Americanii preiau gazele din Marea Neagră


Directorul general al Transgaz S.A. („Transgaz”), Ion Sterian, și directorul general al Black Sea Oil & Gas SRL („BSOG”), Mark Beacom, au semnat astăzi la Corbu ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectele celor două companii în vederea preluării producţiei provenite din Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”) în Sistemul Național de Transport („SNT”).

trangaz1 720x405 Americanii preiau gazele din Marea Neagră

S-a emis ordinul de începere a lucrărilor colaborării dintre Transgaz și Black Sea Oil & Gas SRL

La eveniment au participat Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, și șeful Cancelariei Prim-ministrului, Costin Mihalache.

58539c2e b685 4e4c 97f7 6cbca4882653 667x500 Americanii preiau gazele din Marea NeagrăProiectul Transgaz „Extindere SNT Vadu-T1” constă în construirea unei conducte cu diametrul de Ø20” (Dn 500), proiectată pentru a transporta gaze naturale la o presiune de 55 bar, în lungime totală de aproximativ 24,37 km, care va conecta Ţărmul Mării Negre cu Sistemul Naţional de Transport – conducta T1 pe direcţia Ţărmul Mării Negre – Corbu – Săcele – Cogealac – Grădina. Termenul estimat de finalizare este anul 2021.

Proiectul MGD constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă pe zăcământul Doina şi patru sonde pe zăcământul Ana), un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie automatizată amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, unde urmează 4,1 km de conductă subterană până la noua staţie de tratare a gazelor („STG”). Gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către SNT operat de Transgaz. Se estimează că producţia de gaze va începe în trimestrul 1 al anului 2021.

eaba1d4a 9b8c 4219 9dcc 00d3d48bb9f2 667x500 Americanii preiau gazele din Marea Neagră„Asistăm astăzi la un moment foarte important pentru economia românească. Pornim împreună două proiecte, Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia al Black Sea Oil & Gas și Extinderea Sistemului Național de Transport dezvoltată de Transgaz, care vor aduce beneficii pentru români și pentru economie prin contribuția majoră la valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră. Extinderea Sistemului Național de Transport este una dintre cele mai importante lucrări dezvoltate de Transgaz și reprezintă punctul de plecare pentru intrarea gazelor din Marea Neagră în economia românească și în circuitul internațional. Felicit echipele Transgaz și Ministerului Economiei pentru activitatea susținută pe care o derulează în vederea dezvoltării infrastructurii energetice a României. Doresc succes Black Sea Oil & Gas în acest proiect, îi încurajez să își consolideze și diversifice investițiile în industria petrolieră și petrochimică din România și îi asigur de întregul sprijin al Guvernului pentru dezvoltarea unor proiecte cu beneficii atât pentru români cât și pentru economia românească”, a declarat Costin Mihalache în mesajul transmis din partea premierului Viorica Dăncilă.

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a adăugat: „Acest proiect va acoperi 10% din necesarul anual de gaze naturale al României, și, mai mult decât atât, reprezintă o contribuție importantă la nivel național, cât și pentru dezvoltarea economică şi socială a comunităților locale. Este rezultatul unei investiţii care până în acest moment s-a ridicat la suma de 200 milioane de dolari iar alte 400 de milioane urmează să fie investite de Black Sea Oil & Gas până la finalizarea construcţiei, ceea ce demonstrează angajamentul nostru pentru susţinerea mediului de afaceri din România”.

„Transgaz a fost, este și va fi un partener serios, ferm și hotărât al concesionarilor de perimetre offshore și este pregătit să dezvolte proiecte de investiții care să permită la valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră. Lucrările pe care le dezvoltăm pe relația Vadu-T1 sunt doar vârful icebergului. Transgaz joacă un rol deosebit în arhitectura infrastructurii energetice regională și europeană, ceea ne pune într-o poziție centrală, strategică, când vine vorba de sectorul gazier. Avem capacitatea și resursele necesare să ne îndeplinim cu succes misiunea și angajamentele”, a declarat Ion Sterian, directorul general al SNTGN Transgaz, cu prilejul semnării ordinului de începere a lucrărilor.

„Suntem foarte încântați că am ajuns într-o nouă etapă în proiectul nostru de pionierat din largul Mării Negre, alături de partenerii noştri de la Transgaz. Îi mulțumim domnului director general Sterian și echipei sale pentru abordarea proactivă și profesionistă care a făcut posibilă ajungerea în acest punct” a declarat Mark Beacom comentând asupra semnării ordinului.

