Scolile pe cale de disparitie in sistemul capitalist.


O societate care pune problema inexistentei fondurilor pentru finantarea educatiei este o societate distrusa.

Imagini pentru Scolile  in sistemul capitalist.

Londra, centrul financiar mondial si unul dintre cele mai reprezentative orase ale capitalismului, este confruntata cu dezbateri asupra inchiderii scolilor si lipsei posibilitatii de finantare a programului de invatamint pentru tineri iar pe de alta parte se manifesta o criza de spatii de invatamint.

Scolile, fizic, sint in numar mult prea mic pentru exodul de tineri care ar trebui inregimentati, iar bani disponibili alocati sint foarte putini pentru a  mai construii aceste lacasuri de invatamint.

In marea metropola engleza, pina in 2015, ar fi nevoie acuta de inca 70.000 de locuri in scoli, ceea ce face ca bugetul local sa fie sub o aproape imposibila presiune.

Primaria londoneza,in ultima perioada a indreptat fonduri enorme catre construirea de drumuri si repararea celor existente,utind in mare parte de sistemul de invatamint. In acest moment, la primaria metropolei, se discuta achizitionarea de catre guvernul local, a unor depozite si magazine in faliment si convertirea lor in scoli, care ar fi mai ieftin si la indemina intr-un timp scurt.

Oricum, raspunsul autoritatilor este extrem de lent si ei manifesta lipsa de interes mai ales in conditiile in care datorita situatiei grele mondiale, procesul de emigrare catre marea Britanie este accentuat. Acest lucru, reprezinta una dintre erorile de calcul facute de vest referitor la globalizare, iar sistemul capitalist va fi lovit dur din aceasta directie de catre tinara generatie,care se vede din ce in ce mai mult in imposibilitatea tinerilor stabiliti in aceste tari de a urma o scoala,nu pentru ca ar fi dificil ci pentru ca scoala nu exista si nu se doreste sa se investeasca in ea.

In Canada se prefera “portalurile”, sau un fel de vagoane cu incalzire si un oarecare confort inauntru,montate in curtea scolilor care tin loc de clase,pentru a nu se mai construii altele.

Procedeul nu ar fi lipsit de interes pentru Romania, care ar puteasa sub aceasta forma sa revitalizeze scoala din mediul rural, scooala care a oferit valori ale neamului dar si imbecili care acum stau si dorm in parlamentul Romaniei si care au demolat scolile comunale si satesti, pe de-o parte, recunoscind tacit ca nu le-a dat valoarea care trebuie si care de fapt se si vede din deciziile pe care le iau. Dar sa nu uitam ca scoala satului a oferit valori romanesti de talie mondiala nu numai aceste sucursuri politice, care conduc acum tara.

Ce va face occidentul in sitatia unei migratii masive mai ales catre zona anglofona? Probabil ca nimic si vor apela la tot felul de improvizatii atita timp cit inca un tradator ca Basescu, nu intelege sa discute internationonal, sau macar in UE, existenta acestor tirguri de job-uri care se desfasoara la noi in tara si prin intermediul carora vestul mai bogat isi aroga dreptul asupra valorilor romanesti.

Intrebarea catre acesti asa zisi frati europeni, ar fi: de ce ,daca ne considera o tara in curs de dezvoltare, ne ia dreptul la dezvoltare? Sintem oare in curs de dezvoltare sau in curs de subdezvoltare pentru ei?

Daca ne doresc subdezvoltarea, este necesar ca noi romani, sa decidem daca acest sistem capitalist pervers este necesar sau ne satisface in intregul lui sau pe departamente ale economiei? Eu cred ca este o ruina pe tot frontul.

O alta intrebare pe care am pus-o mai tot timpul ar fi: cum de oameni simpli, cu un intelect limitat asa cum i-au considerat capitalistii pe liderii comunisti, au militat pentru un sistem de invatamint puternic, au construit scoli, au pregatit profesori, au investit in laboratoare si respect fata de invatamint, iar acesti lideri care tradeaza tara si au invatat la cele mai “renumite” scoli din vest, nu doresc un sistem de invatamint, nu construiesc scoli ci biserici, nu investesc in laboratoare, nu promoveaza profesori si incurajeaza exodul valorilor romanesti in a pleca din tara?

Ce fel de sistem este acesta, daca muncim de dimineata pina seara si vedem copii nostri neavind nici o sansa in viata iar noi ne chinuim in lipsuri si frustrari?

Am trait timpuri care nici nu suporta comparatia la nivelul sistemului de invatamint.Oare nu aceasta este investitia care poate scoate o economie din situatia dificila?  Ce asteptam, sa ne modeleze sistemul capitalist un consum personal si de familie bazat pe ceea ce arunca la gunoi tarile dezvoltate?  Asteptam sa ajungem groapa de gunoi a lumii capitalist dezvoltate si sa detinem cel mai mare procent al cancerelor la noi in tara?  La ce ne ajuta si de ce sa asteptam? Singura solurtie este si va ramine, schimbarea de sistem. Capitalismul este un sistem care nu functioneaza pentru cei ce creaza valoarea ci numai pentru cei ce o speculeaza si isi creaza valori personale de neimaginat.

Adrian Cosereanu

http://alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în CAPITALISM, INVATAMANT-EDUCATIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.