Un raport afiliat NATO arată numărul și locația armelor nucleare ale SUA în Europa


B61 nuclear bomb

Un draft de raport – mai târziu modificat – pregătit de un membru al unei instituții afiliate NATO a oferit prea multe detalii despre forța de descurajare nucleară a NATO, revelând locațiile și numărul focoaselor nucleare americane în Europa.

 ”O nouă eră a descurajării nucleare? Modernizare, controlul armelor și forțele nucleare ale aliaților”, documentul al cărui autor este senatorul canadian Joseph Day, nu a fost emis de NATO, ci din proximitatea sa. Joseph Day face parte din Comitetul pentru Apărare și Securitate al Adunării Parlamentare a NATO, un organism consultativ inter-parlamentar al blocului militar. Draftul original a fost discutat în sesiunea Adunării de la Bratislava, Slovacia, pe 1 iunie, pentru a fi ulterior revăzut și eventual adoptat în sesiunea anuală de la Londra, din octombrie, relatează RT în ediția sa electronică.

Parlamentarul Partidului Verde din Belgia, Wouter De Vriendt, care a participat la sesiune, a oferit o copie a draftului publicației De Morgen. Potrivit draftului, NATO depozitează circa 150 de bombe nucleare B61 în șase baze: Kleine Brogel în Belgia, Büchel în Germania, Aviano și Ghedi-Torre în Italia, Volken în Olanda și İncirlik in Turkey. Deși draftul nu spune câte bombe deține fiecare din aceste baze, informația este deja disponibilă online cu diferite grade de acuratețe.

Aceste fapte expun întreaga lume, dar în special Europa, unui mare risc. Focoasele care se încadrează în categoria razei de acțiune de la 500 la 5.500 de kilometri pun centrele europene literalmente în centrul unui potențial conflict, așa cum fac și rachetele americane staționate în Germania, Italia, Belgia, Olanda și Turcia.

S-a constatat că baza aeriană Volkel depozitează până la 20 de bombe, în timp ce baza Kleine Brogel ar fi adăpost pentru un număr de la 10 până la 20 de focoase. Italia, care este singura țară de pe listă cu două baze nucleare, se estimează a avea cea mai mare rezervă de bombe nucleare americane: de la 60 la 70.

Potrivit estimărilor surselor deschise, baza aeriană de la Incirlik, din sudul Turciei, ar putea adăposti 50 de bombe B61 în ciuda îngrijorărilor privind securitatea lor după lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016. Baza de la Büchel, din Germania, se spune că ar avea până la 20 de bombe.

O fi fost un secret deschis înainte, dar Adunarea Parlamentară a NATO a ales să amendeze raportul oricum. Versiunea sa curentă, încărcată pe 11 iulie,  nu mai specifică locația focoaselor și face referire la ”surse deschise” atunci când numește cantitatea de bombe din Europa. ”Potrivit surselor deschise, SUA desfășoară aproximativ 150 de arme nucleare, și anume bombe gravitaționale B61, în Europa, pentru utilizare de către avioanele cu dublă calitate, americane și NATO”, se spune acum în raport.

Raportul oferă muniție pentru cei care sunt nemulțumiți în Europa să găzduiască focoase americane pe solul lor, îngrijorați că aceste baze ar putea fi ținte primordiale pentru teroriști sau pentru atacurile convenționale și că aceste lucruri plasează Europa la răscrucea unui potențial conflict nuclear.

Rusia a avertizat de mult timp cu privire la încălcarea de către NATO și SUA a granițelor sale, griji care acum sunt întărite de raportul scurs către public. Îngrijorarea a crescut la începutul acestui an când SUA a părăsit tratatul INF din 1987 (Forțele Nucleare cu rază medie de acțiune), un punct de cotitură în securitatea europeană din perioada de după războiul rece. În răspuns, și Rusia și-a suspendat participarea proprie.

 Daniela Porovăț.

https://ro.sputnik.md

Acest articol a fost publicat în ARMATA(NATO). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.