Acest articol a fost publicat în ROMANIA-RESURSE NAT.. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

20 de răspunsuri la Americanii preiau gazele din Marea Neagră

 1. Saftoiu Ilie zice:

  Sa intelegem ca Iohannis a vandut gazul romanesc americanilor. Ce presedinte pacatos …

  Apreciază

  • Dan Ciambur zice:

   Guvernul cu ministrii sai se ocupa cu asemenea probleme. Presedintele nu are asemenea atributii. Saftoiu Ilie, mai invata care e rolul guvernului, presedentiei si parlamentului.

   Apreciază

   • ionita zice:

    Dacca a fost Balalau sau badalau cum dracu ii zice e clar.Asta cred ca zice ca este vorba de vre-o butelie de aragaz ceva,ca oricum nu are habar.

    Apreciază

  • Yoyo zice:

   Saftoiu Ilie bine ca ai cap pe umeri…altfel iti ploua in gât!

   Apreciază

   • Gogu zice:

    Bine ca nu va ploua voua in cap de cat de destepti sunteti la pachet si in cor. Vedeti, bre, desteptilor ca legea prinvind exploatarea gazelor alora a fost intoarsa de presedintele vostru de cateva ori. Asa ca, mai beliti ochii ca deja altceva ati belit deja.

    Apreciază

  • Paul zice:

   Nu l-a vandut, l-a dat pe o sapca. Tradator nenorocit !

   Apreciază

   • Dan Ciambur zice:

    Presedintele Romaniei – iniferent cine e – nu are asemenea atributii (nici daca ar vrea cu tot dinadinsul !) Doar executivul, adica guvernul infractor-PSD a facut astfel de aranjamente. Asa ca tovarase Paul, pune mana si mai citeste din legislatie.

    Apreciază

  • sanda zice:

   nu cxhiar tot! ne lasa si noua 10% din necesar!, 90 % sa luam de la rusi!

   Apreciază

 2. Costica Moldovanu zice:

  Ca in vorba aia: Ce legatura are titlul cu stirea in sine? Ce preiau americanii?

  Apreciază

  • VIOREL zice:

   Costica Moldovanu zice: ”Ca in vorba aia: Ce legatura are titlul cu stirea in sine? Ce preiau americanii? ” . EXTRAORDINAR , CE MINTE LUMINATA ! BRAVO ! CHIAR ASA : ”Ce preiau americanii? ” . EI NU PREIAU NIMIC ! EI SCOT GAZUL ROMANESC SI-L VAND ROMANILOR ! CLAR ? DOAR ATAT …….

   Apreciază

 3. Bustan Gheorghe zice:

  Eu aș vrea ca Gazul din Marea Neagră să rămână în România și să fie folosit pentru alimentarea cu Gaz a multor localități care sunt în jurul Orașelor Reședință de Județ, în care este Gaz. Iar localitățile din jur . La distanță de 7. 8. 10 km nu sunt racordate la rețeaua de Gaze. Eu locuiesc în Satu Mare . În jurul Municipiului Satu Mare sunt localitățile Lezuri . Micula. Halei. Și altele. Care nu sunt racordate la rețeaua de Gaze naturale. Aici este și o explicație. Escroci care au dat la E-ON Gazele sunt cei mai vinovați. Pentru că pe cei de la E-ON Nu i interesează să învestească că să-și cheltuiască profitul.

  Apreciază

  • Gabriela Makkai zice:

   Dragnea a cotracta cu totul alt procent. 10%. Atât a rămas după vizita sasului. Nu stiu de ce sasu nu a pastrat-o prim pe Veorica. A fost un bun executant al ordinelor Lumii. Suntem doar vasali, nu membrii al unei uniuni europeni. O tara cu doi stapani: Banca Mondială si FMI. In consiliul europei, avem voci care țin România la poarta de serviciu. Voci alese de de voi cetățenii #rezustenti care vor un viitor mai bun pentru copiii lor. Cei crescuti slugi prin Europa probabil. Pe cei de aici îi asteapta aceiași sărăcie. Poate chiar mai cruntă, diferențele devenind, mai mari. Nu au fost copii desculți în anii de până în 90. Bătrânii care mai trăiesc și au avut servici în acea perioadă, au pensii cu mult mai mari decât ce care la vechime au adăugat ani, după 94, cand salariul unui angajat a rămas la dispoziția managerului. Manager cu rol de a distruge și vinde moca întreprinderea. Managerul, după exemplul întreprinderii, asa cum devenise un institut de cercetari, brusc, nu a mai avut bani pentru salarii decente. Doar minime, plus vreo trei, pentru de 5000 doar pe la începutul anilor 2000 pt șofer, amanta-secretară și ceva angajați fictiv la pază.

