Cum se folosește Macron de Koveși și Cioloș. Obiectivul: cucerirea Europei de Est


Politico: Cum se folosește Macron de Koveși și Cioloș. Obiectivul: cucerirea Europei de Est

Președintele Franței Emmanuel Macron urmărește să-și extindă puterea în Uniunea Europeană, folosindu-se de ajutorul țărilor din Est. Macron construiește alianțe și oferă funcții importante unor personaje cu scopul de a construi o rețea de influență cu impact la Bruxelles, notează publicația europeană Politico, potrivit evz.ro
Românul Dacian Cioloș, fost prim-ministru, a fost ales lider al grupului Renew Europe în Parlamentul European, în mare parte datorită grupului Renaissance format de Macron.
Sprijinul lui Macron a fost, de asemenea, esențial în nominalizarea Kristalinei Georgieva, din Bulgaria, drept candidată a Europei pentru a conduce Fondul Monetar Internațional, în fața premierului olandez Jeroen Dijsselbloem, care a avut sprijinul Berlinului.
Printr-o mișcare care ar fi fost de neimaginat până de curând, Macron a decis să o sprijine pe românca Laura Codruța Kövesi pentru ocuparea funcției de procuror al UE, în dauna candidatului francez, Jean-François Bohnert, mai notează Politico.
Ultimele două mișcări au avut loc după ce nicio persoană din Est nu a fost nominalizată pentru a ocupa unul dintre cele mai mari cinci poziții ale UE – președinții Comisiei Europene, Consiliul, Parlamentul și Banca Centrală și înaltul reprezentant pentru politica externă.
Susținerea pentru Georgieva și Kövesi le permite oamenilor lui Macron să pretindă că președintele francez are grijă de europenii din Europa Centrală și de Est, într-un mod în care ceilalți lideri ai UE nu o fac.
Cu mult înainte de aceste negocieri, Macron arăta deja mai multă atenție către Est decât predecesorii săi. La trei luni de la obținerea mandatul său prezidențial în 2017, Macron a vizitat România și Bulgaria, care nu au fost vizitate de un președinte francez în 10 ani. La jumătatea perioadei în funcție, el a vizitat deja jumătate dintre membrii ex-comunisti ai UE din Europa Centrală și de Est.
Acest articol a fost publicat în POLITICA ( USR, PLUS,PDL,PNL), POLITICA(DacianCiolos), POLITICA(straini). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: