Kaufland Grill – analfabetism funcțional – proceduri – pui la rotisor


Imagini pentru Kaufland Grill

O bătrânică, azi dimineață, la Kaufland Grill… Basma neagră, doliu, soț mort de curând...
A cumpărat doi pui la rotisor și înainte ca vânzătoarea să îi bage în pungile de hârtie, o roagă:
– Poți, te rog, măi mamă, să mi-i tai și mie în două, că vreau să-i dau de pomană?…
Lume la coadă. Toți rămân prostiți de răspunsul vânzătoarei, o fată tânără, vizibil cu educație precară, dintr-o etnie ”defavorizată”:
– Nu pot.
Avea foarfeca aceea mare lângă ea, pe marginea tăvii cu pui.
Bătrânica a rămas mută câteva secunde lungi.
– Cum adică… nu poți? a îngăimat ea.
– Ați comandat pui întreg. Dacă luați jumătăți, puteam să îl tai.
Nimeni nu pricepea nimic… Confuzia și tonul rece al vânzătoarei, lipsa ei de empatie și bunăvoință, m-a determinat să deschid gura și să întreb:
– Și cât e de greu să tăiați un pui în două acum, deși doamna l-a comandat întreg?
– Nu mai pot, că am făcut bon.
– Poftim?
– Puiul întreg e 18 lei și 50 de bani. Jumătățile de pui sunt 10 lei bucata. Scrie acolo, sus!
M-am uitat ”sus” și am văzut că avea dreptate. Dacă luai un pui în două ”jumătăți”, era mai scump cu 1,5 lei.
– Doamna vrea să dea de pomană, așa că puteți face un gest moralmente uman…
– Nu pot.
Refuzul ei ne năucea pe toți. Și-mi creștea tensiunea, gândindu-mă la absurditatea situației.
– Vă dau eu diferența, zic. Dar tăiați-i puiul doamnei, ca să-l poată împărți…
– Nu pot! Și haideți, că mai sunt și alții la coadă!
Atitudinea ei ne-a enervat pe toți. A intervenit și un bărbat:
– Dați-mi mie foarfeca aia, că îl tai eu!
– Nu pot!
– De ce?
– Avem proceduri. Dacă doamna comanda puii la jumate, îi puteam tăia. Acum nu mai putem, că am emis bon.
– Păi vă plătim noi diferența, doar să-i tăiați femeii puiul!!!
– Nu pot. Nu am cum să bat în casă diferența.
Deja tensiunea ajunsese la paroxism! Biata femeie nu înțelegea ce se întâmplă.
– Am trăit în străinătate, la copii, bâiguie ea pierdută, ani de zile, dar așa ceva n-am mai întâlnit nicăieri. Am zis că e mai bine să mă întorc, dar nu e, maică… E mai rău! Țara asta s-a dus de râpă…
Avea lacrimi în ochi.
– Solicit să chemați un șef cu care să putem discuta! am zis imperativ.
O altă vânzătoare m-a privit zeflemitoare și a ridicat telefonul, chemându-și superiorul. Spre surprinderea noastră, o femeie tânără, blondă, aranjată, a sosit ”din spate” în două minute, cu o figură rece, distantă, de parcă era gata să ne mănânce.
– Care e problema?!
I-am expus problema.
– Avem niște proceduri, timpi de execuție, sunt oameni la coadă. Fiecare operațiune este normată și trebuie plătită.
– Dar cu spiritul de întrajutorare a unei femei bătrâne care și-a pierdut soțul și vrea să îi dea de pomană, ce faceți? Cu ”ajută-l pe celălalt ca pe fratele ori sora ta”, cum rămâne? Cu ”a fi oameni, înainte de toate”, cum e? m-am aprins eu.
– Dacă nu ne înțelegeți, nu vă pot ajuta! mi-a zis, a întors spatele și a plecat pe unde a venit, fără să mai privească înapoi.
E aceasta maniera Kaufland de a rezolva situațiile de acest gen? E de vină compania? E de vină ”șefa”? E de vină vânzătoarea educată deficitar (vizibil educată deficitar)? Suntem noi, românii, de vină, fiindcă ne-am înrăit, ne-am uitat bucuria de a trăi într-o comunitate, ca frații?
Nu voi da răspuns la aceste întrebări, fiindcă aș influența prea mult răspunsurile pe care le aștept de la voi. Pur și simplu, eu, ca om, simțind durerea sufletească a acelei bătrâne, aș fi pus mâna pe foarfeca aia blestemată și, într-un minut, aș fi tăiat puii ăia rotisați, ca femeia să își poată duce pomana până la capat.
E doar o poveste, până la urmă… Una care ne arată diferența între a fi om și a fi robot, între a fi o companie care își clădește renumele pe a servi clienții și în afara procedurilor sau doar a-i jecmăni de bani. E o dovadă a analfabetismului funcțional căpătat în școlile românești. E o stare de nefiresc, nenormal, neomenesc, pe care fiecare dintre noi o resimțim din plin, zi de zi…
Bătrâna a plecat fără să-i taie cineva puii… Cu lacrimi în ochi… Învinsă încă o dată de români și România care este așa cum este… 