   Apreciază

 4. Roman zice:

  De ce sa îi mai votăm și de ce sa nu iesim in strada ca vestele galbene ,linsati ptr.ca altfel lipitorile astea ne vor desființa ca și popor…!

  Apreciază

  • Citadela zice:

   In primul rind nu vor iesi pentru ca nu toti vor acest lucru, si doi pentru ca pot fi dati afara din serviciu,…isi pierd masina, casa, creditul
   Creditele bancare pentru cumparaturi si ipotecare paralizeaza omul pe toata viata si astfel devine o cirpa.
   N ai ce face, astia au studiat fenomenul indeaproape. Numai copiii, pensionarii, bolnavii terminali cu un picior in groapa mai pot protesta. Ei nu au ce pierde.

   IN REST TOTI RINESC CUMINTI PE PLANTATIE!

   Apreciază

 5. Citadela zice:

  In primul rind nu vor iesi pentru ca nu toti vor acest lucru, si doi pentru ca pot fi dati afara din serviciu,…isi pierd masina, casa, creditul
  Creditele bancare pentru cumparaturi si ipotecare paralizeaza omul pe toata viata si astfel devine o cirpa.
  N ai ce face, astia au studiat fenomenul indeaproape. Numai copiii, pensionarii, bolnavii terminali cu un picior in groapa mai pot protesta. Ei nu au ce pierde.
  IN REST TOTI RINESC CUMINTI PE PLANTATIE!

  Apreciază

 6. Ioana zice:

  Alooooo…. Nu mai aveti nimic in cap??? Nu va ganditi cà peste 10…15 ani se va sfarsi resersa de petrol??? Ce o sa facem atunci? Doamne, la viitor nu va ganditi????

  Apreciază

 7. Adrian zice:

  Eu zic că astea care ne conduc ar trebui sa ceara acordul populatiei cand vand ceva al tarii noastre ca doar nu e a lui mamasa bunul , respectiv …

  Apreciază

 8. BADULESCU zice:

  Acest text este preluat , persoana care l-a scris nu doreste expunere publica , eu il postez pentru ca , Romanii trebuie sa inteleaga cum suntem trasi pe sfoara, atentie dragilor pe cine votati !

  Înțelegerea

  Întâmplările despre care o să scriu azi sunt de o importanță majoră pentru România, le știu de la unul dintre miniștri participanți, iar concluzia lor ar trebui să aibă un impact major pentru politica economică și externă a României.

  Cum le cunosc de la unul dintre participanții direcți, unele detalii și nume le protejez pentru că sunt amănunte de politică externă a altor state, inclusiv a României, cu impact actual.

  In 1978 Nicolae Ceaușescu este invitat la Casa Albă de Jimmy Carter, președintele SUA.
  In timpul discuțiilor din Biroul Oval, într-o atmosferă relaxată, Jimmy Carter îi cere lui Nicolae Ceaușescu să obțină de la Yasser Arafat, la acea dată președintele OEP ( Organizației pentru Eliberarea Palestinei) un armistițiu pe o perioadă cât mai lungă. Carter, care știa că Ceaușescu poate obține acest armistițiu, îi spune lui Ceaușescu inclusiv motivul acestei cereri, unul destul de bine întemeiat. Inainte de a fi de acord, Nicolae Ceaușescu pune două condiții: Acordarea Clauzei Națiunii Celei Mai Favorizate României și a doua, acordarea unui număr de licențe pentru industria românească. Cum numărul de licențe cerut de Ceaușescu era enorm în concepția americanilor, se duce o negociere de o noapte între partea română și cea americană. Ceaușescu și miniștrii lui obțin direct o parte de licențe, urmând ca o altă parte la fel de mare din celelalte licențe să fie obținute în mod “indirect”. Acest mod “ indirect” este uluitor, el însuși putând fi un subiect de carte. Practic se obțineau licențe cu știrea americanilor, dar fără ca ei oficial să știe. Poate o să vorbesc odată, când se va putea, despre acest acord nescris, cu rezultate enorm de mari pentru dezvoltarea industrială a României. Cert este că în urma acestor acorduri, industria Românească a explodat, realizată cu componente ale industriei americane sau cu copii autorizate( oficial nu) ale acestora. Zeci de Intreprinderi au fost construite pe baza acestor acorduri iar România, la rândul ei, a construit ulterior direct astfel de întreprinderi în alte țări.

