Canadienii s-au saturat de capitalism, ei devin din ce in ce mai “bolnavi”, cind vine vorba munca.


Le mai poate reda cineva increderea in sistem? Cu siguranta NU, iar ei lupta inconstient, zilnic, impotriva lui.

Imagini pentru canadieni

In ultima perioada, in scolile canadiene, în spitale si in serviciile publice in general, dar si in cele private, se inregistreaza un numar record de absente “legale” pe motive medicale (“sick days”).

In invatamint, atit in sistemul catolic cit si in cel public, este aceasi situatie si este un numar record de profesori care suna la scoala de dimineata anuntind ca sint “bolnavi”, in general pentru o zi sau doua. Peste 82% din apeluri pe care acesti profesori si personal din Educatie le dau, sint vinerea si lunea, sau in cursul saptaminii, cind soarele straluceste.

Spre exemplu,numai intr-o vineri de la inceputul lunii Iunie, au absentat, conform statisticilor, peste 20% dintre profesori in Scolile din Toronto. Aceasi  sursa ne arata ca in luna Mai a acestui an, au fost cu 6.500 mai multi profesori absenti de la cursuri, decit in aceasi luna a anului 2012. Numai intr-o singura scoala in Toronto, in fiecare zi au lipsit peste 25% dintre profesori, care au sunat la scoli dimineata, spunind ca sint bolnavi, dupa cum spune unul dintre managerii de la Bord of Education, Jerry Chadwick.

In districtul Peel din Great Toronto Area, bibliotecarii si profesorii din sistemul de educatie special, au trebuit sa isi anueleze programele lor, pentru a supravaghea elevii la clase, pentru ca nu mai erau profesori.

Chiar unele clase , unde elevi trebuiau sa faca ultimele pregatiri pentru examene, au trebuit sa fie anulate din cauza lipsei profesorilor, pe motive legale, de altfel. Ei cunosc sistemul si il abuzeaza pentru ca nu mai cred ca munca lor este utila si realizeaza modul in care sint motivati sa isi faca meseria. Problema este, dupa cum ne informeaza Michael Barrett,  presedintele Ontario Public School Board Association, ca sint in situatia in care anumite materii, cum ar fi matematica, fizica sau chimia, sint „predate” de profesori de sport, de religie, de engleza si asa mai departe, care nu au nici o legatura cu materiile respective.

In acelasi timp, Public Health Agency, arata ca in perioadele in care profesorii lipsesc cel mai mult, nu exista nici o legatura cu o eventuala epidemie de gripa sau alte afectiuni. In mod legal, profesorii din Ontario, au dreptul la 16 zile de concediu medical luat la discretia lor, fara sa mearga la doctor, care sint platite.

Dar profesorii eludeaza legea si isi stocheaza de la un an la altul aceste zile si isi petrec vacante de luni de zile, lasind sistemul descoperit, dar fara sa ii intereseze, multi dintre ei mergind pina acolo incit iau plata pe aceste zile cind ies la pensie, incasind sume impresionante, de pina la 46.000 de dolari.
Aceste zile de „boala” pe care si le iau profesorii la discretie, sapa adinc in buzunarul contribuabililor si in educatia din ce in ce mai precara a elevilor, costul lor fiind de zeci de milioane de dolari.

Daca ne uitam in vestul Canadei, putem spune ca, costul absenteismlui profesorilor in Vancouver, platit din buzunarele contribuabililor, numai anul trecut a fost de peste 20 de milioane de dolari, ceea ce a lovit puternic finantele din invatamint din zona.
Dar nu sint numai profesorii ca apeleaza la acest mod de „revolta” impotriva sistemului capitalist, pe care il vad nefunctional.
Angajatii care lucreaza la guvernul statului Quebec au 12 zile de „boala” pe an care pot absenta, putind sa le foloseasca fie sa iasa mai vreme la pensie, fie sa incaseze banii pe ele la iesirea la pensie la salariul din acel moment.
Orasul Niagara Falls, ofera lucratorilor de stat 20 de zile de „boala” pe an, dintre care 18 pot fi considerate, in cazul neluarii lor, ca o iesire la pensie mai devreme, putin fi cumulate.
In provincia New Brunswick, angajatii de la guvern, beneficiaza de 15 zile de „boala”(sick days) pe an, iar pe parcursul angajarii, pot aduna 240 de zile care vor fi platite la iesirea la pensie, cu rata ultimului salariu, sau pot fi considerate ca fiind scazute din termenul de munca necesar iesirii la pensie.
Profesorii din Calgari, au in cea mai mare parte a lor posibilitatea de a obtine 90 de zile de „boala” pe an, functie de realizarile la locul de munca si de particparea la procesul de educatie, care se vede unde a dus generatii intregi.

Orasele “de guvern” din Canada, sau zone in care locurile de munca sint preponderent de guvern , mai ales in provinciile estice ale tarii, unde sint foarte putine investitii private, au cel mai mare numar de zile de “boala” de care pot beneficia angajatii. Asta nu inseamna nici pe departe ca in zona privata se vede o diferenta prea mare, functie de posibilitaile create.

