Dan Barna președinte USR: studenții români ar trebui să facă credit pentru a-și plăti studiile la facultate! Doar cine plătește să aibe acces la studii


Distribuie!by Dan Barna, candidat la alegerile prezidențiale din 2019, pare blocat în filme și în idei care nu au nicio treabă cu realitatea din România. De această dată s-a inspirat din filmele americane și s-a gândit cum să modifice sistemul de învățământ din România, punându-i pe studenți să-și plătească studiile […]

Are dreptate, asa e in capitalism. Tinerii globalisti vor o tara ca afara si atunci sa fie exact ca acolo, nu? Daca va ajunge USR la putere atunci tineretul va avea ce si-a dorit, o tara ca afara :))))

Dan Barna, candidat la alegerile prezidențiale din 2019, pare blocat în filme și în idei care nu au nicio treabă cu realitatea din România. De această dată s-a inspirat din filmele americane și s-a gândit cum să modifice sistemul de învățământ din România, punându-i pe studenți să-și plătească studiile cu credite.

Într-un dialog cu Cosmin PrelipceanuDan Barna a precizat luni că studenții români ar trebui să facă credit pentru a-și plăti studiile la facultate și că învățământul de stat ar trebui finanțat și de studenți, „așa cum vedem în filmele americane”.

Cosmin Prelipceanu: „De ce în România nu poate fi finanțat privat învățământul de stat? Pentru că eu, spre exemplu, vreau să dau la facultate, nu intru pe locurile subvenționate, intru pe locurile unde trebuie să plătesc. De ce nu există varianta să pot lua un credit pe care să îl plătesc apoi după ce termin?”

Dan Barna: „În multe țări dezvoltate, lucrurile acestea funcționează și funcționează perfect legitim, exact cum vedem în filmele americane cu copii de bani gata cărora le-au plătit părinții studiile lor sau prietenilor lor, ceea ce e o realitate posibilă. Acest mecanism de care vorbiți mi se pare perfect logic. Așa ar trebui să funcționeze.”

Înainte ca Dan Barna să vorbească despre învățământ, trebuie să consulte Constituția României art 32, alin (4): „Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii”.

Pentru cineva care spune că luptă pentru justiție, să nu cunoască Constituția și drepturile cetățenilor românilor este chiar rușinos. Acest lucru arată, totodată, că Dan Barna nu este competent pentru funcția de președinte al României.

Sistemul de învățământ din Statele Unite ale Americii este unul foarte criticat la nivel internațional pentru că studenții bogați merg în cele mai bune universități (își permit să plătească oricât), iar copiii fără posibilități financiare, oricât de deștepți ar fi, trebuie să se mulțumească cu ceea ce își permit sau să se îndatoreze pentru un credit scump. Totodată, SUA a îndatorat foarte mult tinerii cu credite la bănci. De asemenea, învățământul din SUA se bucură de sponsorizări, de donații și alte surse de finanțare, ceea ce nu e cazul în România.

Un credit la bancă pentru studii îi îndatorează pe elevi, însă doar băncile sunt cele care câștigă din această afacere, mai ales în România unde clienții nu au nicio protecție în fața băncilor. Tot Psnews.ro a scris despre dobânzile și taxele uriașe la creditele din România: ANALIZĂ Săracii Europei: Românii plătesc rate la bănci de 2 ori mai mari decât germanii sau italienii

Dacă Dan Barna se informa mai bine și lăsa filmele americane, ar fi aflat că există deja credite pentru studii finanțare de Guvern, chiar la CEC Bank, bancă deținută și de Guvernul României. Dar pentru a lua un credit, ai nevoie de un venit. Și dacă studentul nu are venit, atunci îi trebuie un codebitor. Întrebarea pe care trebuie să și-o pună Dan Barna este aceea dacă tinerii își permit credite pentru studii.

Alte state dezvoltate din Vest taxează studenții în funcție de veniturile părinților. Cu cât părinții câștigă mai mult, cu atât taxele sunt mai mari la facultate, pentru a nu-i constrânge pe elevii săraci să renunțe la educație.

Ideea de a-i îndatora pe studenți cu credite, cum vrea Dan Barna, este una nocivă pentru o țară săracă ce deja trăiește din datorii. Studenții ar trebui, după terminarea studiilor, să muncească pentru o perioadă de câțiva ani doar ca să-și acopere creditul, asta pentru că niște politicieni din USR vor acest lucru, în loc să aloce mai mulți bani învățământului. România este țara din UE care alocă cel mai mic procent din PIB educației, circa 3%, deși legea educației prevede că trebuie alocat 6% din PIB.

De asemenea, PSnews.ro a scris și despre programul de guvernare al USR, unde se observă că partidul condus de Dan Barna vrea să finanțeze de la bugetul statului învățământul privat: Noaptea minții în programul USR: Bogații în școli private, iar elevii săraci să aștepte masa caldă.

https://www.gazetadeinformatii.ro/

Acest articol a fost publicat în INVATAMANT-EDUCATIE, POLITICA ( USR, PLUS,PDL,PNL). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Dan Barna președinte USR: studenții români ar trebui să facă credit pentru a-și plăti studiile la facultate! Doar cine plătește să aibe acces la studii

  1. jderul zice:

    Si el? Pe el cine l-a finantat la studii? Mai e si absolvent de drept! mai vrea si presedinte!

    Apreciază

  2. Nils zice:

    Daca la facultate s-ar intra numai pe locuri finantate de stat si pe baza de examen de admitere si nu s-ar mai permite ”facultate cu plata”,nu ar mai fi absolventi de teapa lui Barna,ci numai elita.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.