Criza capitalista generata si goana dupa profit, ne aduc in casa moartea lenta prin diferite mijloace.


Omul este pentru capitalisti un simplu numar usor de inlocuit.

Imagini pentru sclavi in capitalism

In Spania, criza se dovedeste a fi benefica pentru contrabandistii de tigari. Nu este numai cazul Spaniei, fara discutie, iar fuga dupa profit cu orice prêt si lipsa unui minim de bun simt nu au margini in sistemul capitalist.

Spania are peste 10 milioane de fumatori din intreaga populatie. Tigarile intrate la negru incircuitul comercial al tarii, sint evaluate la 8% din total vinzari, comparativ cu aproape de zero, la finalul anului 2010.

Numarul de pachete de tigari produse in Spania a scazut dramatic, cu peste 17% din cauza lipsei interesului pentru tigarile produse si vindute oficial. Piata spaniola de tigari valoreaza peste 14,8 miliarde de dolari anual. Numai in luna ianuarie 2012, autoritatile spaniole au capturat tigari de contrabanda in valoare de peste 4 milioane de euro. Autoritatile franceze au capturat peste 462 tone de tutun contrafacut, in Franta contrabanda cu tigari a crescut in ultimul an cu 33% fata de 2010.

Poate , faptul ca Spania are un somaj urias, de peste 23% si un somaj in rindul tinerilor pina la 29 de ani de peste 50%,sa fie cauza? Mai mult ca sigur, ca este principala cauza.

Daca un pachet de tigari Marlboro, este la vinzare oficial cu aproape 5 euro, pe piata neagra spanioli il pot cumpara cu 2,25 euro. Comertul illicit cu tigari, costa guvernele europene peste 10 miliarde de euro pe an in venituri din taxe create din vinzarea acestora. Avem in fata un intreg complex de factori pe care acest capitalism il favorizeaza si duce milioane de oameni spre spitalele din ce in ce mai sarace. Nu putem uita educatia si factorii care influenteaza nivelul ei si care sint la un nivel extrem de scazut in vest, la fel ideea de familie si pozitia parintilor fata de copii,cprecum si saracia si incertitudinile care alimenteaza aceasta stare de fapt. Pina cind?

Adrian Cosereanu

http://alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în CAPITALISM. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.