va veni timpul cand veti plati tot raul facut …asa ca ar fi bine sa indreptati greselile…bunul Dumnezzeu sa va lumineze mintile….Doamne ajuta !

  Apreciază

 2. Citadela zice:

  Mda, din nefericire in noua lume care se definitiveaza, orfanii nu vor mai fi tinuti de stat ci de comunitate si colectivele de munca, aia care va fi.

  Apreciază

 3. xaeus zice:

  Dupa UE nu ne trebuie nici invatamant, nici spitale, nici ocrotirea copiilor. Ei vor sa ne ofere refugiati si LGBT.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.