  La finalul întâlnirii, Carter îl întreabă pe Nicolae Ceaușescu ce program are în ziua următoare, o întrebare de politețe, pentru că programul era cunoscut.
  -Mergem în Texas, răspunde Ceaușescu.
  -Nu vreți să mergeți până la centrul de cercetare H., avem acolo cel mai mare centru de cercetare din lume?
  – I-auzi Ștefane( Ștefan Andrei), câte zile avem în Texas?
  -Două, toa’șu președinte.
  – Fă-o una, mergem la H.
  La Centrul de Cercetare a mers o delegație formată din Nicolae și Elena Ceaușescu și încă trei miniștri ai Cabinetului.
  După ce au intrat, au fost suiți în niște mici vehicole și au trecut printr-un culoar lung, care avea de o parte și de alta calculatoare care mergeau. 1978, acum patruzeci și unu de ani, Nicolae Ceaușescu și mica delegație se uitau perplecși la pereții plini de calculatoare, și nu le venea să creadă ce văd. În fine, ajung într-o sală mare, în care era un ecran imens, în fața căruia au fost invitați de către Directorul Centrului.

  “ După ce ne-am așezat în fața ecranului, unul de acolo, în halat alb, a început să apese pe “niște butoane” ( ale unei tastaturi) iar pe ecran a apărut harta României, cu patru puncte negre pe ea, care se mișcau”
  – Domnule Președinte, aveți deasupra teritoriului patru avioane.
  “ Ceaușescu s-a uitat la mine, noi eram muți, credeam că suntem în altă lume, nu am scos niciunul nici’un grai. Eram la mii de km depărtare de România, și ne spune unul că deasupra României sunt patru avioane.
  – Stați liniștit, sunt civile.
  …Liniște.
  “ După ce ne lasă mască cu asta cu avioanele, se apucă să bată în butoanele alea din nou și pe harta României apar niște săgeți, niște linii, se mișcă, iar la un moment dat o zonă se mărește, apare un nume de localitate: Scornicești. Liniște mormânt: nu ne puteam lua ochii de la ecranul ală. Se mărește, apar case, după care una mărită.
  – Aceasta este casa dumneavoastră de la Scornicești, Domnule Președinte, zice Directorul. O să scoatem o fotografie cu ea și vă rugăm să ne dați un autograf; este un obicei ca toți cei care intră aici să ne dea un autograf.
  “Ceaușescu nu scoate grai și semnează pe spatele “pozei” care a ieșit dintr-un aparat. Iar umblă ăla la “butoane”, iar apar niște săgeți, dar și niște semne și-l întreabă pe Ceaușescu:
  – Domnule Președinte, știți că sub casa dumneavoastră de la Scornicești este lignit?
  Ceaușescu nu a mai rezistat:
  – I-auzi Ioane, ( Ion Avram, Ministrul Industriilor) suntem în Statele Unite, și ne spune Directoru’ că sub casa mea e lignit și tu nu știi?
  -De unde să știu toa’șu președinte, că nu am aparatura lor.
  În timpul scurtei discuții, Directorul iar începe să bată în butoanele alea, și se mută din nou imaginea. Ecranul prinde viață, alte linii, săgeți, tot felul de semne, după care se potolește. Se oprise deasupra Mării Negre:
  – Domnule Președinte, aveți cele mai mari rezerve de petrol și gaze naturale din Europa, în Marea Neagră!
  Dacă știți să le exploatați deveniți cea mai bogată țară din Europa!
  “ Am rămas cu toții înmărmuriți. Primul care a vorbit a fost Ceaușescu:
  – I-auzi Ioane, trebuie să le exploatăm!
  – Nu avem sonde de foraj la mare adâncime, toa’șu președinte, nici rușii nu au, doar ei, americanii.
  -Dacă vă permite programul, puteți să le vedeți la lucru în Golful Mexic.
  -I-auzi Ștefane, ce program avem mâine?
  – Texas, toa’șu președinte!
  – Scurtează, mergem în Golful Mexic!

