Iohannis ca Ceaușescu – spre „Opere complete”


  Cacofonia din titlu este deliberată și nu face decât să sublinieze pregnant ceea ce vreau să evidențiez în continuare. […]

 

Cacofonia din titlu este deliberată și nu face decât să sublinieze pregnant ceea ce vreau să evidențiez în continuare. Mai întâi să mă întreb de ce presa, analiștii, comentatorii politici, criticii și chiar istoricii literari, dar și opinia publică, au trecut prea repede peste un eveniment editorial de excepție de la acest început de an, care atestă peremptoriu că Klaus Iohannis calcă viguros pe urmele predecesorului său comunist la capitolul „Opere complete”.

Am în vedere lansarea repetată a celei de a treia cărți SEMNATE de actualul președinte în exercițiu: volumul „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”, care are 392 de pagini și costă frumușica sumă de 59 lei dacă este comandat prin rețeaua Libris.ro.

– Lasă, Herr Bogdan, nu-mi pupa mâna aici în public, la lansarea cărții mele, pe care nici măcar nu mai știu cine a scris-o! Știi doar că avem zilnic terapia curling în grup, împreună cu restul liberalilor mei!

Nedumerirea față de ignorarea acestui eveniment editorial și politic de anvergură națională, și, fără exagerare, continentală, se datorează faptului că, de când ființează UE, nici un alt șef de stat sau de guvern din Uniune nu a mai scris un asemenea volum dedicat organizației paneuropene. Ceea ce mi se pare inadmisibil, întrucât popoarele lor au fost ținute în mod inacceptabil departe de istoria și viața UE!

Este, deci, de mirare că președinți ai Franței precum Charles de Gaulle, Georges Pompidou, Valery Giscard d`Estaing, Francois Mitterrand, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy sau Francois Hollande, ori cancelari vest-germani precum Konrad Adenauer, Ludwig Erhard, Kurt Georg Kiesinger,Willy Brand, Helmut Schmidt, Helmut Kohl sau Gerhard Schroder, ca să amintesc reperele de mare valoare ale organizației ce l-au precedat pe atât de inventivul nostru contemporan conaţional Iohannis, ei, toţi cei de mai sus, ca și şefii de guvern din Italia, Belgia, Olanda, Spania, Grecia, etc. nu s-au gândit, la vremea lor, să scoată o atare carte  documentară despre Piața Comună, cum s-a numit la început UE!

Ce mare păcat! Am fi avut cu ce compara actualul „oeuvru”, cum numea marele scriitor Eugen Barbu făcăturile de doi bani și trei lulele ! Cu ce s-or fi ocupat acei străluciți lideri politici vest-europeni în timpul mandatelor lor și ce au făcut în birouri dacă au neglijat un atare aspect capital în iluminarea popoarelor care au votat pentru intrarea țărilor lor în gruparea paneuropeană ?

Naveta între localitățile de baștină și reședințele oficiale să le fi blocat responsabilitățile constituționale? Staffurile lor, recunoscute pentru educația aleasă, profunzimea gândirii și ideile noi pe care le-au supus atenției șefilor lor spre a moderniza Uniunea, cum de au neglijat un atare domeniu? Absolut impardonabil!

În consecinţă, nu putem da decât bilă neagră fiecăruia dintre ei, dar și tuturor celorlalți lideri paneuropeni care l-au precedat pe președintele Iohannis, întrucât așa ceva nu figurează în fișa postului lor ! Şi, evident, nu putem să neglijăm pe Iohannis, al cărui nume se leagă de acest eveniment editorial de dimensiune europeană, care va intra în istoria UE și va figura cu litere de aur în fruntea unui capitol special – cel al cărților documentare despre Uniune semnate de șefi da stat sau de guvern, deși, ca să stăm strâmb și să judecăm drept, nu cu asta se ocupă, ori ar trebui să se ocupe ei!

Lăsând gluma și ironiile fără sare și piper de-o parte, ar trebui spus tranșant că la un atare capitol ar fi fost de preferat pentru noi, românii, să avem în Iohannis un președinte foarte eficient, novator și activ alături de omologii săi din UE.

Dincolo de nuanțe și evidențe incontestabile să mergem mai departe în timp și să constatăm că, aşa cum precizează semnatarul volumului, „Aș putea să spun așa: pas cu pas, am ajuns în Europa, de aceea se numește pasul „EU.RO”. Ca să înțelegeţi cum am ajuns să public o carte cu acest titlu: în pregătirea președinției Consiliului Uniunii Europene, am constatat că, și m-am bucurat că și în România, apare un interes pentru afacerile europene.

Atenție! Inițiativa a luat-o după ce, în cel mai vehement ton, dar, de fapt, într-un jalnic stil politicianist provincial a criticat Guvernul și România că nu suntem pregățiți pentru a prelua președinția prin rotație a UE la începtul acestui an!