Publicitate
Acest articol a fost publicat în ROMANIA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Kaufland Grill – analfabetism funcțional – proceduri – pui la rotisor

 1. Lol zice:

  Vanzatoarea NU E DE VINA, NICI MACAR CONDUCEREA MAGAZINULUI KAUFLAND. DE CE ? Pt ca intr-o tara foarte inferioara precum Ro nu se poate respira, nu se poate face absolut nimic tocmai din cauza institutiilor din justitie,servicii,ANAF CARE AU RUINAT Ro. Acelei vanzatoare ii era frica ca va fi data afara din cauza ACUZATIEI TAMPITE CU EVAZIUNEA FISCALA, MITA, etc cine stie ce alte porcarii i-ar fi fost inventate si ar fi venit mascatii din cauza unui telefon dat de clientii de pe la coada. Asta este situatia care este in Ro. Teodorovici si PSD insista cum sa faca si mai multa legislatie si lupta cu evaziunea fiscala caci…evaziunea fiscala a distrus Ro. FALS. Asadar Ro este distrusa de catre legislatia cretinoida si aberanta,de catre institutii ( puscarii si amenzi), de catre politicieni care 99% din ei sunt tradatori de neam si tara. Exemplul mafiei padurilor, protejate de catre mafia DIICOT care se uita pasiva cum padurile Ro sunt taiate in nestire de ani de zile( sacosele cu bani la politicieni si DIICOT isi spun cuvantul). Dar romanii privesc si se mira, oare de ce nu mai pot respira si trai in propria patrie?! Din cauza SRI si institutiilor de forta

  Apreciază

  • eminescu mihai zice:

   Problema este ca multi dintre noi nu mai suntem oameni.Si nu globalizarea,Soros,sau neomarxismul sunt vinovate ci ipocrizia si grandomania noastra.Vezi comportamentul multora dintre noi care nu pierdem ocazia sa ne etalam Smartfoanele si aurul de pe gaturile din ce in ce mai groase,producem zgomot peste tot, sa afle toata lumea ca noi suntem miejii,dam muzica la maxim pe tren,in masini sa deranjam pe ceilalti ca sa atragem atentia s.a. Totusi nimeni nu ne impiedica inca sa fim OAMENI.Cat priveste analfabetismul functional din pacate avem tinerii printre cei mai galagiosi si mai destrabalati din lume,fara reguli,credinta sau moravuri.Alcoolul si drogurile fac ravagii printre ei.Si pentru asta suntem de vina noi,cei care ii educam.Stiu ca o sa-i doara pe multi,dar adevarul trebuie spus.Altfel nu ne vom indrepta niciodata.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.