Dan DIACONU: În 400 de ani, am dat Imperiului Otoman maximum 840 de milioane de dolari. Astăzi, numai achiziționarea sistemului Patriot costă 3,9 miliarde de dolari


În istoria noastră persistă complexul tributului plătit turcilor. Faptul că timp de 400 de ani am cotizat la Înalta Poartă pentru a fi lăsaţi în pace pare a fi una din paginile cu care efectiv nu ne putem împăca. Dar oare a fost atât de crâncen acel tribut?

Încă din vremea cuceririlor arabe, după ce populaţiilor cucerite li s-a permis trecerea la islam, în imperiu s-a încetăţenit o taxă pentru cei de altă religie: dacă nu erai musulman, plăteai o taxă modică şi erai lăsat să-ţi practici religia fără oprelişti.

Imperiul Otoman a moştenit această practică, iar în cazul Ţărilor Române, tributul plătit era de fapt o taxare a religiei. În schimbul plăţii tributului, cele două state – Muntenia şi Moldova, care nu erau paşalâcuri! – erau lăsate să-şi practice libere religia.

Mai mult, în interorul celor două ţări legislaţia interzicea practica musulmană, iar ţările aveau un regim de largă independenţa în raport cu Înalta Poartă!

Tributul plătit de Ţările Române a pornit de la o sumă modică de vreo 2.000-3.000 de ducaţi fiecare, fiind apoi crescut constant. Când simţeau că preţul cerut a crescut prea mult, domnitorii protestau. Unii opreau plăţile şi harţa cu Imperiul se relua.

În cazul în care câştigau bătăliile pornite de otomani, domnitorii nu mai plăteau nimic sau negociau o scădere simţitoare a tributului. Dacă pierdeau, unii se-alegeau cu un cap mai puţin, alţii cu o creştere a birului. Fiecăruia după putere, am putea spune.

Ei bine, toată această perioadă este una complexantă pentru noi prin prisma faptului că am fost taxaţi pentru libertate, scurgându-se astfel constant o mare bogăţie dinspre noi spre ei.

Calculând însă sumele totale plătite de către Ţările Române Imperiului Otoman în cei 400 de ani, ajungem la o sumă situată între 16.000 000 şi 20.000.000 de ducaţi.

Transformând în aur ne rezultă că întreg tributul plătit s-a situat între 515.000 şi 643.000 uncii de aur. Ceea ce, convertit în dolari la preţul actual (aprox. 1.300 $/uncie) înseamnă o sumă cuprinsă între 670 şi 840 milioane de dolari!

Astăzi, numai pentru achiziţia fierului vechi zburător denumit F-16 am plătit un tribut de 620 milioane $, adică aproape cât le-am dat turcilor în toată istoria.

Dacă ar fi rămas lucrurile doar aici poate că am fi răsuflat uşuraţi, dar a venit la pachet şi obligaţia achiziţionării sistemului Patriot care ne costă în total 3,9 mld.$!

Da, aţi citit bine! Practic, pentru asta plătim de aproape şase ori mai mult decât am dat tribut turcilor în întreaga istorie! […] Privind câţi bani se aruncă inutil pe geam stau şi mă întreb un lucru: dacă perioada otomană e un complex istoric pentru noi, actuala ocupaţie americano-occidentală oare ce va reprezenta pentru generaţiile viitoare?

Mai e şi o altă ipoteză: dacă am ajuns atât de tembeli încât să volatilizăm de pe-aici anual sume de 5-6 ori mai mari decât tributul plătit patru secole, oare vor mai exista generaţii româneşti viitoare? Gândiţi-vă bine la asta!

http://www.cunoastelumea.ro/

Acest articol a fost publicat în ARMATA(arme), POLITICA(Dan Diaconu). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Dan DIACONU: În 400 de ani, am dat Imperiului Otoman maximum 840 de milioane de dolari. Astăzi, numai achiziționarea sistemului Patriot costă 3,9 miliarde de dolari

  1. Eugen Qy zice:

    DESTUL de GRESIT CALCULUL in ceea ce priveste doar TRIBUTUL fata de TURCI ! nu ai calculat turmele de oi si cirezile de vite sau ca sa nu mai spunem cate 500 de copiii luati TRIBUT DE TURCI si acum sa revenim la AUR Stii cumva ce inseamna ci 250 000 de GALBENI din timpul domniilor Fanariote ? Calculeaza ca vad ca stii s-o faci si daca nu imi vei da RASPUNSUL CORECT o voi face eu AICI !!! fara a calcula valoarea a ceea ce am spus mai su +slepurile de grau, orz si ovaz datorate de asemenea sub forma d tribut !!! Ca sa nu mai vorbim ca in anii 1900 un dolar valora cu mult mai mult decat acum si DECI aurul din perioada platii tributului avea valoarea cu mult mai mare decat o are ACUM acelasi AUR !!!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.