Așa-i românul?


Emigranti romani

Astăzi, pentru prima oară am înțeles ce-a vrut să spună J.F. Kenedy: „Nu te întreba ce poate face țara pentru tine, ci ce trebuie tu să faci pentru țara ta”.

Ce-ai făcut tu, române? Îți spun eu: ți-ai furat căciula singur! Nu te-ai limitat la căciulă, ai furat o bucată de travesă să o vinzi la fier vechi și acum te plângi că faci cu trenul 10 ore în loc de 3, ai furat componente din sistemul de irigații si apoi te-ai plâns că îți omoară seceta culturile, ți-ai tăiat bucata de pădure și apoi ai țipat, ca din gură de șarpe, când casa ți-a luat-o la vale, ți-ai păcălit la cântar clientul intrat la tine în magazin și apoi ai dat din colț în colț că nu mai ai vânzare, ți-ai vândut pământul ca să-ți cumperi BMW și apoi ai jelit că n-ai ce mânca, ți-ai aruncat gunoaiele în râuri, lacuri, pe stradă, în parc și apoi ai fost indignat că este mizerie, ți-ai deschis firmă și ți-ai bătut joc de angajați, apoi te-ai văitat că ai dat faliment. Să-ți mai spun? Ba ți-ai învățat și copilul că necinstea și lipsa de respect te fac „șmecher” și plin de bani.
Să amintim și despre corupție! Măi române, câți ai corupt tu când n-aveai răbdare să stai la coadă, la un ghișeu, când vroiai niște facilități care nu ți se cuveneau, când nu doreai să mai plătești taxe ca să te dai mare cu excursii pe la dracul în praznic?
Vrei educație? Păi de unde? Ai uitat când reclamai profesorul că ți-a tras de urechi odrasla pentru că era obraznică? Când l-ai mutat la o altă școală, vezi Doamne că aceea e mai „cu moț”, ajungând sa îți ruinezi copilul și școala? Când îți agasai propriul copil cu meditații peste meditații pentru a demonstra că mutarea lui la altă școală este benefică? Doar sufletul lui de copil știe cât suferă și, nu, nu îți va recunoaște niciodată cât îl doare și cât este de obosit, de frică să nu te supere. Când ai mulțumit ultima dată unui profesor care, poate cu trudă și în condiții precare, ți-a făcut copilul „om”? Te-ai întrebat cât ai contribuit tu la educația copilului tău? Te-ai întrebat dacă tu, în locul acelor profesori, ai fi fost mai bun? Te-ai întrebat, măcar o singură dată, cât de bine i-ai făcut copilului tău? Lui sau ție? Ai uitat când, fără urmă de considerație, ți-ai vorbit de rău părinți, copii, profesori, vecini…? Ce faci tu pentru țara si pământul tău natal?
Ești mândru? Când ai luat atitudine că cineva ascultă tare muzică, în autobuz, sau că cineva face scandal într-un loc public? Când ai vorbit ultima oară fără (CPM)bip-uri?
Ce-ai făcut tu, ca cetățean de rând, române? Nimic! Ai contribuit cu vârf și îndesat ori prin tăcere ori prin participare. N-ai vrut să știi de solidaritate, n-ai vrut să auzi de cinste, ai vrut doar vilă și mașină bengoasă, chiar dacă rahatul de la vila ta polua lacul din vecinătate și pentru pământul pe care ți-ai construit-o ai dat șpagă la primar, să-l treacă în intravilan.
Datorită celor ca tine au avut de suferit cei onești, cei cu bunul simț la purtător, cei care au știut că bunăstarea nu este o consecință a șmecheriei, mitocăniei, arivismului și lipsei de scrupule. Din cauza ta au ajuns ceilalți pribegi, mulțumindu-se cu resturile de la masa altora, pentru că tu nu te-ai implicat, pentru că ție nu ți-a păsat, pentru tu ai aplaudat nedreptățile de care te foloseai să-ți fie bine trăgând după tine și o gloată de buimaci care speră că totul va fi roz, din secunda doi, dacă te urmează.
Nu mai arăta cu degetul spre alții! Arată spre tine! De-aia n-ai o țară ca afară! Pentru că te doare în bască de lege, de țară (pe care o înjuri pe unde te duci), pentru că te doare în flecul de la pantof de toți și toate, chiar și de mamă-ta, de copilul tău și pentru că, oricât ai primi tot ți se pare prea puțin cât timp vine altul și-ți promite mai mult.
Ai cerut, dar n-ai dat nimic în schimb! Nici măcar un „bună ziua” îngrijitoarei care spăla scara blocului sau măcar… un pet în lada de gunoi!..

