Seceta din Irak scoate la iveală un palat vechi de 3.400 de ani, al unui imperiu misterios


Un palat vechi, construit în urmă cu aproape patru milenii, a fost descoperit în bazinul unui rezervor din Kurdistanul irakian ca urmare a unei lungi secete, relatează agenţia de presă germană DPA.

Descoperirea a fost făcută de o echipă comună de arheologi germani şi kurzi, în regiunea autonomă kurdă, din nordul Irakului. Edificiul se întinde pe o suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi şi a făcut parte din Regatul Mitanni, un stat străvechi al hurienilor în nordul Siriei şi sud-estul Anatoliei

Imperiul Mittani este unul dintre cele mai puţin cunoscute imperii din Orientul Apropiat. „Nu cunoaştem nici măcar care a fost capitala acestui imperiu”, a spus Ivana Puljiz, arheolog de la Universitatea din Tübingen.  Ruinele palatului au fost descoperite pe fundul lacului de acumulare al barajului Mosul, aflat pe râul Tigris.

Arheologii au descoperit situl în anul 2010, atunci când apele lacului au scăzut suficient de mult, însă anul acesta este prima dată când seceta le-a permis să facă şi săpături.

După ce au făcut descoperirea în toamna anului trecut, arheologii au avut doar trei săptămâni la dispoziţie pentru a examina clădirea înainte ca nivelul apei din rezervor să crească din nou.

„Am săpat cât de repede am putut. Pe măsură ce nivelul apei a crescut, clădirea a dispărut din nou complet”, a declarat  Ivana Puljiz. Pereţii, făcuţi din cărămidă de lut, măsoară până la doi metri înălţime şi arheologii au găsit înăuntru picturi murale în culori strălucitoare de roşu şi albastru.

În interiorul clădirii au fost găsite şi zece texte cu scriere cuneiformă. Unul dintre ele arăta că palatul a fost la un moment dat parte a vechiului oraş Zachiku, a spus Puljiz.

https://adevarul.ro/

Acest articol a fost publicat în ISTORIE UNIVERSALA(descoperiri). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.