„Românii contra României” : Cea mai cumplită evaluare a președinției române a fost făcută chiar din România și a fost publicată de organul SRI


Cornel Nistorescu scrie despre „Românii contra României” : Cea mai cumplită evaluare a președinției române a fost făcută chiar din România și a fost publicată de organul SRI

S-au încheiat cu brio cele șase luni de președinție a României la Consiliul Uniunii Europene și nu ne-am făcut de rîs. Nu ne-am ales cu mari avantaje, dar o brumă de imagine tot ne-am făcut. Cancelariile europene au văzut că în spatele unui președinte arogant și mălăieț, care se îndoia de țara lui, funcționează mecanismele statului român și ele nu sunt chiar atît de tembele după cum credem sau după cum vor unii funcționari europeni să le facă să pară că sunt.

Chiar și Klaus Iohannis, un constant detractor al opoziției și, uneori, conștient sau inconștient, și al României a fost în situația de a înghiți o broască rîioasă și de a-și linge scuipații (expresie românească pentru lașitățile unui om care ajunge să laude ce a înjurat și a disprețuit). Ba și europenii care erau sceptici ne-au transmis cîteva mesaje pozitive. E drept, au făcut-o pe adresa lui Klaus Iohannis (ca președinte), în ciuda faptului că nu are absolut nici un merit. Din politețe, liderii europeni pomenesc summitul de la Sibiu, un mare fîs din care Donald Tusk a reținut cele 10 principii pentru Europa. Summitul de la Sibiu n-a fost decît o tîrguială politică europeană ratată. Negocierile care au urmat și continuă o probează din plin.

Citiți mesajul lui Donald Tusk, chiar așa de politețe, adresat lui Iohannis:

„Multe mulțumiri lui @KlausIohannis și echipei sale pentru o președinție @ro2019eu energică și de succes. Ați reușit să finalizați 90 de dosare în mai puțin de 100 de zile, ceea ce este impresionant. Ne vom aminti mereu summitul de la Sibiu pe care l-ați găzduit de Ziua Europei. Mulțumesc, România!”. (Donal Tusk)

 

Esența mesajului se află în cele două cifre. Adică finalizarea a 90 de dosare în 100 de zile. Și Juncker și Tusk știu că 90 de dosare nu au nici o legătură cu președintele Iohannis. El n-a dus la capăt nici un dosar în cei cinci ani de domnie. Nici măcar nu le-a cărat în spinare și nu știe ce conțin. Și că instituțiile statului român (așa penetrate de servicii, prostite de nepotism și birocratice) au dus totuși o muncă la bun sfîrșit.
Iată deci că operațiunea ”Președinția României” în loc să se termine cu un fiasco s-a încheiat rezonabil. Și eu fac parte dintre cei care s-au îndoit. Regret. N-aveam prea multe argumente ca să cred în reușită. Schimbarea guvernului Mihai Tudose în lunile premergătoare preluării mandatului nu era nici ea un semn bun. Ezitările și emoțiile Vioricăi Dăncilă au ecranat și ele posibilitățile Guvernului român de a evita momente de penibil sau chiar o catastrofă. Ce concluzie trag din asta? Că ne înșelăm adesea, că ne subapreciem cu plăcere, că putem mai mult decît credem noi, că avem o voluptate nebună de cîrtitori, de pesimiști. Credem în toate amărîtele de țări de pe planetă numai într-a noastră, nu!

A doua concluzie. În România funcționează o forță alcătuită din servicii, opoziție și simulacre de societate civilă organizată să demoleze tot ce contruiește actuala putere. Și mai apoi, orice putere. Cea mai cumplită evaluare a președinției române a fost făcută chiar din România și a fost publicată de organul SRI. Merită parcurs întregul pasaj reprodus din organul belicoasei cucoane. Abia parcurgîndu-l veți vedea cu ce încăpățînare se lucrează la desconsiderarea României de o gașcă nebună care își imaginează că, luptînd aiuritor cu PSD-ALDE, apără țara și o ajută să se integreze în Europa:

România a fost cea mai criticată țară care a deținut președinția rotativă a blocului comunitar în ultimii 30 de ani și a arunca întreaga vină pe infractorul Liviu Dragnea nu reprezintă decât o încercare nedemnă a PSD-ALDE de a se spăla pe mâini de eșecul suferit“, consideră ICDE.
Pozitia a fost exprimată de președintele Inițiativei pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), Valentin Naumescu, la încheierea președinției românești a Consiliului UE.
„România a fost cea mai criticată țară care a deținut președinția rotativă a blocului comunitar în ultimii 30 de ani, din cauza acțiunilor sfidătoare ale guvernului și majorității parlamentare îndreptate împotriva statului de drept și în sensul politizării justiției.
A pune acum întreaga vină pe infractorul Liviu Dragnea este o încercare nedemnă a PSD-ALDE, două partide repudiate de propriile lor familii politice europene în timpul campaniei electorale, de a se spăla pe mâini și de a reveni la opțiunea de fațadă pro-europeana. În esență, este același reflex al nomenclaturii comuniste de acum trei decenii, care s-a ‘reinventat’ politic în epoca post-Ceaușescu„, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook România Europeană. 

Conform sursei citate, guvernul PSD-ALDE a continuat pe parcursul ultimelor șase luni „să forțeze modificarea legilor justiției prin ordonanțe de urgență, în sensul evident și cunoscut de toată lumea al favorizării infractorilor”.
Nu e de mirare că a existat o lungă serie de critici, intervenții publice tranșante și îngrijorări dintre cele mai serioase formulate de Comisia Europeană la cele mai înalte niveluri, de ambasadele țărilor occidentale aliate și partenere și de reprezentanți ai executivelor din diferite state membre ale Uniunii Europene. Toate aceste greșeli au pus România pe harta guvernărilor care încalcă valorile europene, alături de Ungaria și Polonia, state sancționate de UE prin declanșarea procedurilor de activare a art. 7 din Tratat.
În acest sens, președinția românească a Consiliului UE a fost asociată cu o perioadă de eșec lamentabil și regres al prestigiului și credibilității guvernării de la București„, consideră prof.dr. Valentin Naumescu (despre care eu știam că este numai conferențiar!).

Să citești și să te crucești! Cu două săptămîni înainte, am scris un editorial despre această suspectă Inițiativă pentru Cultura Democratică Europeană (ICDE), alcătuită din Prună, Danileț, Naumescu și alte cîteva gălăgioase mediocrități. Și atunci am scris și despre Valentin Naumescu, folosind atributul „rezonabil”. Nu sunt un om de politică externă și nu știam că Naumescu este doar un rescriitor de articole, un fel de compilator. I-am citit cîteva texte prin ziare și mi s-au părut folositoare. Nu știam cine este. Dar, după apariția articolului respectiv, am fost avertizat de mai mulți clujeni că Naumescu nu este decît un mediocru avid de funcții, un stăruitor care s-a lipit de Bogdan Aurescu și a ajuns ambasador, culmea ironiei, tocmai în Coreea comunistă, apoi consul la Toronto, de unde a fost retras din motive necunoscute mie. Și care acest mediocru Naumescu s-a dus repede la Plus-ul lui Dacian Cioloș cu gîndul că își adaugă un plusși la carieră, dar s-a speriat cînd a aflat că noul său șef Cioloș a fost descoperit ca soldat de pază la casa Doinei Cornea și a demisionat. Asociația asta zisă ICDE care a scos capul tot în urmă cu două-trei săptămîni (am aflat asta tot din site-ul organ al..) recurge la această analiză distrugătoare la adresa Guvernului român și, implicit, a României. De ce o face? Confundă criticile la adresa PSD-ALDE cu spurcarea României? Este telecomandată? N-are multă minte și consideră accentele critice drept subtilitate de gîndire și de neutralizare a adversarilor? Sau socoate înjurătura cu orice preț o diversiune care ajută la preluarea puterii? Neputința de a încropi ceva funcțional se transformă doar în energie pentru înjurături? Incapacitatea de a discerne între putere și stat, între adversari și proiecte, îi duce în starea de apucați împotriva a tot ce nu se calibrează după gîndirea lor?
Ce fel grupare și cu ce program se ascunde după acest spirit critic care se reduce doar la o violentă debușare de resentimente?

Cornel Nistorescu

Cotidianul RO

Acest articol a fost publicat în POLITICA(Nistorescu). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.