România va achiziționa alte 5 avioane F16 din Portugalia, la prețul de circa 130 milioane de euro


România va achiziționa alte 5 avioane F16 din Portugalia, la prețul de circa 130 milioane de euro

Pentru ce ne trebuie NATO? Ca sa cumparam toate vechiturile altora? 

Parlamentul României a aprobat cumpărarea a încă 5 avioane F16 din Portugalia, cu aceeași configurație ca a celor aflate deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Ministerul Apărării Naționale a achiziționat în ultimii ani alte 12 avioane de luptă, cheltuind circa 630 de milioane de euro pentru modernizare, armament și pregătirea personalului. Cu toate acestea, numărul aparatelor de zbor din dotarea Armatei Române este sub o treime din necesarul pentru apărarea spațiului aerian al țării, informează Știrile TVR.
România va mai cumpăra din Portugalia încă 4 avioane F16 cu simplă comandă și unul cu dublă comandă. Pentru aceste avioane modernizate, dar și pentru aducerea la zi a tuturor aparatelor F16 din dotarea Forțelor Aeriene Române, Ministerul Apărării Naționale va plăti circa 130 de milioane de euro Guvernului Portugaliei și 150 de milioane de euro Guvernului SUA.
Deocamdată, nu s-a estimat un termen de livrare pentru cele 5 avioane F16, însă specialiștii consideră că darea în folosință a aparatelor de zbor nu se va petrece în viitorul apropiat.
Chiar dacă Armata Română va dispune de toate cele 17 avioane F16, înzestrarea rămâne insuficientă, fiind nevoie cam de trei ori mai multe aeronave pentru protejarea spațiul aerian național. Pentru completarea celor două treimi lipsă din numărul necesar de avioane de luptă, autoritățile române iau în calcul trecerea de la modelul F16 la F35.
Avionul de luptă F35 este produs în trei variante: cu decolare și aterizare orizontală, cu aterizare verticală și destinate aterizării pe navă portavion. România ar putea achiziționa modelul F35 A, primul dintre cele enumerate, la prețul de circa 90 de milioane de dolari/bucata.
Acest articol a fost publicat în ARMATA(arme). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la România va achiziționa alte 5 avioane F16 din Portugalia, la prețul de circa 130 milioane de euro

  1. xaeus zice:

    Inlocuim un avion care a inceput sa se prabuseasca dupa ‘modernizarea’ tot cu piese de ‘F’ cu unul care conform site-ului lor oficial este cel mai prabuist pe timp de pace avion din lume fabricat vreodata.

    Dar nu va mirati, ne-am ales si cu doua epave plutitoare. A 3-a a fost scufundata chiar de vanzator pentru a ajuta reciful de corali.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.