Ţara începe la ţară


Ţăranii n-au ieşit niciodată în stradă, să poarte pancarte scrise cu majuscule sau să scandeze lozinci cu rimă. Ţăranii n-au venit la Bucureşti cu trenul, să dea cu sapa-n cap cuiva. Ţăranii-şi îngroapă în batiste legate la colţuri pensiile de ceapişti şi trăiesc din ce le dă Dumnezeu. Un fir de ceapă, o roşie, câteva ouă.

Ţăranii noştri şi-au dărâmat cuptoarele din curte şi-şi cumpără pâine cu cocă cleioasă, de la buticul din centrul satului. Pe ei nu-i invită nimeni la talk-show-uri, nici măcar în gradena cu public, să-i întrebe dacă mai trăiesc, dacă-i doare ceva, dacă au după ce să bea apă. Ţăranii români mai există doar în evidenţa populaţiei. În statistici, în barometre şi, o dată la patru ani, în calculele candidaţilor care-mpart găleţi brenduite, ulei şi zahăr, votanţilor din mediul rural.

Ţăranii noştri apar la televizor în emisiunea «Schimb de mame», la inundaţii, când cad casele din chirpici peste ei, sau de Paşte, să povestească, întru impresionarea telespectatorului de la oraş, cum se încondeiază ouăle. Ţăranii români peste care au trecut secete, potopuri şi liote de guvernanţi, una mai lacomă şi mai incapabilă decât alta, abia se ţin pe picioare. Ţăranii noştri sunt românii nimănui.

Ţara începe de la ţară. Aici ne sunt rădăcinile. Ca să smulgi un copac din pământ, îi tai rădăcinile. Îngenuncherea României a fost posibilă prin distrugerea, sistematică, a satului românesc. Prin batjocorirea ţăranilor, care-şi muncesc astăzi pământul pe datorie şi din respect, fără să aibă vreo brumă de profit, prin umilirea celor care-şi vând laptele din bătătură cu 40 de bani, pentru ca noi să-l cumpărăm din supermarket la un preţ de 10 ori mai mare, prin înjosirea celor care vin cu o legătură de pătrunjel la piaţă şi-s călcaţi în picioare de ţiganii afacerişti.

Avem 1,5 milioane de hectare de teren arabil necultivat… Ni s-au băgat pe gât şi le-am înghiţit, din ignoranţă şi din snobism, roşii de Turcia, cartofi din Italia, mere din Grecia, căpşuni din Spania, usturoi din China şi morcovi din toată Uniunea Europeană. Împingem, intraţi în transă, cărucioarele prin supermarketuri şi devenim consumatorii altora, fără să ne gândim la El. La ţăranul român care-şi vinde ouăle de găină la troc pe o pereche de chiloţi, la El, care-şi arde pieile şi lâna tunsă de pe oaie, pentru că nimeni nu i le mai cumpără, la El, care moare încet şi singur, fără bani de îngropăciune. Măria Sa, ţăranul român scuipat în obraz de ciocoii zilelor noastre, de boierii de la guvernare şi de orăşenii globalizaţi.

Prima Pagină

Acest articol a fost publicat în ROMANIA (la sat). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Ţara începe la ţară

 1. Citadela zice:

  Scuzati, dar ce-i ala taran, oare cu ce se maninca?
  Unde-l putem gasi la tara?

  Apreciază

 2. pogaciblog zice:

  Felicitări pentru articol. Este extraordinar. Am văzut și comentariul de mai sus. Sigur și la țară s au schimbat multe lucruri. Si unele nu în bine. Dar țăranul român cu bunele și mai puțin bunele sale e nepieritor. La fel ca țara!

  Apreciază

 3. Eu sunt un țăran! Am lecturat cu deosebităștia plăcere tot ce ați scris despre mine, felicitări!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.