Se întorc STAS-urile lui Ceaușescu pentru produsele alimentare


Cite spagi vor avea inspectorii aia…Una era statul centralizat in socialism cind respectivul raspundea pentru orice incalcare si azi cind nimeni nu controleaza pe nimeni. Companiile se vor impiedica de un inspetoras sa nu faca vinzari de miliarde? Asa e in capitalism….o mina spala pe alta pentru ca banul dicteaza!

De la 1 ianuarie mezelurile și toate produsele alimentare vor fi supuse unor standarde de calitate asemănătoare vechilor STAS-uri de pe vremea lui Ceaușescu. În urmă cu 15 ani, standardele de calitate ceaușiste au fost abrogate, creându-se, în schimb, standardele de firmă, pe care fiecare producător și le stabilea după bunul plac.

foto mez Se întorc STAS urile lui Ceaușescu pentru produsele alimentare

De la 1 ianuarie 2020 dispar de pe piață mezelurile fără standard de calitate

Siguranța alimentară ar trebui considerată siguranță de stat, așa cum se întâmplă în toate statele civilizate, ne spune dr.Adrian Vasile, președintele asociației Corpul Experților în Siguranța Alimentară (CESA). Asociația a contribuit la elaborarea unui proiect de lege, care a fost promulgat și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020 și care prevede înființarea Agenției pentru Calitatea si Marketingul Produselor Agroalimentare Romanești (ACPMA România). Noua instituție va funcționa  în subordinea Secretariatului General al Guvernului şi în coordonarea Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Aceasta va colabora cu celelalte ministere, în special cu Ministerul Sănătății, Economiei și al Educației Naționale. ”Scopul înfiinţării Agenției este acela de a promova obținerea de produse agroalimentare certificate/recunoscute conform unui sistem de calitate voluntară, denumite produse de calitate, și de a asigura un marketing corespunzător pentru produse şi servicii conexe. Pentru a nu se crea condiții de concurență neloială, toți producătorii/procesatorii, inclusiv cei dintr-o țară terță, ar trebui să poată utiliza un sistem de certificare voluntară a calității produselor, cu condiția ca produsul în cauză să îndeplinească cerințele unui caiet de sarcini corespunzător și ca producătorul/procesatorul să fie supravegheat prin intermediul unui sistem de controale/audit”, se arată în actul normativ.

Calitatea devine obligatorie

Președintele Corpului Experților în Siguranța Alimentară ne spune că instituțiile care ar trebui să se ocupe de siguranța alimentară nu prea își fac treaba și că înființarea agenției era absolut nesesară. ”ANPC nu are cum să se ocupe de siguranța alimentelor, pentru că are multe alte atribuții pe protecția consumatorilor.

foto mag Se întorc STAS urile lui Ceaușescu pentru produsele alimentare

Noua agenție va monitoriza întreaga piață de produse agroalimentare

Din păcate, nici ANSVSA-ul nu își face treaba cum ar trebui, conform legislației în vigoare. Controale se fac, prin sondaj, o dată la șase luni. Dar problema sunt acei plasatori de produse neconforme, pe care este greu să-i prinzi dacă nu faci un pic de acțiune polițienească. Agenția va genera un sistem de management al calității în mod voluntar. Adică toate companiile și producătorii români care vor să-și pună o etichetă validată, controlată și asigurată de statul român pentru produse premium și de calitate trebuie să vină la agenție. Am susținut ca fiecare producător să-și testeze produsul înainte de a-l pune pe piață și să-l standardizeze. Toată buba din prezent este generată de faptul că acum 15 ani s-au anulat standardele alimentare de stat. De acolo s-a distrus tot ce înseamnă siguranța națională, siguranța alimentelor, pentru că s-au introdus standardele de firmă. Au fost niște băieți care au avut interesul ca fiecare să producă la el în fabrică cum vrea el, cu tot felul de chimicale aduse de prin Rusia sau de cine știe unde ca să dea gust bun. Am găsit o portiță care să nu fie nici STAS-ul alimentar comunist, dar nici STAS-ul alimentar pe persoană fizică. Va exista un organism terț în care în mod voluntar fiecare producător se va duce și se va autoriza. Dacă nu vor să se autorizeze atunci automat vor fi verificați în ce privește calitatea produselor”, ne-a declarat dr. Adrian Vasile, președintele CESA.

”Pasta de oase”, prezentă în toate produsele

Dr. Adrian Vasile ne spune că acea carne de pui dezosată mecanic, cunoscută și sub denumirea de ”pastă de oase”, este folosită, uneori în exces, la toate preparatele din carne. ”Producătorul spune că are salam de Sibiu, dar în salamul ăla este doar carne de pui dezosată mecanic, cu fulgi, cu tot ce trebuie. Când intră în caterul ăla, cu 8.000 de turații pe minut, face terci tot, orice os dispare, e o pastă microfină, care ulterior se deshidratează și se utilizează la toate preparatele din carne, de la crenwurști până la salamuri. Alimentele au un statut special, de aceea și statul trebuie să aibă un sistem intervenționist în fluxul tehnologic și comercial, de aceea a luat ființă și agenția, pentru că reprezintă componenta siguranței naționale a unei țări, din păcate, mai puțin aplicată de autoritatea statului român”, ne-a mai precizat președintele Corpului Experților în Siguranța Alimentară, dr.Adrian Vasile.

https://www.national.ro/

Acest articol a fost publicat în ALIMENTATIE(sistem). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.