Istoria Bucurestiului nu foarte vechi: poze din anul 1964


parcul de la sala palatului

Fotograful american Carl Mydans surprindea în vara anului 1964 un Bucureşti pe care îl recunosc şi care în acelaşi timp îmi este foarte puţin familiar. Pentru cei care s-au obişnuit cu acest oraş aşa cum este el astăzi, imaginile de acum 46 de ani trebuie să pară selenare. Străzile erau curate, blocurile luminoase. Cumva şi bulevardele erau mult mai largi şi aveai loc să respiri – e drept că nu vezi în toate aceste imagini nici zece automobile adunate. Aerul e chiar limpede în aceste poze vechi din Bucureşti – când aţi văzut ultima dată cu asemenea claritate bulevardul Magheru în luna august? Carl Mydans s-a aflat la Bucureşti în august 1964 când a surprins pe peliculă parada de 23 august (imagini aici) şi fără îndoială că nu a fost lăsat să umble de capul lui în oraş. Cel mai probabil „băieţii cu ochi albaştri” l-au ghidat în periplurile sale, astfel încât să aibă ocazia de a vedea doar cuceririle Republicii Populare Române pe care să le fotografieze pentru revista LIFE.

ateneul romanAteneul Român – în zare parcă se văd ceva automobile, însă se poate traversa în siguranţă spre Palatul Regal. În ziua de azi doar un sinucigaş ar avea astfel de iniţiative…

strada ion campineanu spre biserica luteranaStrada Ion Câmpineanu cu vedere spre biserica luterană. Clădirile nu s-au modificat din 1964 până în ziua de azi, însă cu greu se poate asemăna o fotografie de azi cu aceasta…

blocuri noi din bucuresti decorate cu drapelul sovieticBlocuri noi din Bucureşti decorate cu drapelul sovietic (era 23 august…). Incredibil cât de albe puteau fi, azi toate blocurile din Bucureşti mi se par cenuşii…

blocuri noi din bucurestiBlocuri noi din Bucureşti. Vorba lui Nicu Ceauşescu „N-o să zugrăviţi voi în zece ani ce a construit tata în doi” (dacă o fi zis aşa!)

Strada Ion Câmpineanu din alt unghi

Bulevardul Magheru: unii îşi permiteau în 1964 să-l traverseze şi prin locuri nemarcate!

calea griviteiCalea Griviţei, incredibil de degajată.

casa scanteii casa presei libereVă vine să credeţi că asta este intersecţia de la Casa Scânteii – Casa Presei Libere de azi?!?

pavilionul expozitional romexpoPavilionul expoziţional în 1964.

sala palatuluiSala Palatului, cu trotuarele proaspăt maturate.

http://www.bucurestiivechisinoi.ro/

Acest articol a fost publicat în ROMANIA(Bucuresti), SOCIALISM(imagini-video). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Istoria Bucurestiului nu foarte vechi: poze din anul 1964

  1. Ene Constanta zice:

    Intr-adevar asa a fost….Dar…asa se scriu povestile…a fost odata…ca niciodata…un oras curat si frumos cu numele de Bucuresti…acum…dureros Doamne… intr-adevar Nicolae Ceausescu a fost un mare patriot roman….si nu numai…cand eram mica mergeam cu mama mea la cinmatograf…si la telejurnal il vedeam pe Gheoghe Gheorghiu Dej cum mergea prin lanuri nesfarsite de grau ,de floarea soarelui , de porumb si ma gandeam…aveam atunci 3-4 ani -Doamne cat voi mai vedea asemenea bogatii….acum …dupa nenorocirea din 1989 – nu mai avem NIMIC…rar ici si colo cate o bucata de teren cultivat cu ceva…in rest balarii….Ce dureros DOAMNE ….satele sunt aproape pustii..lacate la porti..cei in varsta nu mai sunt…ici si colo cate unul…copii 2-3 ….tineri tot asa…Ai grija de noi Tata Ceresc si nu ne parasi…ajuta-ne bunule ca nu are cine Parinte. Acum Bucurestiul este plin de masini si abia se circula….mizerie…praf..aglomeratie….

    Apreciază

  2. xaeus zice:

    Ce frumos aratau orasele fara infectia cu fiare plastificate (masini).

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.