Aroganță maximă sau realism? Ce spun tinerii de azi despre părinții lor


Student

Mai mult de jumătate dintre tinerii români cu vârste între 18 și 25 de ani cred că au o situație financiară mai bună decât părinții sau tutorii lor.

La polul opus, numai 15 procente dintre tineri sunt de părere că au o situație mai slabă, potrivit rezultatelor unui sondaj internațional realizat de Ipsos MORI, la comanda grupului britanic International Personal Finance, care operează Provident Financial România.

Aceste rezultate arată că tinerii români din Generația Z – persoane născute în perioada dintre mijlocul anilor 1990 și începutul anilor 2000 – sunt cei mai optimiști față de propria lor situație financiară, față de alți tineri europeni participanți la sondaj.

Spre exemplu, în Spania, numai 32% dintre tineri cred că au o situație financiară mai bună decât părinții lor.

Cu toate acestea, 40% din tinerii români susţin că aveau o situaţie financiară mai bună în urmă cu un an, fiind în fruntea clasamentului european şi la acest capitol. În acelaşi timp, un sfert dintre tinerii români (27%) admit că au în prezent o situaţie financiară mai bună decât cu un an în urmă, în timp ce în Ungaria 25% dintre tineri împărtăşesc această opinie, în Spania 23%, iar în Cehia 33%, precizează agerpres.ro.

Tinerii aparținând Generației Z privesc viitorul cu optimism, ei considerând că situația lor financiară va fi mai bună în următorul an. Doar 85 dintre respondenții români cred că urmează o situație financiară mai dificilă.

Aproape 77% dintre românii cu vârste între 18 şi 25 de ani cred în capacitatea lor de a-şi gestiona finanţele personale. Tinerii din țara vecină, Ungaria, sunt mai puţin încrezători în abilitatea de a-şi gestiona finanţele – doar jumătate dintre respondenţi cred că au această capacitate (51%).

Încrederea aceasta a românilor vine din percepția privind educația, fiindcă 63% dintre ei spun că au beneficiat de educație formală sau de training-uri despre cum să își gestioneze finanțele personale. De asemenea, educația primită îi face pe unii tineri să creadă că își pot gestiona finanțele proprii.

De asemenea, 13% dintre tinerii români cu vârste între 18 şi 25 de ani au, în prezent, o proprietate achiziţionată prin credit ipotecar, în timp ce procentul celor care iau în calcul realizarea unui credit ipotecar în următorul an este dublu – 26%. Femeile au o înclinaţie mai mare spre achiziţionarea unei locuinţe, iar 15% dintre respondente au deja un astfel de împrumut, faţă de unul din 10 bărbaţi.

Realizatorul sondajului spune că a intervievat 500 de respondenți în fiecare din cele 7 țări în care a derulat sondajul. Datele studiului au fost raportate la proporțiile reale ale populației corespunzătoare audienței, în fiecare țară.

Studiul a fost realizat printr-o metodologie online, în perioada 29 martie – 15 aprilie 2019.

Georgiana Arsene.

https://ro.sputnik.md/

Acest articol a fost publicat în GENERATIA TANARA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.