În atare condiții, ca să suplinească o atare constatare proprie, dar fără suport real: „m-am decis să scriu o carte care vine în întâmpinarea interesului românilor pentru afacerile europene, un interes în creștere. Însă, cum ne poziționăm noi și cum se poziționează ei față de noi, am putut să vedem cel mai bine cu ocazia unui eveniment foarte frumos care s-a desfășurat (…) la Sibiu. Poate vă amintiți, am avut summitul european la Sibiu, toți liderii europeni au venit în România.” (Un summit pe care, de pildă, ziariştii străini prezenţi la Sibiu nu s-au obosit să-l comenteze, el fiind cu adevărat unul banal, cu nimic deosebit de altele care l-au precedat-n.n).

„Și acest lucru, că noi suntem parte din Europa, cum Europa este parte din noi, se reflectă în titlul care arată că Europa și România sunt unul și același lucru, fiindcă România este Europa și Europa este România.” Vorbe, vorbe, vorbe, nimic concret consistent și convingător despre implicarea sa alături de colegii lideri și conducerea UE, la summiturile numeroase convocate pe probleme acute din viața Uniunii, care nu sunt nici puține, nici banale!

De fapt, așa-zisele lansări ale cărții, Iohannis le-a folosit din plin spre a-l critica, evident!, pe Liviu Dragnea, pe atunci încă neîncarcerat, asta după ce, până și în volumul dedicat UE, scrie că „parazitează, pur și simplu, agenda publică”. Apoi, fără a-l nominaliza pe același Dragnea, arăta că „am putea să avem așa ceva (promovarea intereselor naționale la nivelul UE – n.n.), dacă am avea o clasă politică responsabilă sau ceva mai responsabilă. Una care să nu se ocupe de problemele din justiție ale unui lider de partid, ci de problemele României”, după cum nota g4media.ro.

Asta era! UE a fost un alt nou pretext pentru a critica PSD , Guvernul Dăncilă și alianța ( de atunci) cu ALDE. Din păcate pentru autorul președinte, în ce mă privește nu-mi amintesc ca vreun alt lider european să se fi  folosit de un „ghid ce prezintă sinteza istoriei Uniunii Europene, a instituţiilor care o definesc, a valorilor ei şi a principalelor provocări pe care le înfruntă în prezent şi ce anume implică pentru România apartenenţa la proiectul comunitar” (  după cum arăta un comunicat al editurii Curtea Veche unde a apărut cartea) pentru a …critica opoziția și principalul adversar politic intern, atribuindu-le aberaţii antieuropene, ca şi când dacă el SEMNEAZĂ acest  volum  documentar este eutomat primul şi singurul promotor al paneuropenismului românesc!Pretexte cu duiumul pentru răfuieli politice, cu Dragnea, cu PSD, cu Guvernul Dăncilă și cu ALDE.

Că același Iohannis, la capătul mandatului României în fruntea președinției UE se lăuda public și oficial că a fost vorba de un real succes și se mândrea în fața  oaspeților străini cu această realitate incontestabilă, nu mai e o surpriză! Unde este adevărul, unde este seriozitatea presupusă și impusă de o declarație la nivel prezidențial? Când a fost sincer și nu politicianist ?

Reamintesc că Iohannis a mai SEMNAT până acum două cărți – „Pas cu pas” (în 2014), în care vorbește despre momente din viața sa publică, și „Primul pas”,(în 2015), unde a oferit detalii din culisele campaniei electorale din 2014.Cel de al treilea volum, cel de față este dedicat UE.

Un registru publicistic vast la prima vedere, o dovadă că avem de-a face cu un președinte prolific, care SEMNEAZĂ trei cărți în primii trei ani de președinție. E drept, despre primul s-a vorbit intens că ar fi avut în spate, sau în față, echipa de la „Observatorul cultural”. Prietenii știu de ce…

În oraș umblă vorba, care poate nu e apocrifă, potrivit căreia președintele ar fi terminat, sau e pe cale s-o facă, un volum de foarte mare interes pentru români, care ar cuprinde meditațiile sale profunde din naveta auto săptămânală București-Sibiu. Sau invers. Astfel, cum spuneam în titlu, Iohannis e ca Ceaușescu, călcându-i vârtos pe urme în seria ”Opere complete”. Numai că, deși pare paradoxal, de la ultimul nu lipsea deloc consistența, mai aflam câte ceva concret, adevărat, palpabil, despre locul și rolul României în lume și relațiile ei noi cu mai marii vremii…

                                                                                                                     Dumitru Constantin

Sursa: Cotidianul

http://www.justitiarul.ro

Acest articol a fost publicat în POLITICA(Iohanis). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.