  “ In Golful Mexic, după ce a vizitat o platformă marină pe care o exploata Standard Oil Company ( viitor Exon Mobil) Ceaușescu a spus că trebuie neapărat să construim și noi. I s-a explicat că este imposibil.”
  – Ați mai zis voi că e imposibil și la altele, vorbim acasă!

  Acasă, Ceaușescu s-a convins că nu putem face singuri o platformă marină de mare adâncime și am început negocierile cu SUA pentru exploatarea COMUNĂ a petrolului și gazelor din Marea Neagră. Ei urmau să exploreze și să exploateze prin Standard Oil Company ( ulterior Exxon Mobil); mai urma să ne punem de acord asupra procentelor din exploatare.
  “ La finalul negocierilor între noi și americani, ne-am dus la Ceaușescu”
  – Am căzut de acord cu Americanii, președintele Carter este de acord, vom face o Societate pe Acțiuni, vor face ei explorarea și exploatarea cu Standard Oil Company, utilajele lor, dacă sunteți de acord semnăm:
  50% din profit SUA
  50 % din profit România

  51% din Profit noi, a spus Ceaușescu!
  Tovarășu’ Președinte, utilajele lor, explorarea lor, exploatarea făcută de ei, rezervele noastre, nu merge, e totuși corect, 50-50 este corect.
  -Bine, 50 ei, 50 noi. Așa rămâne, semnați cu ei!

  Din 1978 România are o înțelegere semnată cu Administrația Americană reprezentată de președintelele SUA Jimmy Carter și cu Exxon Mobil ( fost Standard Oil Company) privind explorarea și exploatarea rezervelor de Gaze și Petrol din Marea Neagră, profitul urmând să fie împărțit între SUA și România în procente egale, 50-50%!

  Atunci când a fost în vizită în SUA, Klaus Werner Iohannis a știut de această înțelegere, și cu toate acestea a dat pe degeaba rezervele României. Ințelegerea scrisă trebuia doar invocată. Prin faptul că nu a cerut ceea ce i se cuvine României printr-o înțelegere scrisă, și prin faptul că vrea să modifice OUG 114, Iohannis se face vinovat de Înaltă Trădare față de Poporul Român. Conform Dreptului Internațional, SUA nu pot modifica unilateral o înțelegere scrisă, și de aceea aveau nevoie de un trădător care să se facă că nu știe de această înțelegere.
  Condamnarea lui Dragnea și Declararea lui ca “ persona non-grata” în SUA a fost cauzată de faptul că la fiecare ieșire publică Dragnea spunea “ 50 Exxon, 50 noi” fără să știe însă de existența acestei înțelegeri scrise.
  Această Postare se adresează în egală măsură dumneavoastră, românii care trebuie să știți cum sunteți furați de către gașca lui Iohannis, dar și parlamentarilor care se vor face mâine vinovați de Înaltă Trădare dacă vor vota Guvernul Orban. Cum Orban a declarat public că va modifica OUG 114 în sensul dorit de Exxon Mobil, practic România va renunța de bunăvoie la dreptul ei din exploatarea propriilor rezerve.
  Această postare se adresează în egală măsură și PSD și Vioricăi Dăncilă:
  Dacă Viorica Dăncilă va spune public că se va bate pentru respectarea înțelegerii existente între România și SUA de 50-50% din profitul realizat din exploatarea gazelor, nu numai că are votul meu la alegerile prezidențiale, ci va avea tot sprijinul meu în perioada următoare pentru a fi viitorul președinte al României. Firesc că-i stau la dispoziție cu amănuntele pe care nu le-am putut face publice din rațiuni pe care le intuiți.
  Consider că este o obligație morală a mea, ca și a tuturor românilor care vor fi aflat prin această postare de situația reală a rezervelor de la Marea Neagră, să facem totul pentru ca această bogăție imensă să revină poporului român, așa cum este și firesc.
  Spunând încă odată că voi acuza toți parlamentarii care vor vota pentru Guvernul Orban și implicit pentru modificarea OUG 114, modificare scrisă în Programul de Guvernare a PNL, de Trădare Națională, vă doresc ceea ce ne dorim cu toții:
  Dumnezeu Să Ajute România!
  Dumnezeu Să Ajute Poporul Român!

  Textul este preluat , persoana respectiva nu doreste expunere publica !

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.