Prima Pagină

Acest articol a fost publicat în ROMANIA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Așa-i românul?

 1. traian21 zice:

  Pare realist pusă problema. Vă asigur însă că există mecanisme care funcționează mai presus de teoria politică și socială manipulată. E greu să formezi un grup de discuții referitoare la cauze și soluții, când autoritățile statului sunt selectate dintre șantajabili și incompetenți. Intervine orgoliul și comoditatea de a citi părerea altora mai lungă de un rând sau două. Au fost descurajate inițiativele, munca și investițiile, au fost încurajate comoditatea, minciuna, impostura, relațiile, tupeul. Cu oportuniști și cu o justiție supusă ei înșiși sau nimănui dar nu legii, nu avem de făcut decât …SCHIMBAREA. Și nu ca la revoluție înlocuim un președinte naționalist-paranoic cu unul …. adeptul comunismului cu față umană. De aceea românul a reținut: să fi atent ce-ți dorești căci s-ar putea să ți se îndeplinească dorința. Noi l-am omorât pe Ceaușescu ! Și cu asta ce-am făcut ? (citat Tănase)

  Apreciază

  • A.D. zice:

   Vă fac eu un serviciu (nesolicitat):

   „să fi atent ce-ți dorești” se scrie (corect) „să fii atent ce-ți dorești”. Asta se vede conjugând la alte persoane: „(eu) să fiu atent ce-ți dorești”, „(tu) să fii atent ce-ți dorești”, „el/ea să fie atent/atentă ce-ți dorești” etc. Deci terminația de persoana a doua singular lipsea.
   se poate scrie „fi” cănd e vorba de forma infinitivului, precum în cazul „să fi fost atent ce-ți dorești” (un conjunctiv trecut; acesta poate fi verificat din nou prin conjugare, ca mai sus, pentru a vedea că „fi” nu se schimbă indiferent de persoană, deci nu are motiv să fie scris „fii” (care este o formă a persoanei a 2-a singular)
   se mai scrie „fi” in imperative negative: „nu fi”, „nu vorbi”, „nu porni”, „nu dormi” etc. Că este vorba de infinitiv (nu de singularul persoanei a doua) se vede din trecerea la verbe din grupele 1-3: „nu mânca”, „nu purta”, „nu vedea” „nu plăcea”, „nu duce” „nu tace”, „nu răspunde” etc.

   Cu scuzele de rigoare!

   Apreciază

 2. vasilejianu zice:

  ……..bravos gramaticule…..bravos bibicule……rostul unui raspuns estealtul dar cand nu poti…..faci ce sti si mai ales incerci sa facipe gramaticul…..

  Apreciază

 3. traian21 zice:

  Am primit scuzele de rigoare ! Nu am dat atenție tastării, dar nu acest aspect era de comentat pe acest blog. Despre susținerile exprimate (adică despre „așa-i românul”) ai o părere personală?!
  Citez din alte surse de specialitate: „Asta e greşeala cea mai frecvent întâlnită: nu fii, cu doi de i. Deşi scriem FII ! , când îl punem pe nu scoatem un i: nu FI ! . De ce? Pentru că în limba română imperativul negativ la persoana a II-a singular se formează, de cele mai multe ori, de la infinitivul verbului (Citeşte! Nu citi! Spune! Nu spune! Fă! Nu face! ). Iar infinitivul lui a fi e taman FI ăsta, cu un singur i” sau alta: „Există doar trei situații în care „fi” se scrie cu doi „i” astfel:
  – la modul imperativ, la forma afirmativă. Exemplu: Fii răbdător! Fii cuminte! Fii tu!
  – la modul conjunctiv, timpul prezent, la persoana a doua singular, atât la forma afirmativă, cât şi la cea negativă. Exemplu: (Tu) Să fii cuminte! (Tu) Să nu fii cuminte! (Tu) Să fii ascultător! (Tu) Să nu fii ascultător!
  – la viitorul popular, formă vorbită. Exemplu: Tu o să fii răbdător/ Tu ai să fii răbdător, respectiv: Tu nu o să fii răbdător/ Tu nu ai să fii răbdător.”

  Apreciază

  • A.D. zice:

   Puținii români pe care i-am cunoscut în viață mi-au lăsat impresia că mulți dintre ei sunt băutori, fumători, afemeiați, democrați, credincioși ș.a.m.d. – tot tacâmul.

   Pe de altă parte, sunt mai calzi, mai umani decât cetățenii „vechilor democrații”.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.