Elevii maghiari care au picat BAC-ul la limba română, îndemnați să facă plângere la CEDO


Ne mai aflam in Romania? Eu cred ca nu…

O treime din cei înscrişi la examenul de bacalaureat nu au reuşit să promoveze, iar judeţele Covasna, Harghita și Mureș sunt mult sub media de promovabilitate pe ţară, scriu cotidienele locale în ediţia de marţi, potrivit agenției ungare de presă MTI.

Vezi și INACCEPTABIL. În școlile statului român, elevii maghiari din Harghita sunt educați să dorească moarte României

Potrivit MTI, în judeţul Mureş 60,8 la sută din elevii înscrişi la examen au obţinut media de trecere, pe când în Covasna procentul a fost de 58,4 la sută. În cele cinci colegii tehnice din Harghita toţi candidaţii au fost respinşi. Potrivit cotidianului Krónika: în judeţul Harghita au fost înscrişi 2228 de elevi la examenul de bacalaureat, iar 100 nu au promovat niciun examen. Dintre cei 2128 de candidaţi 1071 au obţinut media de trecere (minium 6), iar dintre cei respinşi cei mai mulţi – aproape o mie – nu au reuşit să obţină notă de cinci la examenul scris de limba şi literatura română.

Inspectorul şcolar general al judeţului Covasna, Imre Kiss, a spus: cei mai mulţi tineri care nu au reuşit la proba de bacalaureat în judeţul Covasna au fost respinşi la o singură materie, limba şi literatura română. În judeţul Covasna, au fost 1147 de candidaţi la examenele de la bacalaureat, fiind respinşi 670. În Mureş, din cei 3488 de liceeni înscrişi, s-au prezentat la examen 3332 şi au promovat probele de la bacalaureat 2028 dintre ei.

În sistemul român de învăţământ elevii maghiari au aceleaşi subiecte de bacalaureat, la proba de limba şi literatura română, precum cei care învaţă în română. Această regulă îi discriminează în primul rând pe acei elevi care locuiesc în zone cu populaţie majoritar maghiară şi întâlnesc limba română doar la şcoală. Ministerul Educaţiei a început introducerea predării diferenţiate a limbii române în sistemul de învăţământ, dar acest proces a ajuns doar până în clasa a VI-a.

Potrivit MTI, Fundaţia Székely Figyelő şi Tineretul Maghiar din Ardeal (EMI) le-au sugerat tinerilor care nu au reuşit să promoveze proba de limba română, să depună o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), reclamând sistemul discriminatoriu de examinare de la bacalaureat. Anul trecut mai mulţi liceeni au întreprins acest demers, fiind informaţi anul acesta în martie, că instanţa din Strasbourg le-a înregistrat cauza.

NOTA MEA: acești elevi de etnie maghiară sunt victimele politicii șovine promovate de elita politică a comunității maghiare care îi îndemnă pe aceștia să nu învețe limba oficială de stat pentru ca mai apoi să-i victimizeze. Politicienii maghiari sunt singurii care au de câștigat din acest fapt, în timp ce elevii maghiari au de suferit. Nicio altă etnie din cele 19 din România nu are această problemă. Pentru că nicio altă comunitate de etnici minoritari din România nu concepe să nu cunoască limba oficială de stat și să nu-și însușească literatura țării în care s-a născut.

FOTO: La Liceul Palo Imre din Odorheiu Secuiesc, școală de stat din România, finanțată din bani publici, copiii maghiari au învățat pe 4 iunie 2018 care este harta Ungariei Mari, ziarharghita.ro

Elevii maghiari care au picat BAC-ul la limba română, îndemnați să facă plângere la CEDO

Acest articol a fost publicat în UNGURI(tupeu). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Elevii maghiari care au picat BAC-ul la limba română, îndemnați să facă plângere la CEDO

 1. jderul zice:

  Asa, si daca picau de ex. la franceza ce faceau, dadeau Franta in judecata pt discriminare, ca doar si la limbi straine au aceeasi programa ca romanii?

  Apreciază

 2. Dacă e vorba de un liceu cu predare în maghiară sau germană, la bacalaureat nu e corect să fie dat chestiuni de limbă și literaratură română. A fost acceptat liceu cu predare în germană, trebuie dat la bacalaureat limba și literatura germană. Dacă e liceu cu predare în maghiară se va da bacalaureatul în maghiară și nimic în română pt că elevii nu au învățat în română.
  Se prea poate ca ulterior acei elevi să aibă de sufereit pt că nu cunosc bine limba oficială a țării. Ei și părinții lor sînt principalii vinovați pt că singuri au ales să nu învețe limba oficială.
  Părerea mea e că nu trebuie să ne facem griji pt unguri; dacă ei aleg să nu știe românește nu noi vom avea de pierdut. Se vor muta mulți în Ungaria, care are populație în scădere, deci sînt locuri libere.

  Apreciază

 3. xaeus zice:

  Hai sa mergem si noi in SUA sau Germania si sa cerem examinare in limba Romana.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.