Putin mai cucerește o regiune: Rusia a anexat Polul Arctic!


Continuă expansiunea Rusiei, care profită de faptul că America este ocupată cu Orientul Mijlociu, și cucerește o regiune strategică. La fel ca în cazul peninsulei Crimeea, nici de această dată  trupele trimise de Vladimir Putin nu au tras un singur glonț. Zona Arcticii poate fi deja considerată regiune rusească, de vreme ce Kremlinul tocmai ce a ridicat acolo cea de-a treia bază militară dotată cu temutul sistem de apărare antiaeriană S-400 Triumph! Într-adevăr, un triumf pentru politica internațională a Moscovei – atât în plan tactic, cât mai ales economic!

rusia armata arctic Putin mai cucerește o regiune: Rusia a anexat Polul Arctic!

Până să priceapă diplomații și presa mainstream ce și cum urmăresc rușii, iată că băieții lui Putin au și finalizat dotarea cu sisteme de ultimă generaţie S-400 a arhipelagului Novaia Zemlea, din Arctica.

Un fleac? Nicidecum, vorbim despre o regiune strategică, în care Moscova și-a tot întărit prezența militară (și nu numai) de câțiva ani încoace. Era binecunoscut interesul slavilor pentru Arctica, numai că, de câțiva ani încoace, acolo s-a dezvoltat o adevărată infrastructură militară de ultimă generație, cu multe aerodromuri și baze ultramoderne care pot funcţia autonom. Sisteme de rachetă S-400, cele mai puternice în clipa de față, sunt deja desfăşurate în aproape toată regiunea Arcticii, din Murmansk şi Arhanghelsk până în Republica Iacuția! Practic, nu greșim dacă spunem că Arctica a fost anexată de Kremlin cu aceeași ușurință cu care Crimeea a fost readusă între granițele Rusiei.

Într-un comunicat remis presei muscovite doar ca să fie preluat de agențiile internaționale, comandantul Flotei de Nord a Federației Ruse anunță: „Trecerea la noile rachete S-400 sporeşte în mod semnificativ controlul în zonă asupra spaţiului aerian al Arctici de către armata rusă. Deținem controlul total în regiune”.

Interese economice

Arctica este una dintre cele mai bogate regiuni în rezerve de hidrocarburi, însă zona suscită interesul Rusiei și dintr-un alt motiv. Este vorba despre trecerea Nord-Sud pe care Moscova încearcă în prezent să o propună drept marea rută comercială care va uni Asia de Europa!

putin 2500x1667 Putin mai cucerește o regiune: Rusia a anexat Polul Arctic!Urmare a topirii ghețarilor (vezi povestea cu încălzirea globală etc), această rută maritime a devenit mai practicabilă. Și, pas cu pas, începe să joace un rol tot mai important pe segmentul transporturilor în schimburile comerciale internaţionale viitoare.

De exemplu, nu mai departe de luna iulie, colosul Novatek, al doilea furnizor de gaze al Rusiei după Gazprom, a anunţat stabilirea unor noi recorduri de viteză în traversarea Arcticii – navele Novatek au reușit să livreze gaz în China în numai 16 zile! Este la jumătate din timpul necesar parcurs pe ruta tradiţională, care presupune traversarea Canalului de Suez. Mai mult, pe final de august, ca să ajute la dezvoltarea economică a regiunii Arcticii, Rusia a lansat prima centrală nucleară plutitoare din lume. „Akademik Lomonosov” este menită să alimenteze platformele petroliere din regiune.

Iată, așadar, suficiente motive pentru care Vladimir Putin a insistat (și reușit) să anexeze (chiar și neoficial) regiunea Arcticii. Între timp, Uniunea Europeană rămâne fidelă preocupării sale față de soarta migranților, iar America duce mai departe joaca de-a prinsea cu Iranul.

https://www.national.ro/

Acest articol a fost publicat în RUSIA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Putin mai cucerește o regiune: Rusia a anexat Polul Arctic!

  1. Creat4my zice:

    Este o superputere cine este mai puternic gistiga !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.