In transportul public din Calgari, soferii au depasit 15 zile de “sick day” pe an de persoana, cheltuielle la buget fiind enorme, pentru ca trebuiesc gasiti inlocuitori pentru ei, iar sindicatele nu permit inlocuirea lor decit cu personal din companie, platiti cu salariu mai mare la ora, ca fiind la ore suplimentare(overtime), platite de obicei dublu.

In felul acesta, anual Transportul Public din Calgari trage de la buget peste 9 milioane de dolari, numai datorita acestor zile de “boala”. In Toronto, aceste zile secatuiesc bugetul local cu peste 490 de milioane de dolari anual.

Zilele de “boala” de care pot profita legal pompierii din Winnipeg si pe care nu la iau dar si le aduna pina la pensie, moment cind cer banii pentru ele, aduc un prejudiciu bugetului provinciei de peste 27 de milioane de dolari pe an, bani primiti de cei ce ies la pensie, in baza ca si-au adunat orele potentiale de boala pe parcursul activitatii.

La nivel federal, in Canada, peste 19.000 de angajati din serviciile publice suna in fiecare zi pentru a anunta ca sint “bolnavi” si nu pot veni la munca, ducind la o pierdere anuala pentru preluarea de catre altii a sarcinilor lor, in valoare de peste 5 miliarde de dolari. Media pe lucrator public a zilelor de “boala” este de 18,2 zile pe an in Canada, de care cei mai multi profita, fiind platiti ca si cum ar fi la munca.

In sectorul privat media este de 7 zile dar asta din cauza ca cele mai multe companii private au in regulamentul lor intern maxim cinci zile pentru “sick days”, deci si in acest sector se abuzeaza la maxim de aceasta regula.

In sectorul privat din Canada, lucratorii nu pot acumula de la un an la altul aceste zile de “boala” sau sa se pensioneze mai devreme acumulindu-le.

Sindicatele in sectorul privat au colapsat total si se vede in continuare o atentie din ce in ce mai mare a tinerilor catre sectorul public, sectorul privat fiind privit ca unul deja terminat si fara nici un avantaj.

Ce fel de capitalism promoveaza Canada? Cu asa diferente, se mai poate vorbi de atractia vreunui tinar absolvent de facultate catre sectorul privat, daca ar avea de ales? Unde este capitalismul in tarile OECD?

In Ontario, lucratorii pe aceasi pozitie profesionala la stat, primesc cu 14% un salariu mai mare decit cei din sectorul privat. “Spre ce capitalism si stimulare a initiativei private ne indreptam in acest capitalism?” se intreaba Fraser Institut of Canada.

Atunci cind sint “long weekends” in Canada, deci in sarbatorile in care lunea este libera oficial, asistam la cele mai multe “sick days” pentru martea si miercurea. Guvernul canadian se intreaba, cite locuri de munca ar putea fi salvate, daca angajatii la stat din Canada nu ar lua cite aproximativ trei saptamini liber pentru ca sint “bolnavi” in fiecare an, in plus fata de concediul lor de odihna oficial?

Sindicatele din sectorul de stat, cer in permanenta ca servanti publici sa fie tratati cu respect si demintate. Dar cum ar trebui in acest capitalism mascat , sa fie tratati contribuabilii, care ii platesc pe acesti servanti publici, care isi bat joc de taxele platite de ei, in numele unui capitalism de cumetrie?

Cam aici a ajuns capitalismul vestic si astea sint punctele de “atractie” a lucratorilor catre sectorul privat. Deci liderii capitalisti spun una si fac alta, au o ideologie politica cameleonica, dar pe banii celor care inca mai cred in capitalism si il promiveaza sub o forma sau alta. Halal capitalism !

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

 

Acest articol a fost publicat în CANADA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Canadienii s-au saturat de capitalism, ei devin din ce in ce mai “bolnavi”, cind vine vorba munca.

  1. Ene Constanta zice:

    Si eu am trait in acea perioada atat de blamata astazi. Am fost fericita , am invatat carte bine ,nu am fost membra de partid – nici nu aveam timp de asa ceva cu 5 copii , pe cae i-am facut pentru ca mi-am dorit o fetita si a venit…dar..cu un fratior , deci am 4 baieti si o fata,copii i-am facut pe toti cu tratament ,deoarece eu nu faceam copii,aveam lipsa in organism de niste hormoni ,ma plimbam noaptea in parc fara teama impreuna cu sotul meu ( pana sa avem copii ) fara teama .Acum…vai de noi Doamne..Am avut serviciu atat eu si sotul meu,copii au mers la cresa si la gradinita unde erau bine hraniti, iar acum toti cei 5 copii ai mei au studii superioare si functii importante si sunt oameni respectati la locul lor de munca .Ei..ce parere aveti dragii mei ? Cand a fost mai bine ???

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.