Transplant 2019: în România nu se ține evidența organelor donate și a traseului lor


Operație, medici, intervenție chirurgicală

Una din concluziile raportului Corpului de Control al Ministerului Sănătății la Agenția Națională de Transplant arată că în țara noastră nu a existat și nici nu există un sistem integrat de identificare a donatorului și a primitorului.

Neexistând acest sistem, nu se poate identifica fiecare donare și fiecare dintre organele și primitorii asociate acesteia, respectiv ”trasabilitatea în toate etapele lanțului de la donare la transplant sau distrugere”.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a obținut Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății la Agenția Națională de Transplant, după ce a făcut o plângere administrativă contra Ministerului Sănătății.

Inițial, MS nu a vrut să îi pună la dispoziție lui Ungureanu raportul, în baza Legii nr. 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public.

Deputatul a depus, săptămâna trecută, la Direcția Națională Anticorupție o plângere formulată pe baza raportului Corpului de Control al MS la Agenția Națională de Transplant.

Situația este una extrem de gravă fiindcă, potrivit Raportului amintit, Registrul Național de Transplant nu reflectă situația reală privind activitatea de transplant desfășurată în România, deoarece persoanele care gestionează Registrul Național de Transplant date sau informații în timp real despre persoanele implicate în activitatea de transplant din România – donatori/receptori, informează hotnews.ro.

Mai mult decât atât, lipsa din Registrul Național de Transplant și la Agenția Națională de Transplant a informațiilor privind trasabilitatea organelor de la donare/prelevare la transplant contravine prevederilor articolului 10 – trasabilitatea din Directiva 2010/45/UE privind standardele de calitate și siguranță referitoare la organele destinate transplantului.

Concluzia Raportului Corpului de Control al Ministerului Sănătății precizează că se poate spune că ”în România nu a existat și nu există un sistem integrat de identificare a donatorului și a primitorului care să poată identifica fiecare donare și fiecare dintre organele și primitorii asociate acesteia, respectiv trasabilitatea în toate etapele lanțului de la donare la transplant sau distrugere”.

În perioada vară-toamnă 2018 s-a desfășurat controlul Corpului de Control al Ministerului Sănătății la Agenția Națională de Transplant, în urma unei decizii a ministrului Sorina Pintea. Raportul a fost finalizat în luna decembrie a lui 2018.

Georgiana Arsene.

https://ro.sputnik.md/

Acest articol a fost publicat în SANATATE(donatori).. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.